TYT ve YKS'de yeni puanlama sistemi nasıl olacak?



YKS'de yeni puan sistemi nasıl olacak? Yüksek Öğretim Kurumları sınavı neler getirecek? Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün internet adresindeki "Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları"na eklemeler gerçekleştirdi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün internet adresindeki "Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları"na eklemeler gerçekleştirdi. Yeni yapılan eklemelere göre, YGS-LYS sisteminde olduğu gibi bu yıl YKS’de puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacak. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek. Bununla birlikte, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumundaki sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu testinde, adaylara felsefe sorularının da tabii olarak yöneltileceği, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuru için Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının 150 ve üzeri olması gerektiği bildirildi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda adaylar sınav başladıktan ne kadar süre sonra sınav salonundan ayrılabileceğiyle ilgili ise adayların sınav salonundan ayrılışı ile ilgili olarak ÖSYM tarafından makul süreler belirleneceği, buna ilişkin bilgilerin Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında bildirileceği ifade edildi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar için YGS-LYS sistemindeki durum söz konusu olacak. Yani bu durumdaki adaylar sınavda ilave felsefe grubu sorularını cevaplayacak, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını cevaplandırmayacak. Felsefe Grubu sorunlarında Felsefe sorularının dahil olup olmadığına ilişkin ise “Felsefe Grubundaki sorulara Felsefe soruları “tabii olarak” dahildir. 15. Soruda, ikinci oturumda testlerin içeriğine yönelik verilen açıklamada, Felsefe Grubu sorularında Felsefe dışındaki alanlardan hangilerinin dahil olduğunun belirtilmesi amacı ile sadece Mantık, Psikoloji ve Sosyoloji belirtilmiştir” denildi. Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabileceği yle ilgili ise, Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile başvurulabileceği kaydedildi. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da 150 ve üzeri olması gerekiyor.

---------------------------------------------------------------

Meclis’e sunulan tasarıya göre, başta üniversite sınavları olmak üzere puanlama sisteminde köklü değişikliğe gidiliyor.

İptal edilen sorular artık doğru kabul edilmeyecek, değerlendirme dışı bırakılacak. Sorulara zorluk derecelerine göre farklı puan verilecek.

TBMM Başkanlığı’na sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, başta üniversite sınavları olmak üzere ÖSYM’nin puan hesaplama sisteminde değişikliklere yol açacak.

ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda iptal edilen sorular tüm adaylar tarafından doğru kabul edilerek, hesaplanırken tasarıyla bu durum değişecek.

Yargının ya da ÖSYM’nin sınavdan sonra iptal ettiği soru değerlendirme dışı bırakılacak. Kalan geçerli soruların puan değeri yeniden saptanarak, puanlama tekrar yapılacak. İşte taslakta ÖSYM’yi ilgilendiren değişiklikler:

DENEME SORULARI

Sınavlar, adaylara aynı veya farklı sorularla aynı anda veya farklı zamanlarda, basılı veya elektronik ortamda uygulanacak, sınavlar bireyselleştirilmiş sınav şeklinde de yapılabileceği gibi sınavlarda ek süre verilmek kaydıyla, adaylara aynı veya farklı sorulardan oluşan deneme soruları da sorulacak.

Adaylara dahil hiç kimseye hangi sorunun deneme sorusu olduğu hakkında bilgi verilmeyecek ve bu sorular açıklanmayacak.

ZORLUK DERECESİNE GÖRE PUAN

Sınav puanları hesaplanırken güçlük ve ayırt edicilik özelliklerine göre her soru için farklı puan değeri belirlenebilecek.

SORU İÇİN AKADEMİSYEN

ÖSYM Başkanlığı, soru hazırlama, değerlendirme ve denetleme ile ilgili sınav hizmetlerinde üniversitelerin yardımcı doçent kadrosunda bulunan alanında uzman akademisyenlerinden istifade edebilecek.

EVRAKLAR İMHA EDİLECEK

Soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve diğer sınav evrakının imajlarının güvenli bir elektronik ortama aynen aktarılması halinde yasada belirtilen süreler beklenmeksizin bu belgeler imha edilecek. Elektronik ortama aktarılan belgeler tüm iş ve işlemlerde geçerli olmak üzere sınav evrakının aslı hükmünde kabul edilecek.

BİYOMETRİK KİMLİK

ÖSYM Başkanlığı daha güvenli kimlik doğrulama modeli olan yüz tanıma, avuç içi tarama gibi biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sistemine geçecek.
Biyometrik doğrulamanın kullanılmadığı durumlarda; adayların ve sınav görevlilerinin sınav binalarına girişinde nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport haricinde başka bir kimlik belgesi geçerli kabul edilmeyecek.

YGS ve LYS Puan Hesaplama İşlemi için Tıklayınız
TYT