KYK Yurt Kredi Başvurusu Ne Zaman Son?







Pek çok öğrencinin merakla beklediği KYK başvuruları ne zaman başlayacak ve bitecek?





Üniversite sonuçlarının açıklanması ve yerleştirme işlemlerinin sona ermesinin ardından KYK yurtlarında barınacak öğrencilerin başvuruları, dün gece itibariyle alınmaya başlandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada yurt başvurularının Ağustos 2017 gecesi saat 23:59’da sona ereceği hatırlatılarak, internet üzerinden alınacak başvurulardan; ilk kez üniversite kazanan öğrencilerle ara sınıflarda okuyan öğrencilerin yararlanabileceği belirtildi. Öğrenciler başvurunun son gününe kadar bilgilerini de güncelleyebilecek.





KYK Yurt Kredi Başvurusu Yapmak için Tıklayınız





Anayasa ile belirlenmiş kanunlar çerçevesinde, Ağustos 1961 tarihinde yürürlüğe giren 351 sayılı kanun ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kurulmuştur. İlk kurulduğu zamanlarda Milli eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) , daha sonradan ve günümüzde de, Gençlik ve spor Bakanlığı ile ilgilendirilmiştir.





KYK YURT DUYURUSU





Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu e-kayıt sistemi, gelecek dönem tüm yurtlarda uygulanmaya başlıyor.





Bu kapsamda, Eylül 2017 tarihinden itibaren, YURTKUR'a bağlı yurtlara yerleşmeye hak kazanan öğrenciler "https://www.turkiye.gov.tr/" internet sitesi üzerinden kayıtlarını yapabilecek.





Uygulama, 2017-2018 dönemi için YURTKUR'a asil ve yedek listeden yerleşmeye hak kazanan öğrencileri kapsayacak. E-kayıt tarihleri, YURTKUR yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacak. E-kayıt uygulaması öğrencilerin isteğine bağlı olacak. YURTKUR'a ait yurtlara yerleşen öğrenciler e-devlet'ten kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri gibi kazandıkları yurda giderek şahsen de kaydolabilecek. Elektronik sistemi tercih eden YURTKUR öğrencilerinin, yurtlara giderek tekrar kayıt yaptırmasına gerek olmayacak.





Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yüksek öğrenim gören öğrencilere yönelik olarak, barınma, burs ve kredi imkanı sunmaktadır. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) üniversite öğrencilerine yönelik şu gibi burs ve kredi uygulamaları sunmaktadır;





351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu gereğince, 1962 yılından itibaren öğrenim kredisi,





2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince, 1985 yılından 2012 yılına kadar katkı kredisi,





5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun gereğince, 2004 yılından itibaren de burs vermektedir.





Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yukarıda sıralamış olduğumuz burs ve kredi imkanlarının haricinde; ilk defa 2011-2012 eğitim öğretim yılında başlayarak ve hala günümüzde, yurtdışında yükseköğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerine burs ya da öğrenim kredisi vermektedir.





Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağlamış olduğu bu gibi burs, kredi ve yurt imkanlarını; lisans düzeyinde üniversite öğrencileri, lisans üstü master öğrencileri, doktora öğrencileri, ön lisans öğrencileri kullanabilmektedirler.





Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, sadece üniversitede ilk senesi olan öğrencilere yönelik olarak değil, ara sınıf öğrencilerine de aynı burs, kredi ve yurt hizmetlerini sunmaktadır. Sadece, ara sınıfta olup da üniversite okumaya devam eden öğrenciler ile, ilk defa üniversiteye yerleşmiş olan birinci sınıf ya da hazırlık sınıfı öğrencileri, farklı tarihler arasında yurt, burs ve kredi başvurusu yapabilmektedirler.





Üniversiteyi henüz yeni kazanmış ve yerleşmiş olan adaylar yurt başvurusu ve yurt kayıt işlemlerini, üniversite kayıt süreçleri sonlandıktan sonra yapabileceklerdir. Üniversiteye kayıt işlemlerinin bitmesinin ardından adaylar, yurt başvurusu ve yurt kayıt işlemleri ile ilgili bilgilere www.kyk.gov.trweb adresi üzerinden ulaşabileceklerdir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun resmi web adresi olan bu adres üzerinden bir takım bilgiler alabilirsiniz. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yine aynı üzerinden, Eylül 2017 tarihinden itibaren, yurt başvurusu ve yurt kayıtları tarihi hakkında bilgi aktarmaya başlayacaktır. Yurt başvuru tarihi sonlandıktan ve yurtta kalmaya hak kazanan adaylar belli olduktan sonra, yurtta kalmaya hak kazanan adaylar, yurt kayıt işlemlerini yine internet üzerinden online olarak ve www.kyk.gov.trweb adresine giriş yaparak gerçekleştirebileceklerdir.





Bunların dışında ek olarak; ÖSYM tarafından ek kontenjan ileher hangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler, ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, yurt başvuru işlemlerini yine aynı şekilde, www.kyk.gov.tradresi üzerinden yapabilirler.





Bir de, tüm bu durumların dışında; özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler, lisansüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, zaten kurum yurtlarında barınmakta olup da, okulu uzatan artık yıl öğrencileri, yurt başvuru işlemlerini, Genel Müdürlük tarafından belirlenecek olan tarih aralıkları dahilinde www.kyk.gov.tr adresi üzerinden online olarak gerçekleştirebileceklerdir.








Başvurusunu daha sonra yapacaklar





İlk kez özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrenciler, İlk kez lisansüstü programlara katılacak öğrenciler, 2017-2018 öğretim döneminde yatay ve dikey geçiş yapacak öğrenciler ve kurumun yurtlarında kalıp öğrenim süresini uzatan öğrenciler ise başvurularını daha sonra yapacak.





Bilgileri 11 devlet kurumu teyit edecek





Başvuruda bulunan bütün adayların durumları, 11 devlet kurumundan alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirilecek. Yurt müracaat sonuçları yakın bir tarihte kamuoyuyla paylaşılacak.





Başvurusu değerlendirilmeyecekler





Örgün eğitime kaydı olmayanlar, kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “Süresiz çıkarma cezası“ almış olanlar, taksirli suçlar hariç sabıka kaydı bulunan öğrenciler, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler, ailesinin ikametgâhı okulun bulunduğu belediye sınırları içerisinde bulunanlar ve ücretle sürekli bir işte çalışan veya sürekli geliri olan öğrencilerin yurt başvuruları değerlendirilmeyecek.