Üniversitelerde Açık Kalan Kontenjanlar Belirlendi mi?



Üniversitelerin açık kontenjanları toplamda açıklandı.Üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından ek yerleştirme dönemi için toplam 209 bin 223 boş kontenjan oluştu. Kazanıp kaydolmayan aday sayısı 163 bine yaklaştı. Tıpta boş kontenjan sayısı ise 74 olarak belirlendi.

Üniversite kayıtlarının ardından ek yerleştirmeler için başvurular bugün başladı. Adaylar merkezi yerleştirmede boş kalan ve kayıt yaptırmayanlardan boşalan kontenjanlar için Ağustos akşamına kadar tercih yapabilir. ÖSYM tarafından yapılan duyuruda bu yıl rakamsal veriler paylaşılmadı ancak kılavuzda yer alan bilgilere göre örgün lisans programlarında 40 bin 542, açıköğretim fakültesinde ise 22 bin 793 olmak üzere toplam 63 bin 335 boş kontenjan var.

40 BİN ÖĞRENCİ KAYITSIZ

Örgün lisans programlarında 21 bin 713, açık ve uzaktan öğretimde 19 bin 82 olmak üzere toplam 40 bin 795 öğrenci lisans programlarına yerleşti ancak kayıt yaptırmadı. Ön lisans programlarında ise sınavsız geçiş kontenjanı 85 bin 404, YGS kontenjanı 60 bin 484 olmak üzere toplam 145 bin 888 boş kontenjan oluştu. Böylece toplam boş kontenjan sayısı 209 bin 223’e ulaştı. Ek yerleştirme kılavuzu incelendiğinde diğer dikkat çeken nokta ise İstanbul, Boğaziçi, İTÜ, Ankara gibi önemli üniversitelerde tıp, hukuk, iktisat, işletme, psikoloji gibi bölümlerde boş kontenjanın bulunması oldu.

Örneğin Boğaziçi Üniversitesi işletme ve iktisat bölümlerinde 2’şer, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde 1, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi normal öğretimde 3, ikinci öğretimde ise 1 kontenjan boş. Adayların halen önemli üniversitelerin gözde bölümlerini girme şansı devam ediyor.

Hangi programları kimler tercih edebilir?

Sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar: Sadece kendi alanlarından sınavsız geçiş tercihi yapabilirler.

TYT’den 150-179.999 arasında puan alanlar: Tüm açıköğretim programlarını ve TYT ile alan iki yıllık yükseköğretim programlarını seçebilirler.

TYT’den 180 ve üstü puan alanlar: TYT ile öğrenci alan dört yıllık programları seçebilirler.

YKS’den 179.999 puanın altında kalanlar: Tablo 4’te yer alan programlara (dört ve daha fazla süreli) tercih listesinde yer veremezler.

YKS’den 180 ve üstü puan alan adaylar: Tablo 4’te yer alan ilgili puan türüne göre istediği programları (dört ve daha fazla süreli) seçebilirler.

Tıp, hukuk okuma şansı sürüyor

Uzmanlar uyarıyor Tercih listesi oluştururken kılavuzda programların “bakınız” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün özel koşulları karşılayıp karşılamadığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Her üniversitenin farklı kriterler isteyebileceğni de göz önünde bulundurmalısınız. Listenize program kodlarını doğru yazdığınızdan emin olmalısınız. “Bir yere yerleşmeliyim” diye düşünerek 24 tercihin hepsini doldurmanız şart değil. Daha sonra pişmanlık duymamak için gerçekten istediğiniz bölüm ve üniversitelere öncelik vermeye çalışın. İnternetten tercih bildiriminde bulunurken doğru işlem yaptığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca listenin bir çıktısını alıp saklamak gerekiyor.

Ek yerleştirme kontenjan dağılımı

Lisans: 63.335
Ön Lisans: 145.888
Toplam: 209.223

Bazı devlet üniversitelerinde HUKUK KONTENJANLARI

ÜNİVERSİTE ADI KONTENJAN

Anadolu 2
Dokuz Eylül 1
Gazi 2
Hacettepe 1
İstanbul 3
İstanbul (İkinci Öğretim) 1

Bazı devlet üniversitelerinde TIP KONTENJANLARI

ÜNİVERSİTE ADI KONTENJAN

Çanakkale Onsekiz Mart 8
Gazi 1
Gazi (İngilizce Tıp) 1
İstanbul 1
Marmara (İngilizce Tıp-KKTC)
1

MERAK ETTİKLERİNİZ

1- Ek yerleştirmede kaç tercih hakkı var?

İlk yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede de 24 tercih hakkı veriliyor ama hepsini doldurmak zorunlu değil. Aday isterse tek tercih de yapabilir ya da 24 seçeneğin hepsini de doldurabilir.

2- Kimler tercih yapabilir?

Ek yerleştirmeye tercihi yapabilmek için 2018-ÖSYS’ye başvurmak gerekiyor. İlk yerleştirmede bir bölüme giremeyen, tercih yapmayan ve özel yetenekle bir programa yerleşen adaylar ek yerleştirme tercihi yapabilirler.

3- Lisans ve ön lisans programları seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Lisans programlarını tercih etmek için adayın puanı seçmek istediği programın genel yerleştirmede oluşan puanından yüksek olması gerekiyor. Ön lisans bölümlerini tercih ederken taban puanı geçme zorunluluğu yok. 150 barajını geçen her aday ön lisans tercihi yapabiliyor.

5- İlk yerleştirmede kazanılmayan bölüm tekrar tercih edildiğinde girme şansı olur mu?

Lisans programları için mümkün değil çünkü ek yerleştirmede adayın puanının, tercih edeceği bölümün puanından yüksek ya da eşit olması gerekiyor. Fakat ön lisans programlarında böyle bir zorunluluk olmadığı için adayın ilk yerleştirmede giremediği bölümü kazanma şansı olabilir.

ÖSYM Ek Kontenjan Kılavuzu 2018 Tıkla İndir

ÖSYM Ek Ek Yerleştirme Tercih İşlemleri için Tıklayınız

TYT YKS net puan hesaplama programı indir

YÖK sanal tercih rehberi indir

TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih