2019-YKS Kılavuz ve Başvuru Bilgileri



2018 LYS başvuruları nasıl yapılır,LYS başvuru tarihleri ne zaman başlıyor 2018,LYS başvuruları uzatılacak mı,LYS puan türleri nelerdir? LYS başvuruları başladı ve dikkat edilmesi gereken ayrıntılar...

2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında Merkezimiz tarafından yapılan 2018 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.

2018-ÖSYS:Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu
Aday Başvuru Formu
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
LYS Girme İsteği Değişikliği İsteyen Adayların İzleyeceği Yol
Başvuru Merkezleri
Okul veya Adres İline Göre Tercih Edilebilecek Yakın Sınav Merkezleri

LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, Nisan 2018 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için Nisan 2018 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasından İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için Nisan 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

LYS Sınav tarihleri ve saatleri:

LYS-4(Sosyal Bilimler): Haziran 2018 (Cumartesi), 10.00

LYS-1(Matematik): Haziran 2018 (Pazar), 10.00

LYS-2(Fen Bilimleri): Haziran 2018 (Cumartesi), 10.00

LYS-5(Yabancı Dil) Haziran 2018 (Cumartesi), 14.30

LYS-3(Edebiyat-Coğrafya): Haziran 2018 (Pazar), 10.00

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da birden fazla oturumda yapılacaktır.

Adaylar, girmek istedikleri LYS ’lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.

LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS’lere de girmeleri zorunludur.

Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır.

Ödeme İşlemleri:Başvurusunu bir Başvuru Merkezinden yapan adaylar, 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir. Adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. (Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2018-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; Akbank’ın ATM, tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının ATM ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türk Ekonomisi Bankasının tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla ve tüm PTT işyerlerinden sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırabilirler.

LYS Kredi Kartı ile Ödeme Yapmak için Tıklayınız

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için Nisan 2018 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için Nisan 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Ücret ödeme için son gün,Nisan 2018 olup başvuru süresi uzatılmayacaktır.

Başvuru İşlemi Aşamaları: LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)
LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.

Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ONAY KODUNU görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 40,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

Bilgi Güncelleme: ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde (Nisan 2018 tarihleri arasında) ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

2018-LYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. Ek’te yer alan 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS’lere ilişkin tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adaylar, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelidir.

LYS Puan Türü Dağılımı

MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4,
TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3,
TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2,
Dil puan türü grubu da DIL-1 ve DIL-2 puan türlerinden oluşacak.

Puan türleri ile her bir puan türünde LYS testlerinin yüzde olarak ağirlikli dağilimlari şöyle:

MF grubundaki puan türlerine göre;
MF-1’de;

Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 16,
Sosyal yüzde 5,
Fen yüzde 8,
Matematik yüzde 26,
Geometri yüzde 13,
Fizik yüzde 10,
Kimya yüzde 6
ve Biyoloji yüzde 5;

MF-2’de;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 11,
Sosyal yüzde 5,
Fen yüzde 13,
Matematik yüzde 16,
Geometri yüzde 7,
Fizik yüzde 13,
Kimya yüzde 12,
Biyoloji yüzde 12;

MF-3’te;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 11,
Sosyal yüzde 7,
Fen yüzde 11,
Matematik yüzde 13,
Geometri yüzde 5,
Fizik yüzde 13,
Kimya yüzde 14
ve Biyoloji yüzde 15;

MF-4’de;
Türkçe yüzde 11,
Temel Matematik yüzde 14,
Sosyal yüzde 6,
Fen yüzde 9,
Matematik yüzde 22,
Geometri yüzde 11,
Fizik yüzde 13,
Kimya yüzde 9
ve Biyoloji yüzde 5.

TM grubundaki puan türlerine göre;
TM-1’de;
Türkçe yüzde 14,
Temel Matematik yüzde 16,
Sosyal yüzde 5,
Fen yüzde 5,
Matematik yüzde 25,
Geometri yüzde 10,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 18
ve Coğrafya-1 yüzde 7;

TM-2’de;
Türkçe yüzde 14,
Temel Matematik yüzde 14,
Sosyal yüzde 7,
Fen yüzde 5,
Matematik yüzde 22,
Geometri yüzde 8,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 22
ve Coğrafya-1 yüzde 8;

TM-3’te;
Türkçe yüzde 15,
Temel Matematik yüzde 10,
Sosyal yüzde 10,
Fen yüzde 5,
Matematik yüzde 18,
Geometri yüzde 7,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25
ve Coğrafya-1 yüzde 10.

TS grubundaki puan türlerine göre;
TS-1’de;
Türkçe yüzde 13,
Temel Matematik yüzde 10,
Sosyal yüzde 12,
Fen yüzde 5,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 15,
Cografya-1 yüzde 8,
Tarih yüzde 15,
Coğrafya-2 yüzde 7
ve Felsefe Grubu yüzde 15;

TS-2’de;
Türkçe yüzde 18,
Temel Matematik yüzde 6,
Sosyal yüzde 11,
Fen yüzde 5,
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25,
Coğrafya-1 yüzde 5,
Tarih yüzde 15,
Coğrafya-2 yüzde 5
ve Felsefe Grubu yüzde 10.

Yabanci dil grubundaki puan türlerine göre;
DIL-1’de;

Türkçe yüzde 15,
Temel Matematik yüzde 6,
Sosyal yüzde 9,
Fen yüzde 5
ve Yabanci Dil yüzde 65;

DIL-2’de ;
Türkçe yüzde 25,
Temel Matematik yüzde 7,
Sosyal yüzde 13,
Fen yüzde 5
ve Yabanci Dil yüzde 50 olarak belirlendi.
YKS