2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Tarihleri Ne Zaman?



2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES İlkbahar Dönemi) 6 Mayıs 2018 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Sınav saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2.5 saat) olacaktır. Sınava başvurular, 7– 15 Mart 2018 tarihleri arasında elektronik ortamda alınacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almakta olup Ek’te yer alan kılavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi gerekmektedir.

ALES 2018 İlkbahar Dönemi sınav ücreti ne kadar?

ALES 2018 İlkbahar Dönemi sınav ücreti 80 TL olarak belirlenmişti. Güncel sınav ücret tarifesine kılavuz bilgilerinden ulaşabilirsiniz.

Pedagojik formasyon için ALES’e girme zorunluluğu getirildi

Geçtiğimiz 2013 yılı itibariyle YÖK, Pedagojik formasyon için ALES şartı getirdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılıyor. Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri

ALES’e kimler girebilir?

Yılda iki kez yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES), yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların bu sınava katılması gerekir. ALES’e bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

ALES sınav ücreti hangi bankalara yatırılacak?

T.C. Ziraat Bankası tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
T. Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Denizbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı(KKTC’den başvuran adaylar hariç)Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

ALES Başvuru Ücreti Online Ödeme Yapmak için Tıklayınız

ALES sınav ücreti nasıl ödenecek ve bankaya giderken neler gerekli olacak?

ÖSYM, adayların, ALES sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının sınav ücretini yatıracağını, T.C. Kimlik veya Y.U. Numarasını, adı ve soyadı bilgilerini söylemeleri yeterli olacağını belirtiyor. ÖSYM’den yapılan açıklamada, adayların isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırılabilecekleri de belirtiliyor. Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilir.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatle incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık yoksa bankadan ayrılmaları, yanlışlık varsa mutlaka bankadan ayrılmadan düzelttirmeleri gerekmektedir.

ALES’e başvuru yaptıktan sonra bilgilerinde değişiklik olan adaylar ne yapmalı?

Adaylar, sınava başvuru işlemi tamamlandıktan sonra; kimlik bilgilerinde (kimlik bilgilerinin “uyruğu” alanında değişiklik olanlar hariç), sınava ilişkin bilgilerinde ya da iletişim bilgilerinde değişiklik isteklerini Merkezimize dilekçe ile bildirmeyeceklerdir. Bu bilgilerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinde bulunan açıklamalar doğrultusunda,ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapmak istedikleri değişikliği kendileri yapacaklardır.

ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler, ancak ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecektir.

Kimlik Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: Sınava başvurduktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olan adaylar, bu değişikliği önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) yaptırmalıdırlar. Bu değişiklikler, ancak MERNİS’te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) adresinden yapılabilecektir. Bu bilgiler, sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde bu sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.

Güncelleme süresi bittikten sonra evlilik veya mahkeme kararı ile adı, soyadı bilgilerinde değişiklik olan adayların değişikliğe esas belgelerinin onaylı bir örneğini genel amaçlı dilekçe ekinde ÖSYM’ye göndermeleri gerekmektedir. Sınavdan önce belgeleri ÖSYM’ye ulaşan adayların sınava girecekleri bina/salon görevlilerine bu bilgi Merkezimiz tarafından iletilecektir.

Kimlik Bilgilerinin “UYRUĞU” Alanında Değişiklik Olanlar: Sınava başvurduktan sonra uyruğu ile ilgili değişiklik yapmak isteyen adaylar, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekine ilgili resmî belgeyi ekleyerek Merkezimize başvuracaklardır (Uyruk bilgisini değiştiren adaylar, cevap kâğıtlarına sınava giriş belgelerinde yer alan T.C. / Y.U. Numaralarını kodlamak zorundadır.).

Diğer Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: Sınava başvurduktan sonra sınava ilişkin bilgilerinde, iletişim bilgilerinde değişiklik/düzeltme olan adaylar, bu bilgilerini (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden kendileri değiştirebileceklerdir. Bu bilgiler, sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde bu sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.

ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler, ancak ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecektir.

Başvuru süresi içinde engelli olmayan, ancak, başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adaylardan, engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına engel fiziki durumlarında meydana gelen değişiklikler (alçı, sargı bezi kullanma, hastalık, ortopedik engel, sağlık ile ilgili kullanılması zorunlu araç gereç vb.) sağlık raporu ile belgelendirilerek, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar ÖSYM-SHDB’ye ulaştırılmalıdır. Bu adaylardan raporları kabul edilenler “Engelli Salonu”nda sınava alınacaklardır.
Engelli Salonu dışında sağlık nedeniyle de olsa herhangi bir alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. kullanılmaz.

Sınava ilişkin bilgilerinde ve iletişim bilgilerinde değişiklik olan adaylar başvuruların bitimini izleyen 5 gün içinde bu değişiklikleri (https://ais.osym.gov.tr) adresinden kendileri yapacaklardır. Bu süreler dışında yukarıda belirtilen aday bilgilerinde Merkezimizce kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.

3 yorum

ales

turizm işletmeciligi 3.sınıf ögrencisiyim alese basvurabilir miyim?

17.10.2014 - Misafir

ales

alese nasil bas vura bilirim? Azerbeycanliyim sinira en yakin ales sinv merkezi neresidir?ne zamandir 2015 ales sinavi?giris ucreti ne kadardir?

30.11.2014 - Elvin

Y.U numarasi

merheba.

ben yabancıyım ve sınava katılmak istiyorum, iki sorum vardir:

1- Y.U numarasi nedir? ve nerden ve nasil bu numarayı ala biliriz?

2- yabancı uyruklar nasil ales sınavın ücretini yabancı ülkeden direk yatıra bilirler? böyle bir imkan varmı?

cevabınizi bekliyorum. cevabımı eposta youlula alırsam sevinirim.

Hayırlı günlar.

05.03.2015 - Misafir