YÖK'ten Üniversiteye Giriş Sistemi Açıklaması
Üniversite sınavı kalkacak mı sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. YGS LYS kalkacak mı sorusuna müdahil olan YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınavsız üniversite konusuna açıklık getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına değinen Başkan Saraç, YGS ve LYS kalkacak mı sorusuna cevap verdi İşte, üniversite sınavı kalkacak mı konusu ve YGS ve LYS'nin durumu hakkında bazı bilgiler...
YGS ve LYS kalkacak mı konusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu gündeme taşımasının ardından açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sistem üzerine çalışmaların gerçekleşeceğini açıkladı. Peki, LYS ve YGS kalkacak mı? İşte, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin merakla araştırdığı mevcut sınav sisteminin kaldırılması halinde ortaya çıkacak olan alternatifler ve YGS ve LYS kalkacak mı sorusunun cevabı
YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite giriş sisteminde bir çalışma yapıldığı yönündeki açıklamalarına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
'ADİL BİR DÜZENEK'
Üniversiteye giriş sistemindeki merkezi sınavların fırsat eşitliğini ve adaleti temin ettiğine yönelik daha önceki açıklamalarını hatırlatan Saraç, "Anadolu'nun herhangi bir yerinden gelen imkanları sınırlı bir çocuk, bu merkezi sistemle Türkiye'nin en başarılı üniversitelerine girebiliyor. Demek ki adil bir düzenek." dedi.
Yükseköğretim sisteminin bütünüyle çok dinamik bir sürece sahip olduğunu, bu nedenle üniversite giriş sisteminde de aksayan ya da iyileştirmeye ihtiyaç duyulan taraflar için YÖK'te bir yıl önce bir çalışma başlattıklarını ve zaman zaman Cumhurbaşkanına arz ettiklerini belirten Saraç, şöyle devam etti:
"Üniversiteye girişte sınavsız bir model bugünkü şartlarda söz konusu olamaz. Sosyal adaleti sağlayan merkezi sınav bu yıl yine gerçekleştirilecek. YÖK'teki çalışmamız, sınavsız geçişe yönelik değil, mevcut merkezi yerleştirme ve merkezi sınavın aksayan taraflarını gidermeye, iyileştirmeye dönük ama özellikle yalınlaştırma ve bu sınavların yönetimini daha kolaylaştırmaya yönelik. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok haklı olarak dile getirdiği gibi öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmamız gerek."
'ÜZERİNDE İYİ ÇALIŞILMAYAN DEĞİŞİKLİKLER YIKICI OLABİLİR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamalarına katıldığını vurgulayan Saraç, şunları söyledi:
"Sınav stresi, eğitim öğretimin her kademesinde öğrenci üzerinde bir baskı oluşturuyor. Bu, eğitim öğretime de olumsuz etki ediyor ama bu durum bize şöyle bir görev yüklüyor: Stresi azaltan daha yalın bir sistemle öğrencilerimizin muhatap olmasını sağlayacak bir düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılması."
Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabileceğine dikkati çeken Saraç, şöyle konuştu:
"Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var. Fakat öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bunu YÖK Başkanı olarak sarahatle ifade ediyorum. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak. Çünkü bu hususta bir istikrarın söz konusu olması icap ettiğini düşünüyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın müfredatı, öncelikleri ve kazandırmak istedikleri yetkinlikler her zaman için dikkate almamız gereken hususlardır, tabii ki dikkate alacağız."
Sınavlardaki yalınlaştırma ve sadeleştirmenin bu yılki üniversite sınavlarında uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruya karşılık Saraç, "Bu sistem, bizim planladığımız şekilde gerçekleşirse bu değişiklik mevcut giriş sisteminin daha yalın hale getirilmesi olduğundan dolayı en yakın zamanda da uygulamaya konulabilir." ifadelerini kullandı. Toplum için doğru olanı tespit etmenin gerekliliğine işaret eden Saraç, "Daha yalın, karmaşık olmayan ve daha kolay yönetilebilir bir model getireceğiz." dedi.
SINAVSIZ GEÇİŞ SİSTEMİ İÇİN ÖNE ÇIKAN MODELLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, TEOG’dan sonra LYS de kalkıyor. Yeni sistem için MEB ve YÖK ortak çalışacak. Hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsayacak yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak
Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:
YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.
DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.
A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.
YÖK
- Akademisyenlere yeni kriter mi geliyor?
- Askerde olan kişiler için öğrenci affı olacak mı?
- Askere gitmeden önce işsizlik maaşı alınabilir mi şartları nelerdir?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl değerlendirilir itiraz hakkı var mı?
- Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü Fazla Olacak
- Doçentlik unvanına sahip olanların ilan edilen doçent kadrosuna başvurusu nasıl olacak?
- Doçentlik Yeterlik Belgesi Nedir? Kimlere Veriliyor?
- Doktor Öğretim Görevlisi, öğretim üyesi statüsünde sayılıyor mu?
- Doktor ünvanlı akademisyenlere bilimsel araştırma ve keşif şartı
- Fen ve mühendislik programında okuyanlara işyeri odaklı eğitim
- Formasyon Kontenjanlarını Kim Belirliyor?
- Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler ödedikleri paraları geri alabilir mi?
- Hangi Üniversiteye Ne Kadar Kadro Verilecek?
- Her Üniversite Uzmanlık Alanını Belirleyecek
- İkinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı
- İstanbul Üniversitesine yeni bir model mi geliyor?
- Mimarlık ve Mühendislikte Baraj Geliyor
- MYO kontenjanlarını kim belirliyor?
- Öğrenci affından kimler yararlanabilecek?
- ÖYP için Yeni Alan Sınavı Açıklaması
- Pedagojik Formasyon için Ek Kontenjan Verilecek
- Sağlık Lisans Tamamlama Programlarına Başvurular Ne Zaman?
- Sağlık Lisans Tamamlama Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- Sınav üzerinden sistem tasarımı eğitim sorununu çözebiliyor mu?
- Tıp ve Hukuk Fakültelerine Taban Puan Geliyor
- Türk üniversitelerinin dünya üniversiteleri ile rekabet edilebilir alanları açıklandı
- Türkiye'nin en eğitimli ilçeleri hangileri?
- TYS sınavı nedir?
- Uzlaştırmacılık sınavı Ne Zaman Olacak ve Kimler Girebilecektir?
- Üniversite Diploma Sorgulama YÖK