Geçen Yılın Dikkat Çekici Eğitim Araştırmaları



Dünyada eğitimle ilgili binlerce araştırma yapılıyor. Bazıları gelecekte eğitimin yol haritasını belirleyebilir. İşte, ABD merkezli eğitim platformu Edutopia'nın derlediği 2015'in en dikkat çekici araştırmaları...

1- Sınıf tasarımı öğrenmede etkili

İngiltere'de Salford Üniversitesi'nin 27 okulda yaptığı araştırmaya göre, iyi tasarlanmış sınıflar akademik performansı yüzde 16 arttıyor. Özellikle ilkokullarda fiziksel tasarım, ışıklandırma, oturma düzeni ve dekorasyon öğrenme düzeyleri üzerinde etkili.

2- Kibarlık suç oranını düşürüyor

Akademik bilim dergisi American Journal of Public Health'te enteresan bir araştırma yer aldı. 753 çocuğun 1991-2010 arasında takip edildiği araştırmaya göre paylaşma, yardımlaşma, empati gibi becerilere sahip anaokulu öğrencilerinin üniversiteye girme oranı daha yüksek. Çocukken kibar ve yardımsever olanlar daha az suç işliyor.

3- Otizme tiyatrolu eğitim

Otizmli çocuklarla ilgili akademik dergi 'Journal of Autism and Developmental Disorders'da yer alan ve ABD'de Vanderbilt Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, 8 -14 yaş arasındaki 30 otistik çocuk, tiyatroda görevlendirildi. Öğrenciler rol yapma, doğaçlama, şarkı söyleme, dans etkinlikleri yaptı ve gelişimlerinde önemli yol alındı. Programlar devam ediyor. (sensetheatre.com)

4- 1 dolar yatırın, 11 dolar kazanın

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacıların yayımladığı 'Sosyal ve Duygusal Öğrenmenin Ekonomik Değeri' raporuna göre, hükümet bu programlara yatırdığı her 1 dolara karşı uzun vadede 11 dolar kazanç sağlıyor. Çünkü bu yatırım çocuk suçları oranını düşürüyor, yaşam boyu kazancı artırıyor, zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştiriyor.

5- 70 dakikadan fazla ödev zararlı

Ortaokulda günde 70 dakikayı aşmayan matematik ve fen ödevi yapan öğrencilerin akademik performansı gelişiyor. Ancak süre arttıkça olumsuz etkileniyor. İspanya Oviedo Üniversitesi araştırmacıları yaş ortalaması 13.78 olan 7 bin 715 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmayla bu sonuca ulaştı. Araştırma saygın akademik dergi 'American Psychological Associaton'da yer aldı.

6- Farkındalık eğitimi matematik başarısını etkiliyor

Kanada'da British Columbia Üniversitesi'nde araştırmacılar, 4 ve 5'inci sınıflar düzeyinde 4 derslikte bilişsel kontrolün arttırılması, stresin düşürülmesi, sosyal ilişkilerin geliştirilmesi konularında farkındalık eğitimi verdi. Uzmanlar sadece farkındalıkta değil, matematik notlarında da ortalama yüzde 15'lik artış olduğunu tespit etti.

7- Öğretmen-veli arasındaki iletişim başarıda etkili

ABD'de Harvard ve Brown üniversiteleri aile ve öğretmen arasında iletişimleri güçlendiren bir dizi araştırma yaptı. Sonuçta haftalık olarak ailelerle iletişime geçen öğretmenler sayesinde öğrencilerin evlerinde, aileleri ile eğitimleri konusunda daha kaliteli paylaşımlar yaptıkları görüldü. Araştırmacılar, öğrencilerin derslerdeki başarısızlık oranlarında ise yüzde 41'lik bir düşüş yaşandığını keşfettiler.
OSYM