2018 ALES Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

2017 ALES Sınavı Giriş Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız
2017 ALES sınavı tarihi,ALES 2017 sınav süresi ve soru sayısı,ALES 2017 sınavı ne zaman saat kaçta,ALES sonuçları kaç yıl geçerli,2017 ALES Sınavı giriş yerleri,ALES sınavında kaç soru sorulacak ve hangi alanları kapsayacak? İşte ALES 2017 Sınavı ile ilgili tüm merak edilenler...
2017 Yılı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2017 ALES) İlkbahar Dönemi 7 Mayıs 2017 tarihinde ÖSYM tarafından uygulanacak.
Pedagojik formasyon için ALES’e girme zorunluluğu getirildi
2013 yılında YÖK, Pedagojik formasyon için ALES şartı getirdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılıyor. Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunludur.
ALES’e kimler girebilir?
Yılda iki kez yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES), yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların bu sınava katılması gerekir. ALES’e bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.
2017 ALES hangi tarihlerde yapılacak?
ALES yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılıyor.
2017 ALES İlkbahar Dönemi Sınavı 7 Mayıs 2017 tarihinde,
2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı ise 19 Kasım 2017 tarihinde yapılacak.
ALES sonuçları kaç yıl geçerli?
ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.
ALES kaç dakika sürecek?
Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanır. 2017 ALES saat 09.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacak.
Tezsiz yüksek lisans ve konservatuvarlarda yüksek lisans yapacaklar için ALES’e girmek gerekir mi?
ALES başvuru kılavuzuna göre, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.
Yüksek lisans ve doktora için ALES baraj puanı kaç olmalı?
Adayların ALES’ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, yüzde 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır.
ALES sınavında kaç soru sorulacak ve hangi alanları kapsayacak?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacak. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.
ALES’te testlerin içerikleri
ALES’te Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak.
ALES
- 2017 ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Yayımlandı
- 2018 ALES Başvuru Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
- 2018 ALES İlkbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı Yayımlandı mı?
- 2018 ALES Sınav Giriş Yerleri Açıklandı mı?
- 2018 ALES Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınav Sonuçları Öğren!
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınava Giriş Belgeleri Al!
- 2018 ALES Sonuçları Açıklandı MI / Tıkla Öğren
- ALES 2018 İlkbahar Dönemi Sınav Giriş Belgeleri Yayımlandı mı?
- ALES Başvuru Süresi Uzatıldı mı?
- ALES muafiyet şartları nelerdir?
- ALES Sınav Soruları ve Cevapları 2018 Tıkla Öğren!
- Ales sınav süresi kaç dakika?
- ALES sınavı değişiyor mu?
- ALES sınavlarında 1000 altı kota uygulaması kaldırıldı
- ALES sınavlarında bin altı kota uygulaması kalktı
- ALES Sorularının Tümü Açıklandı mı?
- e-ALES Deneme Sınavı Başvuruları Başladı mı?
- e-ALES Deneme Sınavı Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
- e-ALES Deneme Sınavı Sınava Giriş Belgesi İndir
- ÖSYM'den ilk e-deneme sınavına tanıtım videosu
- Yeni ALES sınavının kapsamı nasıl olacak?