Yeni YKS Sisteminin Temel Özellikleri







YÖK, YKS'de adayların hangi puan türüne göre tercih yapağı puan türleri tablosunu açıkladı. YKS TYT örnek soruları ÖSYM son dakika açıklamasını ardından açıklandı.





Vatandaşlar üniversite sınavı puanlarını ve ne zaman yapılacağını araştırmaya başladılar. Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavlarının kaldırılmasının ardından vatandaşlar heyecanla üniversite sınavı ile ilgili açıklamaları takip etmeye başladılar. Yeni üniversite sınavının ne zaman yapılacağı belli oldu. Sınav 23-24 Haziran’da yapılacak. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler, tarih sorusu da cevaplayacak. YÖK, üniversiteye giriş sistemiyle ilgili eksik kalan detayları açıkladı. Yapılan yeni düzenlemeyle eşit ağırlığa da tarih geldi. Eşit ağırlıkçıların gireceği ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1’, ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ olarak değiştirildi. Önceden sadece Türk dili ve coğrafyanın yer aldığı teste tarih soruları da eklendi. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler matematik testinin yanı sıra bu sorulara da yanıt verecek.





YÖK, YKS'de puan türleri tablosunu açıkladı. Adaylar hangi puan türüne göre tercih yapacağını bu tabloya göre belirleyecek. Üniversite sınavı başvuruları ne zaman başlıyor? YKS’ye başvurular 1-21 Mart arasında yapılacak. ÖSYM tarafından, “2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi” duyuruldu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018’de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018’de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak. Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek soru kitapçığına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek. ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.





Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), üniversitelerdeki lisans programlarına yerleştirmeler için gereken puan türlerini gösteren "YKS Lisans Programları Puan Türleri Tablosu" açıklandı. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, Kurulun internet sitesindeki "Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin sıkça sorulan sorular ve cevaplar" bölümüne yeni maddeler eklendi. Adayların, önlisans ve lisans programlarını hangi puan türü ile tercih edebilecekleri yönündeki sorusuna, "Önlisans programlarını Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile lisans programlarını ise sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puan türü ile tercih edebileceklerdir." yanıtı verildi.





ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRMELERİ İÇİN PUAN TÜRLERİ





Yükseköğretim Kurulunca, "Adayların lisans programlarına sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile yerleştirilebileceği, bu puan türlerinin de 2017 LYS puan türleri ile ilişkilendirildiğinde, TS-Sözel, MF-Sayısal, TM-Eşit Ağırlık, Dil-Dil olacağı daha önce bildirilmişti. Her bir program için hangi puan türü ile yerleşilebileceği ile ilgili tüm programların yer aldığı ayrıntılı bir tablo yayınlanacak mıdır?" sorusuna yanıt olarak, "Yükseköğretim Lisans Programları-Puan Türü" tablosu da yayımlandı. Tabloda sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim lisans programlarına ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.





Yeni Sistemin Temel Özellikleri





* Daha yalın, sade ve kolay bir sistem,





* Sınav puan türleri 18'den 5'e indirildi





* Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.





* Türkçe ve matematik'in merkezde olduğu temel Yeterlilik esaslı değerlendiren bir sistem





* Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren bir sistem,





* Ortaöğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen bir sistem,





* Önceki sistemde ortaöğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran bir sistem





* Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistem.





ÜNİVERSİTE SINAVI SORULARI NASIL OLACAK?





Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek soru kitapçığına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek.





ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.





Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.





2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, ikinci oturum ile Yabancı Dil testi de 24 Haziran'da yapılacak.





Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak.





Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.





ÖRNEK SORULARA NEREDEN BAKABİLİRİM?





ÖSYM'nin resmi internet sitesinin duyururlar kısmından örnek soruların tamamına ulaşabilirsiniz.





SORU KİTAPÇIĞININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN





2018-YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI LİSANS PROGRAMLARI-PUAN TÜRLERİ TABLOSU








YKS TYT ÖRNEK SORULAR





1. Yahya Kemal’in şiirlerini bir araya Kendi Gök Kubbemiz, adını bir şiirin başlığından değil, bir mısradan . Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?





A) toplayan – veriyor





B) birleştiren – esinleniyor





C) getiren – alıyor





D) derleyen – çağrıştırıyor





E) kapsayan – getiriyor





2. Ne olursa olsun (Her durumda), söylenmek





I





istenen şeyi anlatacak tek bir sözcük,





canlandıracak (pekiştirecek) tek bir fiil,





II





nitelendirecek tek bir sıfat vardır. İşte insan bu





sözcüğü, bu fiili, bu sıfatı buluncaya kadar





uğraşmalıdır (çabalamalıdır). Yaklaşık olanla





III





kesinlikle (asla) yetinmemeli, hiçbir hileye,





IV





güçlüğü yenmek (zorluğu aşmak) için sahte





V





dil oyunlarına başvurmamalıdır.





Bu parçada numaralanmış sözlerin hangisi, ayraç içinde verilen açıklamayla anlamca uyuşmamaktadır?





A) I





B) II





C) III





D) IV





E) V








YKS SINAV SÜRESİ NE KADAR?





YÖK, öğrencilerin konsantrasyonunu göz önüne alınarak TYT’yi 2 oturuma böldü. Sınavda soru sayısı 80’den 120’ye çıkarken sınav süresi de 90’dan 135 dakikaya çıktı.





YKS BAŞVURULARI NE ZAMAN?





YKs’ye başvurular 1-21 Mart arasında yapılacak. ÖSYM tarafından, “2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi” duyuruldu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018’de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018’de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak.





YKS NE ZAMAN YAPILACAK?





Yeni üniversite sınavının ne zaman yapılacağı belli oldu. Sınav 23-24 Haziran’da yapılacak. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler, tarih sorusu da cevaplayacak. YÖK, üniversiteye giriş sistemiyle ilgili eksik kalan detayları açıkladı. Yapılan yeni düzenlemeyle eşit ağırlığa da tarih geldi. Eşit ağırlıkçıların gireceği ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1’, ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ olarak değiştirildi. Önceden sadece Türk dili ve coğrafyanın yer aldığı teste tarih soruları da eklendi. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler matematik testinin yanı sıra bu sorulara da yanıt verecek.





Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk aşamanın cumartesi sabahı, ikinci aşamanın ise pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Lisans programlarına yerleştirme için puan türleri, daha önce açıklandığı gibi sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı şeklinde olacak.