2019 YKS Başvuru Şartları Nedir?
Üniversiteye giriş sınavlarının ilkinin ardından 4 yıllık düşünen öğrencileri 2. sınav olan YKS bekliyor. Peki YKS’ye başvuru için baraj puanı kaçtır? Kimler YKS’ye girebilir ? İşte üniversite adaylarının merak ettiği soruların cevapları...
Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) kimler başvurabilir?
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler
TYT puanlarından biri 180 veya daha fazla olanlar YKS’lere katılabilirler.
TYT puanlarından biri 180 veya daha fazla olanlar YTT ile öğrenci alan lisans (4 yıllık), önlisans (2 yıllık) ve Açıköğretim programlarını tercih edebilirler.
TYT Puanı 150’tan düşük olan adaylar YKS’ye giremezler ve üniversite için tercih yapamazlar.
TYT’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler. YKS’lere giremezler.
Özel yetenek sınavına girmek için en az 150 TYT puanı almanız gerekiyor. (Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, TYT puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.)
KİMLER YKS'YE GİREBİLİR?
TYT puanlarının en az birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına başvurmaya hak kazandı. Bu adaylar,ösym tarafından belirlenen tarihlerde YKS’lere başvurabilecekler.
2019 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYS ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
2019 YKS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız
YKS 2019 Başvuru İşlemleri için Tıklayınız
YKS başvuruları bireysel olarak İnternet aracılığı ile yapılabilir. Dileyen adaylar 2 TL hizmet ücreti ödeyerek Başvuru Merkezi aracılığıyla da başvuru yapabilirler. YKS'ye katılma hakkı elde eden adaylar, hesaplanmasını istedikleri YKS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. Adayların en az iki YKS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.
Adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:
-Girecekleri YKS’ye karar vermek,
-YKS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmak (Adaylar kredi kartı ile de sınav ücretini ödeyebileceklerdir.),
-Hangi sınav merkezinde girmek istediklerine karar vermek,
-İnternet veya Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak.
-YKS’ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri YKS’lerin tümüne aynı merkezde gireceklerdir. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecektir.
-İnternet üzerinden başvuru yapan adaylar; “Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.” uyarısını mutlaka görmelidir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış demektir. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.
TYT'yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler(TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler. Sınavların türlerine göre soru dağılımları ve süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
YKS Başvuruları
- 2018 YKS’ye Kaç Aday Başvurdu?
- 2019 ÖSYM YKS'ye Kimler Girebilir?
- 2019 ÖSYS Başvurusu Nereye Yapılacak?
- 2019 YKS Başvuru Şartları Nedir?
- 2019 YKS Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
- 2019 YKS Başvuru Tarihleri Uzatıldı mı?
- 2019 YKS Başvuru Ücretleri Ne Kadar?
- 2019 YKS Başvuruları Başladı mı?
- 2019 YKS Başvuruları Nasıl Yapılır?
- 2019 YKS Başvuruları Ne Zaman Bitiyor?
- 2019 YKS Başvuruları Ne Zaman Son?
- 2019 YKS Başvurusu için Gerekli Belgeler
- 2019 YKS Sınav Başvuruları Başlıyor Mu?
- 2019 YKS sınav başvurusu ne zaman başlıyor? ÖSYM
- 2019 YKS Sınav Görevlisi Başvurusu Başladı mı?
- 2019 YKS'ye Başvuru Yapmak için TYT'den Kaç Net Almak Gerekir?
- 2019-YKS Kılavuz ve Başvuru Bilgileri
- Hangi̇ Adaylar YKS'ye İnternetten Bireysel Başvuru Yapabi̇leceklerdi̇r?
- ÖSYM 2018 YKS Başvuru Sayısı Açıklandı mı?
- ÖSYM Başvuru Parası Hangi Bankaya Yatırılacak?
- YKS Başvuru Öncesi Adayların İzleyeceği Yol
- YKS Başvuru Ücreti Hangi Bankalara Yatırılıyor?
- YKS Başvuruları Başlıyor mu?
- YKS Başvuruları Nereye Yapılacak?
- YKS Başvuruları Saat Kaçta Bitiyor?
- YKS başvuruları tekrar yapılacak mı?
- YKS başvuruları yarın başlayacak
- YKS Başvurusunda Nelere Dikkat Etmeli?
- YKS Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?