Mühendislik ve Mimarlık Programlarına Başarı Sıralaması Uygulaması
YÖK Başkanı Yekta Saraç, "Yükseköğretim siyasetin, savaşların, çatışmaların, ülkelerin aralarındaki ihtilafların ötesinde bir alandır ve bu güçlüklerin aşılabilmesi için önemli değerler sunmaktadır" dedi.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, "Yükseköğretim siyasetin, savaşların, çatışmaların, ülkelerin aralarındaki ihtilafların ötesinde bir alandır ve bu güçlüklerin aşılabilmesi için önemli değerler sunmaktadır" dedi.
Saraç, "Türkiye Yükseköğretim Sistemi"nin tanıtım toplantısında, "DNA onarımı" çalışmalarıyla Nobel ödülü alan TÜBA üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar'ı bilim dünyasına ve de ülkeye kazandırdığı şeref için kutladı.
Türk yükseköğretiminin 200'e yaklaşan kurum ile önemli bir bilim merkezi olma yolunda ilerlediğini belirten Saraç, "Bilimin yıkımlar ve katliamlar için değil, insanın insana tahakkümü için değil, yeryüzünde daha müreffeh, daha mutlu bireylerin ve toplumların var olması için kullanılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Saraç, üniversitelerde son yıllarda gittikçe artan boş kontenjan sayısının yükseköğretim için bir zaaf noktası oluşturduğunu belirtti.
Bu sene boş kontenjan sayılarında çok ciddi azalma gerçekleştirildiğini dile getiren Saraç, 2015 sonuçlarına göre 832 bin 739 kontenjandan sadece 38 bin 789'una yerleşme olmadığını bildirdi.
Bu sene boş kontenjanlarda son 7 yılın en düşük oranının yakalandığını vurgulayan Saraç, bunun yeni YÖK yönetiminin ilk yılında kaydettiği büyük bir başarı olduğunu söyledi.
Tıp ve hukuk programları için alanlara özgü başarı sıralaması şartı getirildiğini aktaran Saraç, "Düzenleme sonucunda 2015 ÖSYS'de tıp programına en alt sıra olarak 31 bin 670'inci adayın, hukuk programında ise en alt sıra olarak 149 bin 962'inci adayın yerleştiği görülmüştür. Dolayısıyla bu konuda da alınan karar doğru sonuç üretmiş ve hedefe ulaşılmıştır. Başlattığımız bu sürecin devamı niteliğinde benzer başarı sıralaması uygulamasını 2016'da mühendislik ve mimarlık programları için de gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Üniversitelerde çeşitliliğin artırılmasını istediklerini aktaran Saraç, "Üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlamakta farklılaşmasını istiyoruz. Bu süreci üniversitelerimizle birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.
Üniversitelerde misyon farklılaşmasının Kalite Kurulu ile birleştiğinde yükseköğretimde yapısal değişim sürecinin başlatılacağını dile getiren Saraç, sürecin de Kalkınma Bakanlığı ile eş güdüm halinde gerçekleştirileceğini söyledi.
Yükseköğretimde çözülmesi gereken ihtiyaç ve sorunlarının şeffaf bir şekilde ilgili paydaşların katkı ve katılımlarıyla çözülmesini istediklerini vurgulayan Saraç, "Türkiye Yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısı, Avrupa Yükseköğretim Alanı ülkeleri arasında Rusya'dan sonra en yüksek ikinci ülkedir. Yıllar içindeki artışta ise en yüksek ülkedir. Bugün öğrenci sayımız 6 milyon 63 bine ulaşmıştır. Bu zengin beşeri sermayeyi ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına başarı ile sunmak istiyoruz" dedi.
Uluslararası öğrencileri ülkede görmek için Türkiye'nin gerekli bütün şartlara sahip olduğunu kaydeden Saraç, Türkiye'ye gelen öğrenci sayısında büyük artışlar gerçekleştiğini bildirdi.
Yükseköğretimde uluslararası öğrenci konusuna sadece ekonomik olarak yaklaşmadıklarını vurgulayan Saraç, "Hepimiz biliyoruz ki yükseköğretim siyasetin, savaşların, çatışmaların, ülkelerin aralarındaki ihtilafların ötesinde bir alandır ve bu güçlüklerin aşılabilmesi için önemli değerler sunmaktadır" diye konuştu.
Yurt dışından alınan diplomalar
Ülkeler arasında öğrenci hareketliliğinin karşılıklı olması gerektiğini savunan Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bağlamda hareketlilik için verilen derecelerin, diplomaların karşılıklı olarak tanınmasıdır. Elbette burada 'o derece ile elde edilen yeterlikler' temel olmalıdır. Ülkemizde yurt dışında alınan diplomaların tanınırlığı konusunda bazı sorunlar bulunmasının temelinde pek çok ülkedekinin aksine ülkemizde tanınırlık yerine denklik temelinde konuya yaklaşılması yatmaktadır. Ülkemizde mezuniyet sonrası meslek sınavı uygulaması olmadığı için elde edilen diplomaların tanınması aynı zamanda meslek icrası anlamına da gelmektedir ve bu durum da bu diplomaların daha farklı olarak incelenmesi ve titiz olarak değerlendirilmesi sonucunu doğurmaktadır. Yeni YÖK yönetimi olarak kısa bir müddet sonra bu konuda da yapısal bir değişikliğe gidileceğini söyleyebilirim."
TYT YKS net puan hesaplama programı indir
YÖK sanal tercih rehberi indir
TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir
ÖSYM Tercih
- 'Üniversitelerimiz tek tiplilikten kurtulmalı'
- 100 bin yabancı öğrenci 5 milyar dolar getirecek
- 100 üniversite 'Tercih Fuarı'nda buluşacak
- 11 Türk Üniversitesi En İyiler Arasında
- 2. öğretim ve uzaktan eğitim bölümlerini tercih edeceklerin ödeyeceği ücretler
- 2018 ÖSYM Ek Tercihleri için Son Tarih Ne Zaman?
- 2018 ÖSYM Tercih Rehberi İndir!
- 2018 ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemleri Başladı mı?
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Milli Sporcu Yerleştirme Tercihleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Programları Tercih Kitapçığı
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri Nasıl Yapılacak?
- 2018 ÖSYS Tercih İşlemleri Ne Zaman Sona Erecek?
- 2018 ÖSYS-TYT YKS Taban ve Tavan Puanları Tıklayın!
- 2018 Puanlar Düşecek mi?
- 2018 Sağlık Alanında Lisans Tamamlama Programı (SLT) Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2018 TYT Tercih Kılavuzu Ne Zaman Yayınlanacak?
- 2018 TYT Tercihleri Ne Zaman Bitiyor?
- 2018 TYT Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 TYT YKS Ek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018 Üniversite Kontenjanları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Üniversite Taban Puanları ve Sıralamaları Nasıl Olacak?
- 2018 Üniversite Tercih Kontenjanları Yayımlandı mı?
- 2018 Üniversite Tercihler Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Üniversite Tercihleri Ne Zaman Bitiyor?
- 2018 YKS Barajını Geçen Öğrenci Sayısı Ne Kadar?
- 2018 YKS Puanı ile Tercih Edilebilecek Bölümler
- 2018 YKS Tercih Kılavuzu ÖSYM İndir!
- 2018-2019 ÖSYM Ek Yerleştirme Kayıt Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018-2019 Üniversite Kontenjanları Doluluk Oranları Belli Oldu mu?