LYS’lere girebilmek için ygs puan türlerinden kaçını geçmek gerekiyor?
Bu yıl YGS sorularının kolay olması ve iki iptal sorunun da etkisiyle geçen yıla göre LYS’lere katılmak için 180 puan barajını aşanların sayısı 1 milyon 600 bin 49 oldu.
Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 ve üzerinde puan alan adayların başvuru hakları bulunuyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde puanınızın 180 ve üzerinde olması LYS’lerin isterseniz tümüne başvuru yapmanıza yeterli. Birçok aday tek bir puan türünde 180’i aştıklarında LYS’lere başvuru hakkı olup olmadığını soruyor.
YGS’de her adayın YGS- 1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere toplam 6 farklı puan türü hesaplandı. İşte bu puan türlerinden herhangi birinde 180 puanı aştıysanız LYS’lere girebilirsiniz. 6 puan türünün tümünde bu barajı aşmanız şartı bulunmuyor. Biri bile sizin tüm sınavlara girmenizin yolunu açıyor.
1.6 MİLYON ADAY YARIŞA KATILIYOR
Bu yıl YGS’de herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alan adayların sayısı 1 milyon 600 bin 49 oldu. Geçen yıl ise LYS’lere katılma hakkı kazanan aday sayısı 1 milyon 369 bin 147 olmuştu. Geçen yıl ile kıyaslandığında ise bu yıl LYS’lere katılma hakkı kazananların sayısının 230 bin 902 kişi arttığı görülüyor. Yani bu yıl LYS’de adayların rakip sayıları artmış oldu. Ancak bu hakkı kullanmayan adayların sayısının da yüksek olduğunu unutmayın. Örneğin geçen yıl 415 bin aday LYS’lere başvuru yapmadı. Adayların sınavlara katılmaktan vazgeçme nedenlerinin başında “puanını yetersiz bulmak’ geliyor. Puanını düşük bulan adaylar istemedikleri bölümlere yerleşebilecekleri gerekçesiyle sınavlara girmekten vazgeçip şanslarını bir sonraki yıl denemeyi tercih edebiliyor.
517 BİN ADAY ELENMİŞ OLDU
Bu yıl LYS’lere girme hakkını elde edemeyen aday sayısı da 517 bin 25 oldu. Bu adaylar YGS’nin herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alamadıkları için sınavlara katılma hakkını kaybetti. EN BÜYÜK TALEP LYS-1’E LYS başvuruları incelendiğinde ise en büyük başvurunun Matematik Sınavı’na (LYS-1) olduğu görülüyor. Geçen yıl LYS- 1’e başvuran aday sayısı 779 bin 281 olmuştu. İkinci sırada ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) geliyor. Bu sınava başvuranların sayısı da 772 bin 735 oldu. Fen Bilimleri (LYS-2) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına da 400 binin üzerinde aday başvuruda bulunuyor.
EN BÜYÜK TALEP LYS-1’E
LYS başvuruları incelendiğinde ise en büyük başvurunun Matematik Sınavı’na (LYS-1) olduğu görülüyor. Geçen yıl LYS- 1’e başvuran aday sayısı 779 bin 281 olmuştu. İkinci sırada ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) geliyor. Bu sınava başvuranların sayısı da 772 bin 735 oldu. Fen Bilimleri (LYS-2) ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına da 400 binin üzerinde aday başvuruda bulunuyor
ŞİFRENİZİ UNUTURSANIZ?
Tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını öğrenme vb. işlemlerinizi şifrenizle yapacaksınız. Elektronik ortamda yapacağınız tüm işlemlerde gerekli olacak bu şifreyi özenle saklamanız gerekiyor. Ama kaybeder ya da unutursanız da ÖSYM’nin https://ais.osym. gov.tr adresine girerek ücretsiz edinebilirsiniz. Bunun için “Şifremi Unuttum” alanına girip soruları doğru yanıtladığınızda yeni şifre alabilirsiniz. Bir başka seçenek ise ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’ne veya ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezleri’ne nüfus cüzdanı ya da pasaport ile şahsen başvurup, 5 TL ödeyerek yeni şifre alabilirsiniz.
HEM LYS HEM DE ÖZEL YETENEK HAKKI VAR YÜKSEKÖĞRETİM
kurumlarına iki yol ile öğrenci alınıyor. Bunlardan birisi YGS ve LYS puanlarına göre tercih listesi hazırlama ve ÖSYM’ye gönderme. Merkezi yerleştirme denilen bu sistemde ÖSYM sizi puanlarınıza göre bir yükseköğretim programına yerleştiriyor. Üniversiteli olmak için ikinci yol ise özel yetenek sınavları. Bu sınavları üniversiteler kendileri düzenliyor ve öğrencilerini de kendileri seçiyor. Bu sınavlara katılmak için adayların YGS’de herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puan alması gerekiyor.
Adayların merak ettiği sorulardan biri de hem özel yetenek hem de LYS’lere başvuru hakkı olup olmadığı. Hem özel yetenek hem de LYS’lere başvurabilir ve ikisinin sınavlarına da girebilirsiniz. Hatta LYS puanlarınızla da tercih yapabilirsiniz. Sadece eğer bir yükseköğretim programına yerleşir, özel yetenek sınavıyla da aynı hakkı kazanırsanız birini seçmeniz gerekir. Çünkü aynı anda iki programa birden kayıt olamazsınız.
TERCİH İÇİN 180 PUAN ŞARTI VAR
Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin ardından adayların hem YGS hem de LYS yerleştirme puanları ortaöğretim başarı puanları eklenerek açıklanacak. Tercihlerde bu puanlar kullanılacak. LYS’de de tercih hakkına sahip olabilmek için 180 puan barajı olacak. LYS’de 180 ve üzerinde puan alanlar LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve önlisans programlarını tercih edebilecek. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu önlisans programları, açıköğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olacak.
LYS’LERİN PUANLARI NEDİR?
Tercihlerinizi hem Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) hem de Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarınıza göre yapacaksınız. Sonuçları geçtiğimiz Mart’ta açıklanan YGS’de elinizde 6 farklı puan türü var. Önümüzdeki haziran ayında yapılacak LYS’lerin 5 ayrı sınavına da girerseniz bu kez elinizde 4 ana gruptan 12 puan türü olacak. Yükseköğretim kurumlarını tercihlerinizde de bu farklı 18 puan türüne göre tercih yapacaksınız. İşte LYS puanları:
MATEMATİK FEN (MF) PUANLARI
MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olmak üzere 4 farklı puan türü var. Matematik ağırlıklı MF-1 puanlarını istatistik ve temel bilimler gibi bölümleri tercih ederken kullanacaksınız. Fen ağırlıklı temel bilim programları için ise MF-2 puan türüne ihtiyacınız olacak. Bu bölümler arasında fizik, kimya, biyoloji ile bu bölümlerin öğretmenlikleri yer alıyor. MF-3 puanlarını ise diş hekimliği, eczacılık, tıp gibi sağlık bilimleri programlarını tercihlerinizde kullanacaksınız. Mühendisliklerin de aralarında olduğu bölümlere girebilmek için MF-4 puanı kullanılacak.
TÜRKÇE MATEMATİK (TM) PUANLARI
TM-1, TM-2, TM3 olmak üzere 3 farklı TM puan türü olacak. Bu puanlarla girebileceğiniz bölümlere baktığımızda ise işletme, ekonomi, uluslararası girişimcilik, finans gibi programlar matematik ağırlıklı TM-1 puanı ile öğrenci alacak. Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı bir puan türü olan TM-2 ile ise eşit ağırlıklı programları tercih edebileceksiniz. Geçen yıldan bu yana TM-3 puanı ile öğrenci alan hukuk fakültelerinin yanı sıra AB ilişkileri, kamu yönetimi, siyaset bilimi programlarına girebileceksiniz.
TÜRKÇE SOSYAL (TS ) PUANLARI
TS puanlarında TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü olacak. Bunlar sözel puanları ifade ediyor. TS-1 puanı ile animasyon, basın yayın, TS-2 ile ise görsel iletişim, halkla ilişkiler gibi programları tercih edebilirsiniz. DİL PUANLARI 3 farklı Dil puanı var. İngilizce, Fransızca gibi Batı dillerini Dil-1, İspanyolca gibi programları DİL-2, Çince, Japonca gibi Doğu dillerini ise Dil-3 puanı ile tercih edeceksiniz.
LYS
- Hangi Puan Türü için Hangi LYS'ye Girilir?
- LYS Başvuruları Uzatılan İller Hangileri?
- LYS biyolojide ortalama başarı azalıyor
- LYS için ÖSYM 24 saat çalışacak
- LYS matematik net ortalama gelişimi
- LYS tarih test ortalamaları değelendirmesi
- LYS'de 2 hatalı soru iddiası
- LYS'de Tıp ve Mühendislik için En Çok Puan Getiren Ders Hangisi?
- LYS’de tek oturuma katılan adayların puanları hesaplanır mı?
- LYS’lere girebilmek için ygs puan türlerinden kaçını geçmek gerekiyor?