Verimli Mi Çalışıyorsunuz Yoksa Sadece Çalışıyor Musunuz?
Başarıya uzanan yolda yapılması gereken en temel şey "çalışmak" olsa da çalışmak tek başına yeterli değil. Uzmanlar, öğrencilerin sınav sürecinde uygulaması gereken 7 adımı açıkladı.
Sınava hazırlık deyince akla ilk gelenler "düzenli çalışmak", "hedef belirlemek" ve "girilecek sınavı iyi tanımak" fakat süreci doğru yönetmek kişinin kendi elinde. Bunun için gereken ilk şey ise plan ve hedef oluşturmak. Hedefin belirlendiği, planın oluşturulduğu, sınavın iyi tanındığı bir sınav yolculuğunda işte başarıya ulaşmak hiç de zor değil.
Eğitim Uzmanı Murat Aydın, öğrenciler için başarının kilidini açan adımları 7 maddeyle özetledi. Sınav yolculuğunun duraklarını tek tek açıklayan Aydın, ilk aşamada "genel durumun tespit edilerek hedef belirlenmesi" gerektiğini söyledi.
ÖNCE HEDEFİNİ BELİRLE SONRA HAREKET GEÇ
Hedef belirlemenin önemini anlatan Aydın, "Durumunuzu tespit edip eksiklerinizi belirlemek atacağınız ilk adım olmalıdır. Çünkü başlangıçta nerede olduğunuzu görmeli, ihtiyaçlarınızı ona göre belirlemeli ve ona göre bir hedef çizmelisiniz. En büyük hatalardan birisi hedefin olmamasıdır" dedi. Aydın, tüm adaylara, "Başarılı olanlar nereye gittiklerini bilenlerdir" sözünden hareketle önce hedeflerini belirlemeleri sonra harekete geçmeleri tavsiyesinde bulundu.
SİSTEME HAKİM OL
Başarının koşulları arasında girilecek sınavın özelliklerini bilmenin ve sınav sistemini tüm detayıyla öğrenmenin yattığını söyleyen Aydın, "Sınav sistemi sizden ne istiyor, hangi derslere ne kadar önem vermenizi gerektiriyor. Bunları eğer iyi anlarsanız sınav sürecini yönetmeniz daha kolay olacaktır. Sınav sistemini iyi tanıyan öğrenci daha az problemle karşılaşır" dedi.
Mevcut sınav sisteminde hedeflenen bölüme göre derslerin katsayılarının değişiklik gösterdiğine işaret eden Aydın, bu duruma, sağlık alanı düşünen bir öğrenciye en fazla puan getiren ders biyolojiyken mühendislik düşünen bir öğrenciye ise en az katkı sağlayan dersin biyoloji olduğunu ifade ederek örnek verdi.
ZAMANI DOĞRU YÖNET
Aydın, başarıya giden yolda yanıt aranan en temel sorulardan birinin "Verimli mi çalışıyorsunuz yoksa sadece çalışıyor musunuz?" olduğunu vurguladı.
Herkesin çalıştığını söylemesine rağmen başarılı olduğunu söyleyemediğini ifade eden Aydın, "Verimli çalışma derken zamanı iyi kullanmayı, neyi ne zaman yapacağımızı planlamayı kastediyoruz. Başarının özeti, verimli ve düzenli çalışmadır. Bu sebeple amacınız sadece çalışmak değil verimli ve doğru çalışmak olmalıdır. Bu durum size başarıyı getirdiği gibi zamanı doğru yönetmenizi de sağlar" dedi.
ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLA VE BUNA UY
Programlı çalışmanın faydalarına dikkat çeken Aydın, hazırlanan planın kişiye özel olduğunu söyledi. Planı "kurtarıcı" olarak tanımlayan Aydın, programlı çalışmanın avantajlarını şöyle sıraladı:
"Çalışma programı hazırlayarak hem zamanınızı doğru kullanma alışkanlığı kazanmış olursunuz hem de hayatınıza düzen getirmiş olursunuz. Programlı çalışmak, bir günde ne kadar çalışacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Günün hangi saatlerinde çalışacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi sağlar. Güven ve motivasyon sağlar. İlgi ve dikkati arttırır. Bu yarışa daha etkili bir şekilde hazırlanmanızı sağlar. Daha az zamanda daha çok bilgiye ulaşmanızı sağlar. Ders dışı faaliyetlere de zaman ayırmanızı sağlar."
SINAVA ADIM ADIM İLERLE
Sınava hazırlık sürecinin son zamanlarının çok önemli olduğunu dile getiren Aydın, kalan süreyi iyi değerlendirmenin süreç içindeki eksikleri ortadan kaldırmaya fayda sağlayacağını belirtti.
"Son 2 ay, son 1 ay, son 15 gün diye sınav anına kadar götüreceğiniz bu zaman dilimini iyi kullanmalısınız" diyen Aydın, "Sınav yaklaştıkça kaygı ve heyecan artar, eğer siz son zamanları doğru değerlendirir ve tekrarlar yaparak konu hakimiyetinizi gözden geçirirseniz kaygı ve heyecanınızı da minimum seviyeye indirmiş olursunuz. Sınav tarihi yaklaştıkça davranışlarınız sınava hazırlık için yaptığınız son çalışmalar daha çok önem kazanır" ifadelerini kullandı.
HAYATININ DÖNÜM NOKTASINI BELİRLE
Aydın, başarıya giden yolda sondan bir önceki adımı "uygun mesleği seçmek" olarak nitelendirdi.
"Size uygun meslek nedir?" sorusuna verilecek yanıtın önemine dikkat çeken Aydın, "Bu sorunun ve cevabının hayatınızın dönüm noktası olduğunun farkındayız. Yanlış meslek seçimi yanlış hayat yaşamaya sebep olur bu yüzden sınav hazırlık sürecinin sonunda hem kendinizi hem de meslek erbaplarını dinleyerek doğru mesleği seçmenizi tavsiye ediyorum. Meslek seçimine karar vermek çok kolay değil. Bunu daha net anlamak için her sene sınava hazırlanan grubun sayısal verilerine bakmak yeterli olacaktır. Ortalama 400-500 bin civarı aday bir üniversite mezunu ya da bir üniversiteye kayıtlı; yaptığı işi sevmeyen ve beklediği mesleki hazza ulaşamayan yüz binlerce kişi yeniden meslek arayışına giriyor" dedi.
Aydın, meslek seçimini ünlü psikoloji profesörü Maslow'un "İnsanın, yapacağı işini bulması, eşini bulmasına benzer" sözüyle tanımladı.
SON ADIM: DOĞRU TERCİH
"Sınava hazırlanmak mı, tercih yapmak mı?" sorusuna çoğu adayın "sınava hazırlanmak" olarak yanıt vereceğini belirten Aydın, "Fakat tercih süreci geldiğinde farklı fikirler ortadan kalkar ve herkesin fikri ortak olmaya başlar. Zor olan tercihtir. Çünkü tercih, hayat seçmektir. Bu konuda yapacağınız en büyük yanlış aldığınız sınav puanına, kişilere ve rastgele tavsiyelere göre yapacağınız seçimdir. Eğer siz 'İleride kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?' sorusuna cevap verebiliyorsanız, orası için biletinizi bir an önce alın" tavsiyesinde bulundu.
TYT YKS net puan hesaplama programı indir
YÖK sanal tercih rehberi indir
TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir
TYT
- 'Sınavlara, hafıza teknikleri ile hazırlanan öğrenciler daha başarılı'
- 09.45 kuralı kalkıyor mu?
- 11. sınıf üniversiteye hazırlık programı nasıl olmalı?
- 2018 ÖSYS sınav kılavuzu yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'ye Kaç Kişi Başvurdu? ÖSYS Başvuruları Ne Zaman Bitiyor?
- 2018 TYT Aday Eğitim Filmi Yayımlandı mı?
- 2018 TYT sonuçları başarı sıralaması YKS'de yükseltilir mi?
- 2018 TYT Sonuçları Okul Puanı Eklenmiş Hali mi?
- 2018 TYT Sonuçları Sıralaması Açıklandı mı?
- 2018 TYT Soruları Nasıldı? İşte TYT Sınavı Yorumları!
- 2018 TYT YKS Konuları ÖSYM
- 2018 TYT'de En Düşük Ortalama Hangi Dersten?
- 2018 TYT'de Full Çeken Öğrenci Var mı?
- 2018 TYT'de Sıfır Çeken Öğrenci Sayısı Ne Kadar?
- 2018 TYT'de Yanlış Soru Var mı?
- 2018 YGS ve LYS’de neler değişti?
- 2018 YKS TYT Örnek Soru Kitapçığı İndir
- 2018-TYT soru ve cevapları Master Kitapçığı Açılandı mı?
- 2019 Görme ve İşitme Engelli Adaylar İçin ÖSYS Kılavuzu İndir!
- 2019 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu İndir!
- 2019 ÖSYS-TYT Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2019 TYT Baraj Puanı Kaç?
- 2019 TYT Cevap Anahtarı Soru Kitapçığı Görüntüleme
- 2019 TYT Sınav Başvuruları Ne Zaman?
- 2019 TYT Sınav Giriş Yerleri Ne Zaman Açıklanacak?
- 2019 TYT Sınav Günü Nüfus Müdürlüğü Açık mı?
- 2019 TYT Sınavı Kayıtları Ne Zaman?
- 2019 TYT Sınavı Ne Zaman Olacak?
- 2019 TYT Sınavı Saat Kaçta Bitecek?
- 2019 TYT Sonuç ÖSYM Tıkla-Öğren!