KPSS'nin Öne Alınması Ne Gibi Sonuçlar Doğurabilir?



Dün, ÖSYM resmi sitesinde 2016 sınav takvimi açıklandı. Buna göre lisans düzeyinde Genel Kültür Yetenek 22 Mayıs'ta yapılacak. Öğretmen adayları için eğitim bilimleri sınavı 22 Mayıs'ta yapılacak. A grubu adaylar için alan sınavı ise 29 Mayıs'ta yapılacak.

KPSS sınav tarihi yine Temmuz'a alınmalıdır çünkü;

1- KPSS lisans, şimdiye kadar hep Temmuz ayında yapılmıştır. Hukuk devletinin gereklerinden birisi de idari faaliyetlerin öngörülebilir, belirli ve düzenli olmasıdır.Bu şekilde keyfi tarih değişiklikleri hukuk devleti ve kamu yararı ile bağdaşmamaktadır.

2- Bir çok KPSS kursu, hazırlık programlarını Temmuz'da sınav olacak şekilde yapmıştır. Bu yapılan takvim değişikliği kurumlarda ciddi program ve koordinasyon sıkıntılarına yol açacaktır. Bu da hem adayların psikolojisini hem de başarısını etkileyecektir.

3- KPSS kurslarında ders veren çok sayıda hoca bulunmaktadır. Sınav takvimi değiştiği için bu hocaların programları sıkışacaktır ve hatta hocalar bazı söz verdikleri programları iptal etmek zorunda kalacaklardır. Bu durum hem kursları hem de öğrencileri olumsuz etkileyecektir. Ayrıca,her bir hoca bir buçuk aylık dersten mahrum kaldığı için gelir kaybına uğrayacaktır.

4- Mayıs ayının sonu bir çok üniversitenin final haftasına denk gelmektedir. Ya da final arefesine denk gelmektedir. Özellikle mezun durumda olmayan öğrenciler mezuniyeti riske atmamak için KPSS'yi feda edecektir. Bütün bir yıl verilen emek boşa gidecektir.

5- Şuan son sınıfta olup da KPSS kurslarına yazılan adaylar, sınav tarihinin finallere gelmesi ve okul derslerinin de etkisiyle kurslardan kayıt silme yoluna gidecektir. Bu da kurslara, hocalara ve eğitim sektörüne zarar verecektir. Belki de sınıfta kalan diğer öğrenciler maliyeti kurtarmadığı için kurslar ilgili grubu kapatmak durumunda bile kalabilirler.

6- KPSS B grubu puanları 2 yıl geçerlidir ve bu süreçte kural olarak 4 tane merkezi yerleştirme yapılmaktadır. 2014 puanı ile yapılacak olan son yerleştirmenin 2016 Haziran'da yapılması gerekiyor. Ancak bu değişiklik ile 2014 puanları daha Mayıs ayında sona erecek. Belki erken bir yerleştirme ile bu sorun çözülebilir gibi görünmektedir. Ancak kadro kullanımına izin veren Bakanlar Kurulu kararnamesinin çıkması ve kurumların kadro talebinde bulunması her yıl geç kaldığı için erken yerleştirme yapıldığında 5-6 bini bile geçmeyen çok düşük sayıda bir yerleştirme olacaktır. Halbuki normalde Haziran atamalarında 20 bine yakın alım yapılmaktadır.

7- 1 Kasım seçimleri sonrasında yine hükümet kurulamazsa ve seçimler yine ertelenirse diğer seçim bahara denk gelecektir ve bu durum yine hem alımları hem de sınavları etkileyecektir.

8- Merkezi yerleştirmelerdeki bahar alımları eskiden Mayıs aylarında yapılmaktaydı. Haziran sonunda yapılmaya başlanmasının sebebi ise son sınıftaki lisans-önlisans-lise adaylarının mezun olup tercih yapabilmelerini sağlamaktı. Bu takvim değişikliği ile 2014 KPSS puanı olup da son sınıfta okuyan adaylar tercih yapamayacaklardır.

ÖSYM'nin gerekçesi kuşku uyandırıcıdır

ÖSYM'den şifaen alınan bilgiye göre KPSS'nin öne alınmasının sebebi; sınava açılan iptal davalarının geç sonuçlanması nedeniyle aksaklıkların olmasıymış.

ÖSYM takvimi değiştirmelidir

Yukarıda açıkladığımız sebeplerden dolayı ÖSYM acilen takvimi değiştirmelidir.

Ayrıca buradan siyasilere ve bürokratlara sesleniyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun ve kurumun keyfi uygulamaları yüzünden gençlerimizin bu kadar da mağdur edilmesine engel olun.

memurlar
KPSS