2018 KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine Kimler Girebilir?



2018-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) testinin organizasyonu ve uygulanması ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.

Dolayısı ile DHBT başvurusu,uygulaması, tarihi, saati, süresi ve sınavın yapılacağı iller ve sınavla ilgili diğer bilgiler ilgili yılın KPSS Kılavuzlarında tüm merak edilen detaylarla birlikte yer alacaktır.Ayrıca sınav için ayrı bir kılavuz hazırlanmayacaktır.

2018-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)

Sınav tarihi: Aralık 2018

KPSS Lisans Düzeyi Başvuru:
Mart 2018

KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Düzeyi Başvuru:
Ağustos 2018

DHBT Başvuru:
Eylül - Ekim 2018

* Adaylar KPSS'ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT'ye katılacaklardır.

I- Başvuru şartları

KPSS'ye başvuru koşullarını taşıyan adaylar DHBT'ye başvuru yapabilecektir. (Başkanlığımızdin hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa açıktan veya sözleşmeli atanacakların KPSS puanı ile birlikte Başkanlığımız ilgili mevzuatında aranan diğer şartları taşımaları gerekmektedir.)

II- Başvuru zamanı

a) DHBT'ye başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için KPSS Lisans başvuruları ile birlikte; ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar için KPSS Ortaöğretim/Ön lisans başvuruları ile birlikte elektronik ortamda ÖSYM tarafından alınacaktır.

b) 2018 yılında sınava başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için Mart 2018 tarihleri arasında 2018-KPSS Lisans başvuruları ile birlikte; ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar için Ağustos 2018 tarihleri arasında 2018-KPSS Ortaöğretim/Ön lisans başvuruları ile birlikte elektronik ortamda alınacaktır.

III- Sınav tarihi

DHBT, ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeKPSS'nin yapıldığı çift yıllarda ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde yapılacaktır. 2018 yılında DHBT Aralık 2018 tarihinde yapılacaktır.

IV- DHBT Konuları ve Soruları

a) DHBT, çoktan seçmeli test olarak uygulanacaktır. b) DHBT'nin ilk bölümü (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır.

b) DHBT'nin ilk bölümü (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır.

DHBT-1'de aşağıdaki konulardan sorular yer alacaktır.

1. İslam İnanç Esasları 2. İslam İbadet Esasları 3. Kur'an Bilgisi (Kur'an tarihi, tecvid, Kur'an'ı anlamave meal bilgisi) 4. Siyer 5. İslam Ahlakı

c) DHBT'nin ikinci bölümünde (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre sorular sorulacaktır. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Lisesi müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır.

DHBT-2'de aşağıdaki konulardan sorular yer alacaktır.

1. Tefsir 2. Fıkıh 3. Hadis 4. Akaid & Kelam 5. İslam Tarihi 6. Dinler ve Mezhepler Tarihi 7. Dini Hitabet

V- Puanların Hesaplanması

a) Sınava katılan adaylar için diğer KPSS puan türlerine ek olarak, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu ile DHBT oturumundan alınan sonuçların birlikte hesaplandığı öğrenim düzeylerine uygun KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için),KPSSP-123 (ön lisans mezunları için) ve KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanları hesaplanacaktır.

b) Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır.

PUAN TÜRLERİ TESTLERE GÖRE PUAN AĞIRLIKLARI

KPSS-Genel Yetenek KPSS-Genel Kültür DHBT-1 DHBT-2

KPSSP-122 (Ortaöğretim düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40

KPSSP-123 (Ön lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40

KPSSP-124 (Lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40

c) DHBT'ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna girmemiş; aynı öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek Testi, Genel Kültür Testi veya DHBT'de en az bir soruya cevap kağıdı üzerinde cevap vermemiş adayların KPSSP122, KPSSP123 ve KPSSP124 puanları hesaplanmayacaktır.

d) KPSSP122, KPSSP123 ve KPSSP124 puanları, DHBT sonuçları ile birlikte açıklanacaktır.

İlgililere duyurulur.
KPSS