YGS'de En Çok Yapılan Hatalar Nelerdi?
Gençler YGS’de en yüksek başarıyı Türkçe Testi’nde gösteriyor. 40 soruluk testin yapılma ortalaması 18. En büyük hata, metni anlamadan ve tam okumadan cevap vermeye çalışmak. Kelimelerin anlamını bilmemek de yanlış şıkkı işaretletiyor.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) gençlerin en başarılı oldukları test Türkçe Testi. 40 sorunun yer aldığı bu testin geçen yıl yapılma ortalaması tüm adaylar için 18.7 oldu. 2013 yılında bu oran, her biri 144 kelimeyi bulan uzun paragraflı sorular yüzünden 16.8’e kadar gerilemişti. Tüm testlerde olduğu gibi Türkçe Testi’nde de başarı oranı giderek düşüyor. 2011 yılında 40 soruluk testte ortalama 21.9 soru çözülüyordu.
Türkçe’yi kullanma gücünün sorgulandığı bu testte FEM Yayınları uzmanları yapılan hataları, soruların niteliğini ve dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:
DÖRTTE ÜÇÜ ANLAM SORUSU: Soruların dörtte üçü yani yaklaşık 30-32’si anlam, geri kalanı da dilbilgisi ile ilgili oluyor. Anlam bilgisi soruları sözcük anlamı (3 soru), cümle anlamı (6 soru), paragraf (23 soru) olarak yöneltiliyor. Sözcük anlamı sorularında öğrenciden sözcüğün ve sözcük gruplarının cümle içindeki anlamını kavrayabilmesi, birtakım kavramları, deyim ve atasözlerini bilmesi isteniyor. Cümle anlamı sorularında cümle ile ilgili kavramları ayırt etmesi, yakın ya da karşıt anlamlı cümleleri, cümleden çıkacak anlamı bulması, cümleyi anlamca uygun biçimde tamamlaması bekleniyor. Paragraf sorularında paragraftaki konuyu, ana düşünceyi, yardımcı düşünceyi bulması, cümlelerden paragraf oluşturabilmesi ve paragrafı oluşturan cümlelerle yani paragrafın yapısıyla ilgili soru tiplerini çözebilmesi istenir.
EZBER İSTEMİYOR: Soruların büyük çoğunluğunun anlam bilgisi ile ilgili olması, sorularda ezbere dayalı bilgi istenmediğinin en önemli kanıtı.
PARAGRAF HATA YAPTIRIYOR: Soruların çoğunluğunu oluşturan anlam bilgisi bölümünde dilbilgisindeki gibi çok bilgi gerekli değil. Bu alanda özellikle cümle anlamıyla ilgili birtakım kavramları bilmek yeterli. Ancak buna rağmen sözcük anlamı, cümle anlamı ve özellikle paragraf sorularında hatalar yapılıyor.
ACELECİ VE DİKKATSİZLER: Hataların en büyük nedeni soruları dikkatli okumamaktan kaynaklanıyor. Hızlı okumaya çalışırken parçayı anlamama veya sözcükleri yanlış okuma da bir başka hata nedeni. Dikkatsizlik ise yorum hataları yaptırıyor.
DOĞRU OKUYUN: Anlam bilgisi sorularını çözebilmek hızlı ve doğru okumayı, okuduğunu anlamayı ve yorumlamayı gerektirir. Soruları çözerken soru kökünü doğru okuyun, ne istendiğini iyi kavrayın.
DİLBİLGİSİ İÇİN: Dilbilgisi kuralları iyi kavranırsa rahat çözülür. Kurallarla ilgili eksiğiniz varsa tamamlayın, çünkü bu sorular bilgiyi sorgular.
ŞAMPİYONLAR ANLATIYOR
ZEYNEP NUR KARAGÖZ: 2013 YGS-1, YGS-2 BİRİNCİSİ
‘AYNI SORUYA BİR DAKİKADAN FAZLA TAKILMAYIN’
Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesi mezunu olan Zeynep Nur Karagöz 2013’te YGS şampiyonu oldu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Zeynep Karagöz sınava girecek gençlere önerilerini şöyle sıralıyor: SINAVDAN ÖNCE: Sınava girmeden önceki 2 gün çalışmayı bıraktım. Arkadaşlarımla ve ailemle vakit geçirdim. Kendimi yaklaşan sınav fikrine kaptırarak telaşlanmak istemedim. Ama aklıma küçük ayrıntılar takıldığında, onlara baktım.
ÖNCEKİ GECE UYUYAMADIM: Sınavdan önceki gece, 11’de yatmış olmama rağmen 3’te hâlâ uyuyamamış olduğumu hatırlıyorum. Uyumaya çalışırken gelecek sınavı düşünerek panik olmak yerine, uykum gelene kadar bekleyip öyle yatağa girseydim belki de daha iyi olurdu.
KAHVALTIYA DİKKAT: Sınav sabahı, bünyenizin alışkın olmadığı tarzda bir kahvaltı yapmamanız gerektiğini söyleyebilirim. Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalı. Sınav öncesi diye her şeyden çokça yemek, ağır bir kahvaltı yapmak, sınavda rahatsız edecektir.
YERİME GEÇENE DEK: Yolda çok stresliydim fakat sınav salonuna girdiğimde biraz daha rahatladım. Belki de benimle aynı hisleri paylaşan binlerce kişi olduğunu fark etmek, heyecanımın azalmasını sağlamıştı. Okuduğunuzu anlamadığınızda ya da çok heyecanlandığınızda bir dakika durup, sınav anında rahatlatacak bir şey hayal edebilirsiniz. Mesela sınav sonrasında yapmayı planladığınız şeyleri düşünebilirsiniz.
ÇÖZEMEDİM, ATLADIM: Her soruyu okumaya özen gösterdim, ama eğer bir sorunun zaman alacağına kanaat getirdiysem hemen atlayıp sonraki soruya geçtim. Tabii arka arkaya 4-5 soruyu atlayınca insanın morali bozulabiliyor ama atladığım için vakit kaybetmediğimi böylece sınavın tamamı bitince o sorulara geri dönebilecek vaktimin olduğunu bilmek beni rahatlatıyordu. Bir dakikadan fazla aynı soruya takılmamak gerekiyor.
İKİNCİ KEZ BAKTIM: Sorunun yanıtından emin olmayınca soru numarasını yuvarlak içine alarak ikinci kez döndüm. Takıldığım soruların neredeyse hepsinde iki seçeneğe indirmeyi başardım ve iki seçenek arasında kaldığımda yakın geleni işaretledim. Hiç boş brırakmadım, her soruda şansımı denedim.
HER BİRİNDE AYNI STRES: Okullarda fırsat eşitliği sağlanmadığı sürece sadece okul notlarıyla yapılacak bir sistemin adil olmayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin her yerinde yapılan sınavın bir olması, öğrencilere eşit koşullar sağlıyor. Senede birkaç kez YGS yapılacak olsa her birinin gecesinde aynı stresi yaşardım.
HER TESTTE ÇOK KOLAY 4 SORU OLUYOR
YGS’nin bir sıralama sınavı olduğunu unutmayın. Bu tür sınavlarda adayları sıralayabilmek ve puanlar arasında yığılmaları önleyebilmek için hem çok zor hem de çok kolay soruların olması gerekiyor. İstatistikler de sıralama sınavlarındaki soruların yüzde 10’unun çok kolay, yüzde 10’nun da en iyileri sıralayabilmek için çok zor sorulardan oluştuğunu gösteriyor. Bu durumda da her biri 40’ar sorudan oluşan 4 testte mutlaka her adayın yapabileceği kolaylıkta 4’er soru olacağını düşünebilirsiniz. Yani 160 sorunun yer aldığı YGS’de 150 puan barajını aşmanızı sağlayacak nitelikte 20 kolay soruyu bulacaksınız. Bunun için de sorulara önyargısız yaklaşmalı, “yapamam” diye düşünmemelisiniz ve tüm testleri dikkate almalısınız.
TÜM TESTLERDEN SORU ÇÖZÜN
Birçok genç bazı testlerdeki soruları yapamayacağını düşünerek, hiç bakmıyor. Bu hatayı yapmayın. Tüm soruları gözden geçirin. Sınavlarda yapılan bir başka hata ise sayısal öğrencilerinin sözel, sözel öğrencilerinin de sayısal testleri önemsememeleri. Sayısal tercih yapacak gençlerin büyük kısmı sosyal ya da Türkçe testlerinin kendisine yarar sağlamayacağını düşünüyor. Oysa her puanın oluşmasında 4 testin ayrı değeri var ve puanınızın yükselmesini sağlar.
AYNI HATAYI TEKRARLAMAYIN
Örneğin sayısal puanların oluşmasında Temel Matematik yüzde 40, Fen Bilimleri yüzde 30 oranında etkili. Ama bu puanın oluşmasında Türkçe yüzde 20, Sosyal Bilimler de yüzde 10 oranında katkı yapıyor. Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu iki testten gelecek puandan vazgeçmiş oluyor. Aynı hatayı sözel öğrencileri de tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ama unutmayın bu puanın oluşmasında Temel Matematik ile Fen Bilimleri testleri de yüzde 20 ile yüzde 10 oranında katkı yapıyor.
TYT YKS net puan hesaplama programı indir
YÖK sanal tercih rehberi indir
TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir
TYT
- 'Sınavlara, hafıza teknikleri ile hazırlanan öğrenciler daha başarılı'
- 09.45 kuralı kalkıyor mu?
- 11. sınıf üniversiteye hazırlık programı nasıl olmalı?
- 2018 ÖSYS sınav kılavuzu yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'ye Kaç Kişi Başvurdu? ÖSYS Başvuruları Ne Zaman Bitiyor?
- 2018 TYT Aday Eğitim Filmi Yayımlandı mı?
- 2018 TYT sonuçları başarı sıralaması YKS'de yükseltilir mi?
- 2018 TYT Sonuçları Okul Puanı Eklenmiş Hali mi?
- 2018 TYT Sonuçları Sıralaması Açıklandı mı?
- 2018 TYT Soruları Nasıldı? İşte TYT Sınavı Yorumları!
- 2018 TYT YKS Konuları ÖSYM
- 2018 TYT'de En Düşük Ortalama Hangi Dersten?
- 2018 TYT'de Full Çeken Öğrenci Var mı?
- 2018 TYT'de Sıfır Çeken Öğrenci Sayısı Ne Kadar?
- 2018 TYT'de Yanlış Soru Var mı?
- 2018 YGS ve LYS’de neler değişti?
- 2018 YKS TYT Örnek Soru Kitapçığı İndir
- 2018-TYT soru ve cevapları Master Kitapçığı Açılandı mı?
- 2019 Görme ve İşitme Engelli Adaylar İçin ÖSYS Kılavuzu İndir!
- 2019 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu İndir!
- 2019 ÖSYS-TYT Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2019 TYT Baraj Puanı Kaç?
- 2019 TYT Cevap Anahtarı Soru Kitapçığı Görüntüleme
- 2019 TYT Sınav Başvuruları Ne Zaman?
- 2019 TYT Sınav Giriş Yerleri Ne Zaman Açıklanacak?
- 2019 TYT Sınav Günü Nüfus Müdürlüğü Açık mı?
- 2019 TYT Sınavı Kayıtları Ne Zaman?
- 2019 TYT Sınavı Ne Zaman Olacak?
- 2019 TYT Sınavı Saat Kaçta Bitecek?
- 2019 TYT Sonuç ÖSYM Tıkla-Öğren!