Başarı Sırasına Göre Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı?



Bir yükseköğretim programına yerleşmek istiyorsanız tüm tercihlerinizi başarı sıranızdan yapmayın. Tercihlerinizde sıranızın yüzde 50 altına ve üstüne çıkabilirsiniz.

2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir

2018 ÖSYS Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

2018 ÖSYM Sıralamaya Göre Tercih Robotu İndirmek için Tıklayınız

Tercihlerinizi yaparken dikkate alacağınız nokta başarı sıranız olacak. Geçen yıl seçtiğiniz programların hangi başarı sırasından öğrenci aldığına bakarak tercih listenizi oluşturacaksınız. Ancak bu listeyi hazırlarken de gerçekçi olmanız gerekiyor. Tüm tercihlerinizi başarı sıranızdan ve üstünden yaparsanız açıkta kalma riskiniz de olur. Bu yüzden tercih listesini hazırlarken önerilerden biri de başarı sıranızın yüzde 50 altında ve yüzde 50 üstünde programları yazmanız. Sizin için rehberlik uzmanlarına nasıl bir liste oluşturmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini sorduk.

'TERCİH YELPAZENİZİ AÇIN'

Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, tercih yelpazesinin ne kadar açılması gerektiğinin bilinmesi gerektiğini söyleyerek, şöyle diyor: "Türkçe öğretmenliği tercih edecek bir aday için TS başarı sırasını 10 bin olarak düşündüğümüzde bu adayın ilk tercihlerini 4-5 binden başlaması ve asıl tercih yoğunluğunu da 7-12 bin arasında yapması en ideal olanıdır. Tıp tercihinde bulunacak adaylar için MF-3 başarı sırasını 10 bin kabul ettiğimizde tüm tercihlerini 6-8 bin arası oluşturması risk oluşturur. Tıp ve hukukta başarı sırası özellikle vakıf üniversitelerinde puanları artırır. Başarı sırası barajı geçen yıl olsaydı tıp fakültelerine 392, hukuk fakültelerine 3 bin 236 kişi yerleşemeyecekti."

'YARIŞ 40 BİN VE 150 BİNDE'

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, bu yıl asıl yarışın başarı sırası barajı getirilen hukuk ve tıp fakültelerini tercih edecek ilk 40 bin ve ilk 150 bin arasındaki adaylar arasında olacağını söylüyor. Vardar, "Bu yıl tıp ve hukuk puanları yükselir. Bir de formasyon hakkı verilmesiyle belli üniversitelerdeki temel bilim programları. Adaylar mutlaka kendi başarı sıralarını kullansınlar. Tercih listesini de 2-3 bin kişi yukarıdan fakat inebildikleri kadar aşağılardan seçecekleri programlarla oluştursunlar" diyor.

'PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE BAKILIYOR'

Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt'un adaylara önerileri şöyle: "Aday, tercihlerine kendi başarı sıralamasının yarısından başlayıp iki katına çıkarak sonuçlandırabilir. Örneğin hukuk isteyen bir adayın TM-3 Türkiye sıralaması 15 bin ise, bu aday tercihlerini 7 bin-30 bin başarı sıralaması aralığında gerçekleştirirse sağlıklı olur. Tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör, öğrencinin tercih yapacağı puan türündeki kendi başarı sıralamasıdır ve istediği bölüme daha önceki senelerde en son yerleşen öğrencinin başarı sıralamasıyla karşılaştırma yapmasıdır. Yerleştirme yapılırken, tercihte kaçıncı sıraya yazdığına değil her zaman puan üstünlüğüne bakıldığı unutulmamalı."

MYO'LARDA HANGİ PROGRAMLAR YÜKSELİR?

Yeşilyurt, bu yıl meslek yüksekokulu (MYO) kontenjanlarının YGS ve sınavsız geçiş olarak ikiye ayrılmasının adayları nasıl etkileyeceğini ise şöyle anlatıyor: "Bu durum sınavsız geçişte bulunacak meslek lisesi mezunu adaylar için olumsuz, YGS puanları ile 2 yıllık tercih yapacak genel lise mezunları içinse olumlu bir durum. Çok talep gören çocuk gelişimi, bilgisayar programcılığı, anestezi, tıbbı görüntüleme teknikleri gibi bölümlere sadece meslek liseli öğrenciler sınavsız geçişle yerleşebiliyorlardı. Bu yıldan itibaren genel lise mezunlarına yüzde 40 kontenjan hakkı tanındığı için çok talep gören bölümlere meslek liseliler dışında kalan genel lise mezunları da yerleşeceklerdir."

'SAĞLIK PROGRAMLARINA DİKKAT'

Uğur Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil de tıp ve hukuktaki barajın vakıf üniversitelerinde puanları yükselteceğini, bu yüzden adayların vakıf üniversiteleri için geçen seneki başarı sıralarını çok dikkate almalarını söylüyor. Kösegil, "Bu bölümlerin puanı yukarı doğru çıkacağından tercih listelerinde farklı bölümleri de içeren bir B planları olmalı. Bu yıl TM-2 ve TM-3 programlarında puan yükselmesi olur. Tıptaki baraj da MF-3'te yer alan beslenme, diyetetik gibi sağlık programlarında puan yükselmesine yol açar. Eğitim, tıp ve hukuk fakülteleri başarı sırası yüksek bölümlerdir. Bu bölümleri tercih edecek öğrenciler başarı sıralarının en fazla 1000 altına inmelidir. Son tercihlerde ise bu bölümlerde aşağı değil yukarı doğru bir puan artması olduğundan kendi başarı sıralarının 5000 üstüne kadar çıkmalıdırlar" diye konuşuyor.

TYT YKS net puan hesaplama programı indir

YÖK sanal tercih rehberi indir

TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih