10 ülkedeki eğitim sistemi
Geçtiğimiz yıllarda 4+4+4 eğitim modeline geçilmesi kamuoyunu epeyce meşgul etmişti. Bu sistemde en çok dikkat çeken değişiklik ise; "okula başlama yaşı" olmuştu. Peki diğer ülkelerde eğitim sistemi nasıl? İşte sizin için derlediğimiz 10 ülkedeki eğitim sistemleri....
LÜKSEMBURG Zorunlu eğitime başlama yaşı; 4. Eğitim 3 dilde yapılıyor. Eğitim Dili; ilköğretimin ilk yılları Lüksemburgca diğer yılları Almanca. Bu ülkede, 4 yaştan itibaren -iki yılı okul öncesi eğitim olmak üzere- zorunlu eğitim başlıyor. Üniversite sınavı yok.
HOLLANDA İlköğretime başlama yaşı en az 4. İlköğretim okulları ücretsiz. Çocuklar ilköğretimi bitirdikten ya da ilköğretim için özel okulları bitirdikten sonra ortalama 12 yaşında orta okula kabul edilirler. Okul yılı Ağustos ve Haziran ayları arasında en az 200 günü kapsamaktadır. Okul haftanın beş günü açıktır ancak ilkokulda Çarşamba öğleden sonraları ders yoktur. Hollanda’da ikili bir yüksek öğrenim sistemi var; Üniversiteler tarafından verilen üniversite öğrenimi (wetenschapellijk onderwijs= WO) HBO kurumları tarafından verilen profesyonel yüksek öğrenim (hoger beroepsonderwijs=HBO) Üniversiteye kabul edilme bir üniversite öncesi (VWO) okul bitirme sertifikası ya da HBO yeterlilik veya HBO propaedeutic sertifikası ile mümkündür. Gerekli yeterliliklere sahip olmayan 21 yaş ve üzeri yaş grubundaki kişiler özel bir giriş sınavını geçtikten sonra kabul edilebilirler.
İNGİLTERE İlköğretime başlama yaşı 5. İlkokul 5-11 yaşları arasındaki çocukları, Ortaokul ise 11-16 yaşları arasındaki çocukları kapsıyor. Eğitim 5 yaş (Kuzey İrlanda’da 4 yaş) ile 16 yaş arasındaki öğrenciler için zorunlu. İngiltere’deki ve Galler’deki pek çok çocuk 4 yaşında ilkokul öncesi dönemi sınıflarında eğitimlerine başlarlar. İlk ve ortaöğretim ücretsiz. Okullar yılın 190 günü açık olmak zorunda. Yükseköğretim kurumları arasında üniversiteler, yüksek öğrenim kolejleri ve çok az sayıda üniversite koleji bulunmaktadır. Giriş için rekabet söz konusudur ve her bölüm için özel gereklilikler ortaya konulmuştur.
FİNLANDİYA Finlandiya’nın iki ana dili vardır: Fince ve İsveççe. Temel öğretimde ve ortaöğretim ikinci devrede öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık olarak yüzde beşi öğrenim dilinin İsveççe olduğu okullarda okumaktadırlar. Okula başlama yaşı 7. Finlandiya Dünyanın en iyi eğitim sisteminin olduğu ülke olarak gösteriliyor. Finlandiya’da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor, küçük çocuklar oynayarak öğreniyor, sınav yapılmıyor, ileri sınıflarda yapılırsa da sonuçları öğrenciye söylenmiyor. Öğretmenlerin hepsi master diplomalı olmak zorunda.
FRANSA Özel okulların büyük çoğunluğu Devletle sözleşme imzalamış. Zorunlu olmamasına rağmen bütün çocuklar 3 yaşından itibaren anaokuluna giderler. 6-16 yaşlar arasında eğitim zorunludur ve 3 safhaya ayrılmıştır: İlkokul eğitimi 6-11 yaşlarındaki bütün çocukları kapsıyor. Okul yılı, Eylül ve Haziran ayları arasında 180 günü kapsıyor. Okullar haftada 6 gün açıktır; ancak, Çarşamba ve Cumartesi öğleden sonraları ders yapılmamaktadır. Yükseköğretim, beş Katolik kurumu hariç tamamı devlete ait üniversitelerde ya da yüksek kamu kesimi okullarında veya bazıları grandes écoles (büyük okullar) olarak bilinen özel “okullarda”veriliyor.
İSVEÇ 9+3 formülü var. Çocuklar 6-7 yaşlarında okula başlıyor. 9 yıl boyunca zorunlu olarak eğitim alıyorlar. Lise normal ve mesleki liselerde devam ediyor. Okul yılı Ağustos ayının sonları ile Haziran ayının başı arasında en az 178 günü kapsıyor. Okullar haftanın beş günü açık. Okul gününün uzunluğuna okul karar veriyor. Hemen hemen tüm kamu eğitimi ya da devlet destekli eğitim ücretsizdir. İki çeşit lisans derecesi var. Bunlardan biri geneldir ve üç türe ayrılmakta. Diğeri ise profesyonel derecelerdir ve 50 civarında profesyonel derece vardır. Genel dereceler diploma (iki yıl çalışma), lisans derecesi (3 yıllık çalışma) ve master derecesi (dört yıllık çalışma ya da alternatif olarak en az 120 kredilik bir derecesi olanlar için bir yıllık çalışma).
ALMANYA Almanya'da 3- 6 yaş arasındaki çocuklar genellikle özel kreşlere gidiyorlar. Tam gün eğitim 6 ve 15 veya 16 yaş arasındaki herkes için zorunludur ve yarı zamanlı eğitim ise 18 yaşını doldurmayanlar ve tam gün okula gitmeyenler için zorunludur. Ders yılı, Ağustos’tan Temmuza kadar uzanan sürede 188 (5 günlük okul haftası) ve 208 (6 günlük okul haftası) gün arasında bir süreyi kapsıyor. Okullar haftanın beş ya da altı günü açıktır. Üçüncü düzey eğitim, bir mesleğe giriş için gerekli çalışma derslerini sunan yüksek öğretim kurumlarını ve diğer kuruluşları kapsıyor.
MACARİSTAN Resmi eğitim dili Macar'cadır. Fakat ülkede farklı etnik kimliklerin olması sebebiyle kendi dillerinin birinci ya da ikinci eğitim dili olarak ilk ve orta düzey eğitimde kullanıldığı azınlık eğitim kurumları da var. İlkokul öncesi eğitim 5 yaş üzeri için zorunlu değil. Zorunlu eğitim yaşı 5-6/ 7 yaş. İlkokul 6-7/14 yaş grubunu kapsıyor. Ortaöğretim 10/12/14 - 18/19 yaş arası. Okul yılın 185 gününü kapsıyor ve yıl Ağustos sonu / Eylül başından başlayarak gelecek yılın 31 Ağustos tarihine kadar devam ediyor. Macaristan’da yüksek öğretim kurumları devlet tarafından akredite edilmiş ve resmen tanınmış olan kamu üniversiteleri ve özel/dini üniversiteler (egyetemek) ve kolejlerden (foiskolak) oluşmaktadır. Bu kurumlara kabul şartı olara ise lise bitirme diploması, ek kriter olarakta bir yabancı dil sertifikası, bir uzmanlaşma, bir yeterlilik istenmekte.
POLONYA Okul öncesi eğitim 3-6 yaş grubunu kapsıyor. Zorunlu eğitim 6-7 yaş grubu için. İlköğretim, 7–13 yaş grubunu kapsar ve zorunludur. Polonya okullarında genellikle bir veya iki yabancı dil eğitimi verilir. On üç yaşına kadar bizdeki karşılığı ortaokul ve liseye karşılık gelen "Gymnasium" denen okul geliyor. Bu okulu bitiren öğrencinin eğitimine devam edebilmesi için alternatifleri bulunuyor. Bunlardan en yaygın tercih edilenleri üç yıllık Liceum veya dört yıllık Technikum okulu. Okul bitiminde öğrenciler sınava tabi tutuluyor ve sınav başarısına göre Magister ve son olarak Doktor uzmanlık ünvanları alabiliyorlar.
BELÇİKA Belçika’nın Valon (Fransızca konuşulan) Bölgesindeki okullarda eğitim dili Fransızca. Flaman (Flamanca konuşulan) Bölgesindeki okulların eğitim dili ise Flamanca. Brüksel’de ise hem Fransızca hem de Flamanca dillerinde öğretim yapan okullar bulunmakta. Anaokulu eğitimi zorunlu değil. Çocuklar 6 yaşına geldiğinde eğitim zorunlu oluyor. İlkokul eğitimi 6 yaşında başlayıp 12 yaşına kadar sürüyor. Orta öğretim seviyesinde modern ve klasik olmak üzere iki ayrı öğretim sistemi var. Klasik orta öğretim okulları üç yıllık orta okul ve üç yıllık liseler olmak üzere iki kademeli. Genelde öğrenciler orta öğretimin birinci yılında genel, teknik, sanat ve meslek okullarından birini seçerler. Modern sistem bütün devlet okullarında uygulanmaktadır. Modern orta öğretim okulları ikişer yıldan oluşan üç kademe şeklinde. Okullar her yıl 1 Eylülde açılıp 1 Temmuza kadar devam ediyor. Belçika'da 18 üniversite var.
OSYM
- 10 ülkedeki eğitim sistemi
- 2017 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Ne Zaman?
- 2017 Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olanların Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- 2018 MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
- 2018 ÖSYM Sınav ve Sonuç Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Aday El Rehberi Yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'de ne gibi değişiklikler var?
- 2018'de lise ve üniversiteye giriş sınavları nasıl uygulanacak?
- 81 ilde teknoloji üssü kurulacak
- ALES, YDUS, e-YDS/12 Kılavuzları Güncellendi
- AÖF Kredili Sistem de Bütünleme Olacak mı?
- Başörtüsü iğnesi yüzünden ÖSYM sınavı iptal olur mu?
- Beyin gücünü artırmanın yolları
- Çifte vatandaşlık hakkı nedir?
- Dijital eğitim devrimi nasıl olacak?
- Dijital oyunların çocuklar ve aileler açısından taşıdığı riskler
- E Devlet Alt-Üst soy bilgisi sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?
- E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet Veraset İlami Sorgulama Ekranı Giriş
- Eğitimde Yeni Trend STEM Eğitimi
- Eğitimin kalitesini artırmak için neler yapılabilir?
- Elektronik ortamlarda sınavlar nasıl yapılıyor?
- Facebook’u silmek çözüm mü?
- Geçen Yılın Dikkat Çekici Eğitim Araştırmaları
- Göçmen ailelerin soyu nasıl araştırılır?
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuruları için Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Öğren
- İnternet okur-yazarlığı gerekli mi?
- İnternet online dünyada nasıl ve nerede kullanılıyor?