2018 ÖSYS'de ne gibi değişiklikler var?
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, sınavın tamamen kaldırılmayacağını, ancak yalınlaştırmaya gidileceğini duyurmuştu. Yekta Saraç'tan yeni bir açıklama geldi. Saraç, ' İlki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız” dedi.
2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu İndir
2018 ÖSYS Tercih İşlemleri Tıkla Başla
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liseye giriş sınavı ile ilgili yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Bu açıklamanın ardından yetkili merciler hemen hareket geçtiler. Liseye geçiş sınavı kaldırıldı ve yerine yeni bir sistem getirildi. Ardından gözler Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’a çevrilmişti. Saraç, “İlki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. Bir başka değişiklik de puan türünde. Şu an var olan 18 puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırıyor. Bazı programlar için aday havuzunu daraltmakta. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz.” Dedi. Saraç, “Üniversiteye girişte sınavsız bir model bugünkü şartlarda söz konusu olamaz.
Sosyal adaleti sağlayan merkezi sınav bu yıl yine gerçekleştirilecek YÖK’teki çalışmamız, sınavsız geçişe yönelik değil, mevcut merkezi yerleştirme ve merkezi sınavın aksayan taraflarını gidermeye, iyileştirmeye dönük ama özellikle yalınlaştırma ve bu sınavların yönetimini daha kolaylaştırmaya yönelik. Öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar” dedi.
Saraç, “Bu sistem, bizim planladığımız şekilde gerçekleşirse bu değişiklik mevcut giriş sisteminin daha yalın hale getirilmesi olduğundan dolayı en yakın zamanda da uygulamaya konulabilir. Daha yalın, karmaşık olmayan ve daha kolay yönetilebilir bir model getireceğiz.” Cümleleri ile konuşmasına devam etti.
Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.
Yekta Saraş'tan açıklama geldi. Saraç, "Sınav bir hafta sonu yapılıp bitirilecek" dedi.
Akademik yıldaki hedefimiz araştırma üniversiteleri başlığımızdır. Araştırma üniversitelerinde YÖK olarak verimli, gelişmelerimize katkı sağlayacak ortaklıklar olacaktır.
15 Temmuz'dan sonta akademik ortamlarda yabancı öğrenci girişinde sekteye uğrayacağı söylendi. Ancak yabancı öğrenci girişinde artış oldu. Bu ülkemize olan güveni göstermektedir.
Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir. Dolayısıyla bu durum belirli zaman aralıklarınsa değişiklik zorunlu olmaktadır.
Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte sınav stresini azaltacak daha yalın sistemin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Şu an uygulanan sistem iki aşamalı.
"SINAVI BİR HAFTA SONUNDA BİTİRECEĞİZ"
İlki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız.
Bir başka değişiklik de puan türünde. Şu an var olan 18 puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırıyor. Bazı programlar için aday havuzunu daraltmakta. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz.
Temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Her bir puan türünde temel Türkçe ve matematiğin katkısı olacak. Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.
Sorular eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak."
OSYM
- 10 ülkedeki eğitim sistemi
- 2017 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Ne Zaman?
- 2017 Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olanların Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- 2018 MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
- 2018 ÖSYM Sınav ve Sonuç Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Aday El Rehberi Yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'de ne gibi değişiklikler var?
- 2018'de lise ve üniversiteye giriş sınavları nasıl uygulanacak?
- 81 ilde teknoloji üssü kurulacak
- ALES, YDUS, e-YDS/12 Kılavuzları Güncellendi
- AÖF Kredili Sistem de Bütünleme Olacak mı?
- Başörtüsü iğnesi yüzünden ÖSYM sınavı iptal olur mu?
- Beyin gücünü artırmanın yolları
- Çifte vatandaşlık hakkı nedir?
- Dijital eğitim devrimi nasıl olacak?
- Dijital oyunların çocuklar ve aileler açısından taşıdığı riskler
- E Devlet Alt-Üst soy bilgisi sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?
- E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet Veraset İlami Sorgulama Ekranı Giriş
- Eğitimde Yeni Trend STEM Eğitimi
- Eğitimin kalitesini artırmak için neler yapılabilir?
- Elektronik ortamlarda sınavlar nasıl yapılıyor?
- Facebook’u silmek çözüm mü?
- Geçen Yılın Dikkat Çekici Eğitim Araştırmaları
- Göçmen ailelerin soyu nasıl araştırılır?
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuruları için Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Öğren
- İnternet okur-yazarlığı gerekli mi?
- İnternet online dünyada nasıl ve nerede kullanılıyor?