YKS için uzmandan tavsiyeler



Üniversite sınav sisteminin ikinci basamağı olan YKS ilk oturumları bu hafta sonu gerçekleşecek. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Murat Şentürk, yoğun tempoyla hazırlanan öğrenciler için sınav öncesi, sınav esnası ve sınav sonrası yaşanabilecek sıkıntıları en aza indirebilmek için çeşitli tavsiyelerde bulundu.

TYT ikinci bölümü olan YKS sınavları bu hafta sonu gerçekleşecek. Sınavda, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Uzmanı Murat Şentürk, üniversite adaylarına sınav tavsiyelerinde bulunarak, gerçekleşecek sınavlar öncesi ve sınav esnasında yapılması gerekenleri anlattı.

“Öğrenciler dışarıdan gıda tüketmemeli"

PDR Uzmanı Şentürk, öncelikle YKS öncesi öğrencilerin sınav öncesi dikkat etmeleri gereken hususlara değinerek, “Üniversite sınav sisteminin ikinci basamağı öncesindeki son günlerde öğrenciler şu hususlara dikkat etmeliler. Sınava kalan zaman çok dikkatli kullanılmalı, son günlerde eksik olan konular kapatılmalı, bol bol deneme sınavı çözülmelidir. Bu deneme sınavlarını sabah 10:00’da sınav saatine uygun, ciddiyetle, zaman planlamasına dikkat ederek ve sınava uygun olan kalem kullanarak çözmeleri faydalarına olacaktır. Son yılların sorularını çözmek öğrencilere ÖSYM’nin soru tipleri hakkında fikir verecek olup öğrencilerin yapamadıkları soruları öğretmenlerine danışmaları yarar sağlayacaktır. Ayrıca öğrencilerin dışarıdan gıda tüketmemeleri, uyku ve beslenme düzenlerinde ciddi değişiklikler yapmamaları önem arz eder. Adaylar sınava girecekleri okulu önceden ziyaret ederlerse sınav günü karşılaşmaları olası olan sıkıntıları da öngörebilirler” ifadelerini kullandı.

“Son gün yapılacak çalışma stres oluşturabilir”

Üniversite adaylarının sınav öncesi yaptıkları yanlışlar hakkında konuşan Şentürk, “Konu eksikliklerini kapatmadan deneme sınavı çözmek bu yanlışlardan biridir. Çok konu eksiği olan öğrenciler olabildiğince fazla konuda genel bilgi sahibi olmaya çalışmalı, bu bağlamda orta ve kolay zorluk seviyesinde olan soruları ıskalamamayı hedeflemelidir.

Öğrencilerin bir kısmının sınava kalan vakti çok sınırlı görmeleri motivasyonlarını bozmaktadır, halbuki eksik bilgilerin telafisi için de deneme sınavı performansını arttırabilmek için de iyi değerlendirilebilecek önemli bir zaman vardır. Burada önemli bir nokta da öğrencilerin sınav öncesi gününü boş geçirmeleri, ilgilerini dağıtacak, onlara keyif verecek aktivitelerde bulunmalarıdır. Son gün yapılacak bir çalışma, adayda stres oluşturabilir” dedi.

“Zor sorularda panik yapılmamalı"

Şentürk, öğrencilerin sınav esnasında yapılması dahilinde büyük kolaylık sağlayacak önerilerde bulunarak, “Adaylar öncelikle verilen cevap kağıdının kendi adlarına olup olmadığını kontrol etmeli, kağıt üzerinde yer alan gerekli yerlerin kodlanması noktasında gözetmenleri dikkatlice dinlemelidir. Her testte farklı belirlenmiş oranlarda zorluk seviyeleri olan sorular ile karşılaşılacağı için, zor sorularda panik olunmamalı, çözülemeyen sorular boş bırakılmalı, adaylar becerileri ve bilgileri doğrultusunda ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmelidirler.

Bu bağlamda sınav öncesi uyguladıkları deneme sınavlarındaki teknikler dışına çıkmalarına gerek yoktur. Soru yapısında bulunan kalın karakterle yazılmış, altı çizilmiş ya da olumsuz kurgulanmış ifadelere dikkat edilmeli, soru kökleri iyi anlaşılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Kalemi bırakıp bir süre dinlenmeli"

Sınav esnasında morali bozukluğu ya da konsantrasyon kaybı yaşayabilecek öğrencilerin için de önem arz eden tavsiyeleri sıralayan PDR Uzmanı Şentürk, “Konsantrasyon kaybı yaşayan öğrenci, kalemini bırakıp bir süreliğine dinlenebilir. Arkasına yaslanıp odaklanmasını tekrar sağlayabilecek basit pratikler uygulayabilir. Bu uygulamalara su içmek, nefes egzersizleri yapmak, gözlerini kapatıp kısa bir süre dinlenmek gibi örnekler vermek uygun olacaktır” diye konuştu.

“Hedefledikleri üniversiteleri ziyaret etmeli"

Ayrıca PDR Uzmanı Murat Şentürk, üniversite adaylarının YKS sonrası süreci değerlendirme konusunda, tatillerini iyi geçirmelerinin yanı sıra doğru meslek seçimi doğrultusunda üniversite araştırmalarının yapılması gerektiğini söyleyerek, “Her ne kadar zorlu bir çalışma döneminden çıkılsa da öğrencilerin birçoğu tercih döneminin, çalışma döneminden daha zor olduğunu söylüyorlar. Sınavdan sonra öğrenciler tatillerini iyi geçirmelerinin yanı sıra doğru meslek ve üniversite seçimi konusunda araştırmalarını yoğunlaştırmalı, bu konuda gerekirse hedefledikleri üniversiteleri ziyaret etmeli, internet üzerinden bilgi toplamalı, ilgi alanlarını alternatif seçenekleriyle birlikte netleştirmeli ve uzmanlarla işbirliği içinde bu süreci yönetmelidir. Tüm öğrencilerin lise dönemi emeklerinin nihai sonucu olacağından dolayı yapılacak tercihler noktasında hassas ve dikkatli davranılmalıdır” diye belirtti.

“Sınav sonucu ne olursa olsun aileleri hassas davranmalı"

Son olarak PDR Uzmanı Şentürk, sınav esnasındaki kurallardan bahsedip, öğrenci velilerine de uyarıda bulunarak, “Gözetmenler, sınav esnasında adayın tuvalete gitmesine izin vermeyecektir. Dolayısıyla tuvalet ihtiyacı olan öğrencilerin sınav öncesi bu ihtiyaçlarını gidermesi önerilir. Öğrenciye gerekecek olan sınav gereçlerini ÖSYM karşıladığından dolayı adayların kendilerinin kalem silgi ve benzeri araçların getirmesine gerek yoktur. Sınav binasında elektronik arama yapılacak, cep telefonu, kol saati, metal para, küpe ve her türlü mekanik cihaz sınav binasına alınmayacaktır. Sınava gelirken getirilmesi ve getirilmemesi gerekenlerle ilgili listeye adaylar sınav giriş kartlarından ulaşabilirler. Olabildiğince sakin ve konsatre olmuş bir şekilde sınava girecek olan adayların emeklerinin karşılığını alacağını belirtiyor, öğrencilerin sınav sonucu nasıl gelecek olursa olsun aileleri hassas davranmaları konusunda uyarıyor ve sınava girecek herkese başarılar diliyorum” dedi.