Yeni üniversiteye giriş sınav sistemi neyi ölçüyor?
YÖK Başkanı Saraç: (LYS'de açık uçlu soru sorulması) Öncelikle şuna açıklık getirelim, bu, öğrencilerimizin şimdiye kadarki çalışma stillerini değiştirecekleri radikal bir değişiklik değil. Endişeye, tereddütte ne öğrencilerimizin ne de ebeveynlerimizin düşmesine sebep var. Ama bu, şunu ifade ediyor, Yükseköğretim Kurulu olarak nasıl eğitim sürecinde niteliği yükseltmeye çalışıyorsak, değerlendirme, üniversiteye giriş sınavlarında da nitelikli bilgiyi daha iyi ölçmeye yönelik girişimlerimizi başlattık, sürdüreceğiz.
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) açık uçlu soru yöneltilmesine ilişkin, "Öncelikle şuna açıklık getirelim, bu, öğrencilerimizin şimdiye kadarki çalışma stillerini değiştirecekleri radikal bir değişiklik değil." dedi.
Saraç, Samsun Valisi İbrahim Şahin'i makamında ziyaret etti.
Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Saraç, YÖK olarak yeni ve yenilikçi girişimlere imza attıklarını söyledi.
Bunların bir ayağının eğitimde kalitenin yükseltilmesi olduğuna dikkati çeken Saraç, diğer taraftan üniversitelerin toplum içinde görünür hale gelmesini istediklerini dile getirdi.
Bu bağlamda kültür sanat söyleşileri başlattıklarını, çeşitli illeri dolaştıklarını anlatan Saraç, "Kültür sanat söyleşileri yapıyoruz ve öğrencilerimizle, hocalarımızla birlikte oluyoruz. Bu sefer de sağlık söyleşileri dizisini başlatıyoruz. Bunu Samsun'da başlatacağız. Konumuz da gündemde olan sağlıkta şiddet konusu. Hekime karşı olan şiddet. Hekime karşı şiddeti, hekime karşı saygıya nasıl çevirebiliriz, bu hususta toplantı yapacağız." ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarına "Eminim açık uçlu soruyu sormayacaksınız." diyerek espri yapan Saraç, gazetecilerin bunu sormayı düşündüklerini söylemesi üzerine, "Açık uçlu soruda öncelikle şuna açıklık getirelim, bu, öğrencilerimizin şimdiye kadarki çalışma stillerini değiştirecekleri radikal bir değişiklik değil." diye konuştu.
Öğrencileri açık uçlu sorularla tanıştıracak geçiş sürecini bu sene başlatacaklarını belirten Saraç, şöyle devam etti:
"ÖSYM Başkanımızın da belirttiği gibi tedirginliğe hiç mahal olmayacak şekilde aranacak, bulunacak tek kelimenin, bir rakamsal sonucun kodlanması şeklinde başlanacak. Aşağıda şu şu şıkların birisi olacak ama onu bulduktan sonra kodlayacak tek bir kelime veyahut tek bir rakam. Dolayısıyla burada üzerine dikkati çekmek isteğimiz husus şu, öğrencilerimizin çalışma stillerini, usullerini, üslubunu değiştirecek radikal bir değişiklik yok."
Öğrencilerin bugün de geçmişteki gibi çalışacaklarını vurgulayan Saraç, şunları kaydetti:
"Ama artık onlarca yıl beklenen açık uçlu soru sorulması sürecine geçmemiz lazım. Ona da bu sene çok yumuşak bir geçişle geçeceğiz. Hiçbir endişeye, tereddütte ne öğrencilerimizin ne de ebeveynlerimizin düşmesine sebep var. Ama bu, şunu ifade ediyor, Yükseköğretim Kurulu olarak nasıl eğitim sürecinde niteliği yükseltmeye çalışıyorsak, değerlendirme, üniversiteye giriş sınavlarında da nitelikli bilgiyi daha iyi ölçmeye yönelik girişimlerimizi başlattık, sürdüreceğiz."
Konuşmanın ardından Vali Şahin, Saraç'a ebru çalışması hediye etti.
Saraç, daha sonra, kapatılan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesine devredilen Canik Başarı Üniversitesinde incelemede bulundu.
OSYM
- 10 ülkedeki eğitim sistemi
- 2017 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Ne Zaman?
- 2017 Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olanların Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- 2018 MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
- 2018 ÖSYM Sınav ve Sonuç Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Aday El Rehberi Yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'de ne gibi değişiklikler var?
- 2018'de lise ve üniversiteye giriş sınavları nasıl uygulanacak?
- 81 ilde teknoloji üssü kurulacak
- ALES, YDUS, e-YDS/12 Kılavuzları Güncellendi
- AÖF Kredili Sistem de Bütünleme Olacak mı?
- Başörtüsü iğnesi yüzünden ÖSYM sınavı iptal olur mu?
- Beyin gücünü artırmanın yolları
- Çifte vatandaşlık hakkı nedir?
- Dijital eğitim devrimi nasıl olacak?
- Dijital oyunların çocuklar ve aileler açısından taşıdığı riskler
- E Devlet Alt-Üst soy bilgisi sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?
- E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet Veraset İlami Sorgulama Ekranı Giriş
- Eğitimde Yeni Trend STEM Eğitimi
- Eğitimin kalitesini artırmak için neler yapılabilir?
- Elektronik ortamlarda sınavlar nasıl yapılıyor?
- Facebook’u silmek çözüm mü?
- Geçen Yılın Dikkat Çekici Eğitim Araştırmaları
- Göçmen ailelerin soyu nasıl araştırılır?
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuruları için Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Öğren
- İnternet okur-yazarlığı gerekli mi?
- İnternet online dünyada nasıl ve nerede kullanılıyor?