YÖK Araştırma Görevlisi Alımlarında ÖYP'yi Kaldırdı



YÖK, üniversitelerde merkezi sistemle puana göre araştırma görevlisi alınmasını ve atanmasını öngören Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nı (ÖYP) kaldırdı.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, ÖYP'nin lisansüstü eğitim verme imkanına sahip olan üniversitelerin öğretim üyesi yetiştirmesini amaçladığı belirtildi. 2010 yılından itibaren merkezi yerleştirmelerin yapıldığı belirtilerek, "ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının yüzde 35'i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın yüzde 50'si ve varsa yabancı dil sınavı puanın yüzde 15'i dikkate alınmaktadır" denildi.

KONTENJANLARIN 3 BİN 500'Ü BOŞ KALDI

2010-2014 yılları arasında tahsis edilen kadrolardan 3 bin 550'sinin boş kaldığı ifade edilerek, programın kaldırılma nedenleri şöyle sıralandı: "Yükseköğretim kurumlarının çeşitli gerekçeler ile merkezi yerleştirme ile ÖYP kapsamında araştırma görevlisi talebinde bulunmaması. Öğretim üyesi ihtiyacının bulunduğu illerdeki yükseköğretim kurumlarının tercih edilmemesi. Doktora eğitimleri tamamlandıktan sonra söz konusu üniversitelerde mecburi hizmetlerini yerine getirmek istememesi."

TORPİL ANLAMINI TAŞIMIYOR

ODTÜ ve Boğaziçi gibi uluslararası başarılara imza atan üniversitelerin hiçbir dönemde araştırma görevlisi kadro talebinde bulunmadığı kaydedildi. Programın kaldırılmasının "torpil" anlamına gelmeyeceği belirtilerek, "Araştırma görevlisi alımları cari usul ile yapılmaktadır. Müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar aday, ALES puanının yüzde 60'ını ve yabancı dil puanının yüzde 40'ını dikkate alarak belirlenir ve kurumun web sitesinde ilan edilir. Cari usulle araştırma görevlisi atamak torpil anlamını taşımamakta olup, atanma şartları ÖYP kapsamında atanacak araştırma görevlilerinden daha da ağırdır" ifadeleri kullanıldı.
YÖK