TYT ve YKS'de Kaç Net Kaç Puan Eder?



ADI Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olan yeni üniversiteye geçiş sistemiyle ilgili adayların çok sorusu var. İşte bazıları:

TYT YKS net puan hesaplama programı indir

YÖK sanal tercih rehberi indir

TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir

İKİNCİ OTURUMA TAHMİNLE GİRECEK: Sınav iki oturumlu. Sabah Temel Yeterlilik Testi (TYT) öğleden sonra alan testleri oturumları. İkinci oturuma girmek için 180 puan şartı var. Ama TYT sonucunu 2 saat içinde öğrenemeyeceğinize göre 180 için gereken neti çıkardığınızı tahmin edeceksiniz. En tartışmalı konu bu. İlk oturumda barajı aşamayan ama ikinci oturumda aşan aday ne olacak?

DAHA AZ NETLE BARAJ: YGS’de 160 soru vardı. İlk baraj 150’yi aşmak için 20 net, LYS’lere girmek için gereken ikinci baraj 180 puan için 32 net gerekiyordu. TYT’de 40 matematik, 40 Türkçe toplam 80 soru olduğuna göre 150 barajını 10 net, alan testlerine katılmak için gereken 180 barajını 16 netle aşabilirsiniz. Daha az netle barajın aşılması tercih yapacak öğrenci sayısını artırır, boş kontenjanı da azaltır.

FEN BİLMEYEN ANESTEZİ UZMANI, COĞRAFYA BİLMEYEN TURİZMCİ: YGS’de adaylar Türkçe, matematik dışında 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din, 14 fizik, 13 kimya, 13 biyoloji sorusu çözerdi. TYT’de sadece matematik ve Türk- çe var. Bu sınav puanıyla 2 yıllık programlara girilecek. Bu durumda fen bilmeyen anestezi uzmanları, coğrafya bilmeyen turizmciler olacak.

TYT İÇİN SÜRE: YGS’de her soruya 1 dakika veriliyordu. TYT’de 80 dakika olur.

ALAN TESTLERİ DAĞILIMI: İkinci oturumda her birinde 40’ar soru olan 4 alan testi var. Burada soruların dağılımı bilinmiyor. Örneğin LYS’de Fen Bilimleri Sınavı’nda 30’ar biyoloji, fizik ve kimya sorusu çıkıyordu. 40 soruda bunlar nasıl dağılacak? Diğer testler Türk Dili ve Edebiyatı -Coğrafya -1, Matematik ile içinde felsefe grubu soruları- nın olacağı Coğrafya-2 ve din sorularının yer alacağı Sosyal Bilimler testinde de soru dağı- lımı bilinmiyor.

ALAN SINAVI KAÇ DAKİKA: LYS’de matematik sınavında bir soruya yaklaşık 1.7, diğer LYS’lerde 1.5 dakika süre veriliyordu. Aynı yaklaşımdan hareketle 40 soruluk matematik testine 70 dakika, diğer 3 teste 60’ar dakika verilirse yaklaşık 250 dakika 4.1 saat eder. Ancak adayların tüm testleri çözecekleri varsayılmı- yor. Bu yüzden de ortalama 3 test için toplam süre verilecek. O zaman 190 dakika yani 3.1 saat olacaktır. Bu kadar süre içinde ara vermeden öğrencilerin dikkatini nasıl toplayacakları ya da tuvalet ihtiyaçlarını nasıl giderecekleri de ayrı bir konu olacak.

ALAN DIŞI AVANTAJI: YGS’de sayısalcılar YGS’de tarih, coğrafya gibi sorularla EA öğrencilerine fark atıyordu. Aynı durum EA öğrencinin fen, sözel öğrencinin matematik soruları çözerek avantajlı duruma geçmesini engelliyor.

YATAY GEÇİŞE ENGEL: LYS’lerin ayrı oturum olmasının en büyük avantajı farklı sınavlara girerek, farklı puan türlerine sahip olunmasıydı. Bu sayede yerleştiği programdan mutlu olmayan öğrenci bir yıl sonra elindeki farklı puanlarla bölüm değiştirebiliyordu. Bu sistemde programlar arası yatay geçiş şansı olacak gibi durmuyor. Tüm testleri yanıtlamasına engel yok ama süre baskısından kendi alanında kalırlar.
TYT