2019 TYT Baraj Puanı Kaç?



Her yıl yaklaşık 2 milyon adayın girmek için yarıştığı YGS'de baraj yükseltilmişti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YGS barajını 140'tan 150'ye çıkardı. Buna göre önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan ikinci aşamaya girmeyi hak etmişti.

24 Aralık'ta yapılan Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkartılması kararı alındı.

Daha az netle baraj aşılacak

ADI Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olan yeni üniversiteye geçiş sistemiyle ilgili adayların çok sorusu var. İşte bazıları:

İKİNCİ OTURUMA TAHMİNLE GİRECEK: Sınav iki oturumlu. Sabah Temel Yeterlilik Testi (TYT) öğleden sonra alan testleri oturumları. İkinci oturuma girmek için 180 puan şartı var. Ama TYT sonucunu 2 saat içinde öğrenemeyeceğinize göre 180 için gereken neti çıkardığınızı tahmin edeceksiniz. En tartışmalı konu bu. İlk oturumda barajı aşamayan ama ikinci oturumda aşan aday ne olacak?

DAHA AZ NETLE BARAJ: YGS’de 160 soru vardı. İlk baraj 150’yi aşmak için 20 net, LYS’lere girmek için gereken ikinci baraj 180 puan için 32 net gerekiyordu. TYT’de 40 matematik, 40 Türkçe toplam 80 soru olduğuna göre 150 barajını 10 net, alan testlerine katılmak için gereken 180 barajını 16 netle aşabilirsiniz. Daha az netle barajın aşılması tercih yapacak öğrenci sayısını artırır, boş kontenjanı da azaltır.

ODAK NOKTAMIZ KALİTE

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bir süre önce tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için başarı sıralaması sınırı getirdik, olumlu sonuçlar aldık. Bunlar girdi esaslı düzenlemelerdi. Çıktı esaslı yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. Kalite Kurulu'nu kurduk. Üzerinde çalıştığımız Yükseköğretim Yasası çalışmamızda da kalite odak noktamız olacak. Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları, ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da arttırması üzerine bu kararı aldık. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapıldı. Bu karara eğitim öğretim süreçlerinde de iyileştirmenin eşlik etmesi için çalışmalarımızı sürdürdürüyoruz."

BAŞARI BEKLENTİSİNDE ARTIŞ

Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10'dan yüzde 12.5'e çıkması anlamını taşıyor.

YÖK, bir süre önce de tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için sıralama tabanı getirerek ilk defa taban puanları yükseltmişti. Tıp için 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç) 240 bin, mimarlık için de 200 bin barajı getirilmişti.

Başvurular Mart arasında

YENİ yıl ile birlikte üniversiteye girişte ilk aşama olan TYT'ye başvuru dönemi de başlıyor. Lise son sınıf ve mezun durumdaki adayların Ocak tarihleri arasında başvurularını yapması gerekiyor. Engelli adaylar ile sağlık sorunu bulunanlar bu durumlarını geçerli sağlık kurulu raporu ile başvuru süresi içerisinde ÖSYM'ye bildirerek, özel bir salonda sınava girmeyi talep edebilir.

TYT, Mart 2018 günü yapılacak. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. TYT sonuçlarının Temmuz'da açıklanması planlanıyor. Bu sınavda baraj puanını geçen adaylar ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (YKS) girmeye hak kazanacak. YKS başvuruları Nisan arasında alınacak.Haziran'da beş oturumda düzenlenecek ve sonuçları da Temmuz'da açıklanacak.

TYT YKS net puan hesaplama programı indir

YÖK sanal tercih rehberi indir

TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir