2018 YDS İlkbahar Dönemi Kılavuz ve Başvuru Bilgileri



2018 YDS İlkbahar Dönemi Kılavuz ve Başvuru Bilgileri için Tıklayınız

2018 YDS İlkbahar Dönemi Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

2018 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2018-YDS İlkbahar Dönemi) Nisan 2018 tarihinde uygulanacaktır.

Sınava başvurular Şubat 2018 tarihlerinde yapılacaktır. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra başvuru süresi içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır.

Adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme, sınav sonuçlarının kurumlarca kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS 2018) İlkbahar Dönemi başvuruları, alınmaya başlanıyor.2018 YDS başvuru ve sınav tarihleri ne zaman,2018 YDS hangi dillerden yapılacak? 2018 YDS başvuru ve sınav ücreti ne kadar? YDS 2018 başvuruları nasıl yapılıyor? YDS başvuruları başladı mı Tıkla Öğren...

ÖSYM tarafından Nisan 2018'de yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2018-YDS İlkbahar Dönemi) başvuruları, yarından itibaren alınmaya başlanacak.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, 2018-YDS başvurularının Şubat 2018 tarihlerinde yapılacağı açıklandı. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra belirtilen sürede sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacak.Adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek.

2018 YDS başvuru ve sınav ücreti ne kadar?

2018’de yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) başvuru ve sınav ücreti toplam 80 TL olarak belirlenmişti. YDS başvuru hizmeti ücreti ise 3 TL, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden şifre edinme ücreti 5 TL, fotoğraf güncelleme ücreti ise 10 TL olarak belirlendi.Güncel ücret tarifesi başvuru kılavuz bilgilerinde yer alıyor.

2018 YDS hangi dillerden yapılacak?

2018 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) İlkbahar Dönemi, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden,

2018 YDS Sonbahar Dönemi Sınavı ise sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılacak.

YDS’den en az kaç puan almak gerekir?

Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir.

YDS 2018 Sonbahar Dönemi başvuru ve sınav tarihi ne zaman?

YDS 2018 Sonbahar Dönemi Sınavına başvurular ise Temmuz - Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacak. YDS sonbahar dönemi sınavı Eylül 2018 tarihinde yapılacak. YDS Sonbahar Dönemi Sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılacak. Bu nedenle diğer alanlardan YDS dil puanına ihtiyacı olan adayların YDS sonbahar dönemi sınavına girmeleri gerekiyor.
YDS sınavı, saat 9.30’da başlayacak ve 2,5 saat (150 dakika) sürecek. Bişkek’te sınav, Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacak.
ÖSYM, YDS’ye bir dönemde yalnız bir yabancı dilden girilebileceğini duyurdu.

YDS sonuçları kaç yıl geçerli (Yabancı dil sınavı geçerlilik süresi ne kadar?

ÖSYM, YDS sınavının geçerlilik süresinin kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacağını kurumların kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebileceklerini belirtti.

YDS puanlama ve derecelendirmesi nasıl yapılır?

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

YDS başvuru ve sınav ücretinin yatırılacağı bankalar

T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı
T. Halk Bankası ATM ve İnternet bankacılığı
Akbank tüm şubeler, ATM ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı
Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

* Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

YDS Başvuru Ücreti Online Ödeme Yapmak için Tıklayınız

YDS'ye kimler başvuru yapabiliyor sınav hangi amaçla yapılıyor?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (YDS), yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavları, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanacak adaylar, Tıpta uzmanlık ile Diş hekimliğinde uzmanlık sınavlarına girecekler, yurtdışı denklik sınavlarına gireceklerle memuriyette dil tazminatı alacak olan adaylar girebiliyor.

ÖSYM'den yapılan açıklama şöyle;

YDS’ye, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adaylarla yüksek lisans programlarına başvuru yapacak lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrencilerin de başvuru yapması ve başvuracakları üniversitenin belirlediği puanı almaları gerekiyor.

2013 yılından beri KPDS, ÜDS dil sınavlarının kaldırılarak yerine YDS’nin getirilmesinin ardından yabancı dil puanı için öğretmen adaylarının da bu sınava girmeleri gerekiyor. KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almayacağı için Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanıyor. KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri zorunludur. YDS’ye katılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz. KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.

YDS’ye kimler girebilir ve YDS sonuçları nasıl ve nerelerde kullanılır?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ve 4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılır. İlgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına yapılmış sayılır. İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Ayrıca, YDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir.

Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Doçentlik Bilim Sınavına Almanca, Fransızca veya İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversiteler arası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden YDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir. Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.

KPSS’de dil puanının hesaplanmasını isteyen adayların YDS’ye girmeleri zorunludur.

KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almıyor. Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanmaktadır.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri gerektiği belirtilmiştir.

YDS’ye katılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz. KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.