Dershaneler Neye Dönüşecek? Hangi Kurumlar Kurs Açabilecek?
Milli Eğitim Bakanlığı, dershane yerine kurs, etüt merkezi açılmasına ya da dershanenin temel liseye dönüşmesine izin verecek.
Kursa dönüşen dershanelerde mezun öğrenciler ile okula devam eden öğrenciler aynı binada eğitim alamayacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AYM'nin dershaneler ile ilgili verdiği karar sonrası dershane temsilcileriyle cuma günü bir araya geldi. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve özel sektör temsilcileri katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının detaylarına VATAN ulaştı.
Toplantıda öne çıkan başlıklar ise şöyle: Dershaneler devam eden süreç içerisinde artık 'Dershane' adı altında hizmet veremeyecek. MEB'e göre eğitim kurumlarının arasında dershanecilik hizmeti artık olmadığı için ruhsat sahibi tüm dershanelerin ruhsatları iptal edilecek. Dershanelerin yeni eğitim yılında nasıl hizmet vereceği ise yeni düzenleme ile belli olacak. Planlanan düzenlemede dershanelerin ruhsat alabilmesi için temel lise, kurs veya etüt merkezine dönüşmesi gerekiyor. Yeni sistemde öğrencilerin gittikleri kurslar ve aldıkları dersler online olarak takip edilecek.
İŞTE ON SORUDA YENİ SÜREÇ:
Her kurs en çok 3 ders olacak
- Dershaneler neye dönüşecek?
Var olan dershanelerin önünde 3 seçenek var. Birincisi dönüşümü tamamlayıp 'temel lise' olmak. Diğeri ise 'etüt merkezi' adı altında okul müfredatına destek vermek. Üçüncü seçenek ise kurs açılması. İşte bu noktada Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddelerden biri olan 'Kurslar bir üst eğitim kurumuna hazırlama yönünde hizmet veremez' maddesi kurslara yeni bir imkan sundu. İptal edilen bu madde sayesinde kursların liseye veya üniversiteye hazırlık yönünde eğitim vermesinin önü açıldı.
- Hangi kurumlar kurs açabilecek?
MEB mevcut Kurslar Yönetmeliği'ni kısa zamanda yenileyerek dershanelerin kurslara dönüşmesinin önünü açacak. Daha önce dershane olarak hizmet veren ve yeni açılan her kurum kendi bağımsız kursunu verebilecek.
- Kurslarda ders sınırlaması olacak mı?
Her kurum her şubesinde sadece 3 farklı ders için kurs açabilecek. Bir başka ifade ile bir binada en fazla 3 ders için kurs açılabilecek. Öğrenci istediği dersin kurusunu alacak. MEB yetkililerine göre buradaki temel amaç okullarda verilen eğitimin korunması. Öğrenciler sadece eksik olduğu derslerde kurslara gidebilecek. Kurslarda verilecek dersler sayısal ve sözel derslerden karışık olarak seçilebilecek.
- Öğrenciler farklı kurslara gidebilecek mi?
Öğrenciler tek bir kurumda üniversiteye hazırlanmayacak. Öğrenciler aynı anda farklı kurumlarda eğitim alabilecek. Bir öğrenci bir kurumdan fizik dersini alırken, farklı bir kurumdan coğrafya dersini alabilecek.
- Öğrencilerin aldığı kurslar takip edilecek mi?
MEB online olarak her öğrencinin kayıt olduğu şubeyi ve aldığı dersi E-Okul ile MEBSİS üzerinden takip edecek. Takip sisteminde öğrencinin aldığı derslerin bilgisi aynı zamanda MEB veri tabanına kayıt edilecek. Böylece öğrencilerin hangi derslere daha fazla talep gösterdiği, eksik kaldığı alanlar, hangi dersten kaç saat kurs aldığı gibi bilgileri MEB kolaylıkla görebilecek.
- Merdiven altı kurslar için ne yapılacak?
MEB, öğrenci ve ders bilgilerinin yanı sıra şube, bina ve ücret bilgilerini de online olarak takip edecek. Bu yolla kayıt dışı eğitim faaliyetleri fahiş fiyat politikasının önüne geçilecek.
- Okullarda verilen eğitim için ne yapılacak?
MEB'in üzerinde durduğu konulardan birisi ise okullarda verilen eğitimin korunması. MEB, özel sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda yapılacak olan yeni düzenlemede özellikle okul dışı eğitim kurumlarının okullardaki eğitimi tehdit edecek faaliyetlerden kaçınması gerektiğinin altını çizdi.
- Mezun öğrenciler ne olacak?
Yönetmelikte değişiklik ile kurslardaki kalite ve standartlar yükseltilecek. MEB bundan sonra mezun öğrenciler ile liseye devam eden öğrencilerin aynı binada eğitim almasını istemiyor. Bu yüzden mezunlar ve eğitim hayatına devam edenler için farklı kurslar açılacak. Bu öğrenciler farklı binalarda eğitim alacak.
- Kurslar bu sene açılacak mı?
MEB dershanelerin kursa dönüşmesi için gerekli düzenlemeyi 2 ile 3 hafta içerisinde bitirmeyi planlıyor. Bu süre içerisinde özel sektör temsilcileri ile bir araya gelip son düzenlemeler yapılacak ve kurslar yeni eğitim yılına yetiştirilecek.
- Temel liselerde kurs olacak mı?
Dershaneden temel liseye dönüşen çok sayıda kurum gün içinde verilecek eğitimin ardından akşamları ve cumartesi günleri olmak üzere takviye kurslar vermek istiyor. MEB ise bu konuda kesin kararını vermedi ancak dönüşen binlerce temel lisenin önünü açmak için kurslara izin verilmesi bekleniyor.
TEMEL LİSELER KURS İSTİYOR
Özel Eğitim Derneği Başkanı Ahmet Akça dershanelerin dönüşüm sürecinden geri dönüşün eğitim camiasına bir yarar sağlamayacağını belirterek şöyle devam etti "Dershanelerin kapatılma kararının ardından temel liseye dönüşen binlerce kurum okul müfredatının yanı sıra akşamları 19.00'dan sonra ve cumartesi ve pazar günleri kurs vermek istiyor. MEB bu talebe ilk başta çekimser yaklaşsa da bizim bu talebin kabul edileceğine yönelik bir görüşümüz var."
Dershane sistemini geri istemiyoruz
MEB'in dershaneler için düşündüğü yeni yol haritasının özel sektör temsilcilerine güven verdiğini ifade eden Akça, uzun süredir devam eden belirsizlik ortamından kurtulmanın kendilerini rahatlattığını söyleyerek şunları ekledi: MEB'e uzun zamandır yeni istem içerisinde olumsuzluklar yaşanmaması için gerekli olan isteklerimizi iletiyorduk. Sonunda bizim taleplerimiz sistem içinde uygun bir şekilde değerlendirildi. Biz artık dershane sistemine geri dönmek istemiyoruz. Önümüze temel liselere ve okul eğitimine uygun olarak hizmet verecek yeni yöntemlerle devam edeceğiz."
MEB
- 15 tatil ne zaman bitecek? 2018 Sömestr tatili uzayacak mı?
- 17 maddede yeni liseye geçiş sistemi
- 2017-2018 Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu Yayımlandı
- 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi Açıklandı
- 2018 MEB sınav takvimi yayımlandı
- ABİDE'nin ilk sonuçları açıklandı
- Açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav için nasıl ders çalışma yöntemi izlenmeli?
- Anne ve babalara LGS sınav tavsiyeleri
- Beynimizde yazılı kelimeleri tanıma ve anlama işlemi nasıl gerçekleşiyor?
- Birden fazla meslek dersinin sınavları tek oturumda aynı komisyon tarafından yapılabilir mi?
- Bu yıl liseye giriş sisteminde neler değişti?
- Değişen liseye giriş sistemi ile nasıl bir nüfus hareketliliği yaşanır?
- Denizcilik alanı için yetenek sınavı uygulanacak
- Ders süreleri kısalıyor mu?
- Dershaneler Kapanınca Öğrenciler Ne Yapacak?
- Dershaneler Neye Dönüşecek? Hangi Kurumlar Kurs Açabilecek?
- Dershaneler Tekrar Açılacak Mı?
- Dershanelerin Dönüşümü Hangi Yenilikleri Getirdi
- Derste cep telefonu kullanımı yasak mı?
- Devamsızlıktan kalan son sınıf öğrencilerinin durumu ne olacak?
- Dünyada ortaokullardan liseye geçiş sistemi nasıl işliyor?
- E-Devlet alt-üst soy bilgisi sorgulamasında en çok merak edilenler
- Eğitim bölgesi oluşturulurken hangi kriterlere bakılacak?
- Eğitimcilerce verilecek performans notu düşük olan öğretmenlerin durumu ne olacak?
- F-Klavye nedir?
- Fen liseleri için mutlaka merkezi sınav yapılacak mı?
- Fen liseleri ve nitelikli okullar için merkezi bir sınav yapılacak mı?
- Fotografik karekod uygulamasında hangi bilgiler olacak?
- Hangi kolejler LGS ile öğrenci alacak?
- Hangi liseler sınavsız öğrenci alacak?