Yeni kurulan üniversiteler farklı alanlarda uzmanlaşacak
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yeni yükseköğretim yasamız, eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içerecek. Bu toplantının sonuçlarını yarın Sayın Başbakanımızla da paylaşacağız" dedi.
Saraç ayrıca, yeni kurulan üniversitelerin birbiri ile aynı olma yönünde eğitimleri bulunduğunu da belirterek, üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknolojide, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
"Üniversitelerde Bölgesel Odaklı Misyon Farklılaşmasına Yönelik Değerlendirme Toplantısı", Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla düzenlendi.
Saraç, "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"nın "yeni YÖK"ün öncelikleri arasında olduğunu belirterek, üniversitelerin birbirinin benzeri olma yönünde eğilimleri bulunduğunu dile getirdi.
Yeni kurulan üniversitelerin, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul gibi üniversitelerle yarışmalarının, kendilerini onlarla aynı misyona sahip olmaya zorlamalarının doğru olmadığına işaret eden Yekta Saraç, yeni kurulan üniversitelerin, bölgelerindeki kurumsallaşmasını tamamlamış üniversitelerin bölge için üretemeyecekleri, başaramayacakları işleri başarabileceğini savundu.
Üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknolojide, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasına ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Saraç, "Bu şekilde, bu üniversitelerimiz eğitim süreci fonksiyonlarını yerine getirirlerken, araştırma sürecinde ise bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabilecekler ve bölgesinin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerdir" diye konuştu.
Yükseköğretimde iki önemli unsur, nitelikli bilgi ve insan
Bu yaklaşımın, 10. Kalkınma Planında "Yükseköğretim sistemi, hesap verebilirlik temelinde özerklik, performans odaklılık, ihtisaslaşma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde kalite odaklı rekabetçi bir yapıya dönüştürülecektir" eylem başlığıyla açık şekilde belirtildiğini hatırlatan Yekta Saraç, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için yükseköğretim odaklı iki önemli unsurunun, "nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan" olduğunu belirtti.
Bilginin ve yetiştirilen insan kaynağının öncelikli olarak bulunulan bölgeye katkısının büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Saraç, bu amaca yönelik olarak haziranda 22, ağustosta da 27 üniversite rektörlerinin katkısıyla "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü Toplantıları" gerçekleştirildiklerini anımsattı.
Bu üniversitelerin 2006'dan sonra ve özellikle Anadolu’nun belli bölgelerinde kurulan üniversiteler olduğunu belirten Yekta Saraç, şöyle devam etti:
"Bu toplantılar sonrasında Kalkınma Bakanımız ile görüştük ve akabinde YÖK ile Kalkınma Bakanlığımızın bürokrat ve uzmanları ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda Sayın Kalkınma Bakanımıza ve tüm bürokratlarına sürece yaklaşım ve katkıları için çok teşekkür ediyoruz. Bakanlığımız ile iş birliği dahilinde yürüttüğümüz çalışmamızda bugün yeni bir aşamaya gelindi ve başlatılan bu girişimimizin uygulanma sürecine yani yöntemine ilişkin bir değerlendirme toplantısı gerçekleştireceğiz. Bu toplantımızın özellikle yakın zamanda tüm kamuoyumuzun da gündeminde olan 'Yeni Yükseköğretim Yasası' kapsamında da büyük önem arz edeceği görüşündeyiz. Çünkü, şu an tüm üniversitelerimiz tek tip bir misyonla ve tek tip bir yönetişim yöntemi ile tanımlanmış durumda. Yeni yükseköğretim yasamız ise eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içerecek. Yani yapacağımız bu çalışma, yeni yükseköğretim mevzuatımızın da bir uygulaması niteliğinde olacaktır. Bu toplantının sonuçlarını yarın Sayın Başbakanımızla da paylaşacağız."
Saraç, konuşmasında, çalışmanın her aşamasında kendilerini destekleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür etti.
YÖK
- Akademisyenlere yeni kriter mi geliyor?
- Askerde olan kişiler için öğrenci affı olacak mı?
- Askere gitmeden önce işsizlik maaşı alınabilir mi şartları nelerdir?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl değerlendirilir itiraz hakkı var mı?
- Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü Fazla Olacak
- Doçentlik unvanına sahip olanların ilan edilen doçent kadrosuna başvurusu nasıl olacak?
- Doçentlik Yeterlik Belgesi Nedir? Kimlere Veriliyor?
- Doktor Öğretim Görevlisi, öğretim üyesi statüsünde sayılıyor mu?
- Doktor ünvanlı akademisyenlere bilimsel araştırma ve keşif şartı
- Fen ve mühendislik programında okuyanlara işyeri odaklı eğitim
- Formasyon Kontenjanlarını Kim Belirliyor?
- Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler ödedikleri paraları geri alabilir mi?
- Hangi Üniversiteye Ne Kadar Kadro Verilecek?
- Her Üniversite Uzmanlık Alanını Belirleyecek
- İkinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı
- İstanbul Üniversitesine yeni bir model mi geliyor?
- Mimarlık ve Mühendislikte Baraj Geliyor
- MYO kontenjanlarını kim belirliyor?
- Öğrenci affından kimler yararlanabilecek?
- ÖYP için Yeni Alan Sınavı Açıklaması
- Pedagojik Formasyon için Ek Kontenjan Verilecek
- Sağlık Lisans Tamamlama Programlarına Başvurular Ne Zaman?
- Sağlık Lisans Tamamlama Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- Sınav üzerinden sistem tasarımı eğitim sorununu çözebiliyor mu?
- Tıp ve Hukuk Fakültelerine Taban Puan Geliyor
- Türk üniversitelerinin dünya üniversiteleri ile rekabet edilebilir alanları açıklandı
- Türkiye'nin en eğitimli ilçeleri hangileri?
- TYS sınavı nedir?
- Uzlaştırmacılık sınavı Ne Zaman Olacak ve Kimler Girebilecektir?
- Üniversite Diploma Sorgulama YÖK