09.45 kuralı kalkıyor mu?



Üniversiteye girişte YGS ve LYS’nin yerine Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geldi. Üç oturumlu olacak sınavda, tüm adaylar TYT’ye girmek zorunda olacaklar.

TYT’de 150 ve üzeri puan aldığına ‘kanaat getiren’ adaylar, ikinci oturumdaki sınava girecek; 200 puan alanlar, bu puanı gelecek yıl kullanabilecekler. Yeni sistemde açık uçlu sorular da yer alacak.

Üniversiteye geçiş sisteminde yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. Bu yıldan itibaren geçerli olacak sistem kapsamında YKS, haziranda belirlenecek bir hafta sonu, cumartesi günü, iki oturumda yapılacak. Dil sınavı ise tek oturumda pazar günü gerçekleştirilecek. Tüm adaylar, YKS’nin ilk oturumunda yapılacak Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girecek. TYT puanı en az 150 olanlar ön lisans; 180 olanlar ise lisans programlarını tercih edebilecek; 200 ve üzeri olanlar bu puanı isterse bir sonraki yıl da sınava girmeden kullanabilecek. İsteyenler yeniden sınava girip hangi sınavdan yüksek puan aldıysa o puanla tercih yapabilecek.

Daha Fazla Bilgi

Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda ise 40’ar soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. Adaylar, ikinci oturumdaki testlerin isterlerse tamamına girebilecek. Üniversiteye geçişte yeni sistemle ilgili YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, dün şu bilgileri verdi:

Tercih hakkı 2 yıla çıktı

- Üniversite adayları YKS’nin ilk oturumunda TYT’ye girecek. Cumartesi sabahı yapılacak TYT’de adaylar, 40 Türkçe ve 40 da Temel Matematik sorusundan sorumlu olacak. Sorular, lise müfredatından çıkacak; bütün adayların bu sınava girmesi zorunlu olacak. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri ölçülecek. Bu sınavın sonucuna göre adayın TYT puanı belirlenecek.

- Türkçe ve matematik testlerinin, TYT puanının oluşmasına etkisi yüzde 50 - yüzde 50, eşit olacak.

- Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için TYT puanının en az 150 olması gerekecek. TYT Puanı, 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih edebilecek.

- TYT puanı 200 ve üzeri olanlar ise bu puanları istedikleri takdirde bir sonraki yıl da kullanabilecek, direkt ikinci oturuma girebilecek. İsteyen aday, ikinci yıl sınava girmeden bir önceki yıl aldığı puanı kullanabileceği gibi yeniden sınava girme hakkı da olacak. Girdiği taktirde daha düşük puan alırsa, yüksek puan aldığı sınav sonucuyla müracaat edebilecek.

İsteyen tümüne girecek

- Birinci oturumun ardından adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için öğle arası verilecek.

- Öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda ise 40’ar soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya-2, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. Sorular yine müfredattan çıkacak.

- İkinci oturum sonuçlarına göre adayın sözel puanı hesaplanırken Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 ve Sosyal Bilimler testinin ağırlıkları yüzde 50 - yüzde 50 olacak. Sayısal puan hesaplanırken Matematik ile Fen Bilimleri testlerinin ağırlıkları aynı şekilde eşit olacak. Eşit ağırlık puan türünde de Türk dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 ile Matematik testlerinin ağırlığı yüzde 50 - yüzde 50 olarak paylaştırılacak.

- Adaylar, isterse ikinci oturumdaki testlerin tamamına girebilecek ya da kullanmak istedikleri puan türüne göre girecekleri testleri kendileri belirleyebilecek.

- Pazar günü yapılacak Yabancı dil sınavının soru sayısı 80 olacak.

- Bu yıl, geçen yıl olduğu gibi aynı sayı ve nitelikte kelime bazlı açık uçlu sorular da yer alacak.

Baraja devam

- Lisans yerleştirmelerinde TYT puanının toplam puana etkisi, tüm türlerde yüzde 40 olacak. İkinci oturum sınavlarından alınan puanlar ise toplam puanı yüzde 60 etkileyecek.

- Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, eğitim fakültesi gibi programlar için getirilen başarı sıralaması şartı devam edecek. Özel yetenekle öğrenci alan programlar için adayın TYT’den 150 barajını geçmesi gerekecek.

- Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen yılki gibi olacak.

- Meslek lisesi mezunlarına geçen yılki alan odaklı ek puan uygulamasına da devam edilecek.

İsmet Yılmaz: ‘Daha iyi bir sistem olacak’

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemle ilgili, “Kesinlikle daha iyi bir sistem olacak” değerlendirmesinde bulundu. Saraç’ın öğrencilerin çalışırken matematik ve Türkçe sorularına ağırlık vermelerine ilişkin yorumuna Yılmaz, “Türkçe ve matematik temel, esas yeterliliktir” karşılığını verdi.

Yılmaz, Milliyet’in Meclis’te sorularını yanıtlarken dün açıklanan yükseköğretime girişle ilgili yeni sisteme yönelik şu açıklamada bulundu: “Kesinlikle daha iyi bir sistem olacak. Benim oğlum da bu yıl sınava girecek. Oğluma soracağım ve yorumunu öğreneceğim. Çünkü onlar bu konuda daha iyi düşünüyorlar. Sistem hazırlanırken, Sayın YÖK Başkanı benimle de görüştü. YÖK Başkanımıza güveniyoruz. Matematik her şeyin esası. Türkçe ve matematik temel, esas yeterliliktir.”

‘150 puan aldığına kanaat getirirse’

İlk oturuma giren adayın, TYT puanı belli olmadan ikinci oturuma nasıl gireceğine yönelik soruya Saraç, şöyle yanıt verdi: “Daha önceki yıllara baktığımızda bu tür bir sınavın ara verilmeden oluşturulduğunu görüyoruz. Aynı durum onlar için de söz konusuydu. Biz sadece araya bir fasıla koyuyoruz. Eğer aday, 150 puanı aldığına kanaat getirirse, ki aşılması çok zor bir baraj değil, ikinci oturuma girmeyebilir, kendisi karar verebilir. Ama o kanaatinin aksine düşük ise puanı hesaplanmaz.”

09.45 kuralı kalkıyor mu?

Saraç, geçtiğimiz yıl pek çok aday için mağduriyet yaratan 09.45 kuralıyla ilgili, şunları kaydetti: “ÖSYM Başkanımızla bu hususu masaya yatırdık. Zannedersem geçen yıl yaşanan o sıkıntılı örnekler bu yıl yaşanmayacak. Elbette ki bir takım güvenlik endişeleri var ve bunları dikkate almak durumundayız. Güvenlik ve sınav konforu arasında bir denge oluşturulacağı hususunu ben ÖSYM başkanımızdan duydum. Bundan da mutluluk duydum.”

Sınav süresi belli değil

Sınav oturumlarının süresi henüz açıklanmazken, Saraç, geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adayların sınav stresi yaşamama hususları dikkate alınarak sürenin belirleneceğini bildirdi. Saraç, “Eğitim bilimcilerden görüş alıyoruz. Birinci oturum soru sayılarına bakarsanız çok daha kısa bir müddet olacak. Ara da, üniversitede verilen sınav arası gibi değil, adayları çok rahatlatan bir süre olacak” dedi.