Müfredat değişince TEOG, YGS veya LYS sınavlarında değişiklik olacak mı?



Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), yeni müfredat ile ilgili uzun süredir devam eden çalışmalarda sona gelindi. Bakan İsmet Yılmaz, Güncellenen Öğretim Programları bilgilendirme toplantısında, temel eğitim ve orta öğretimde okutulan 51 programın güncellenmiş müfredatını kamuoyu ile paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bakanlığın yeni müfredat çalışmaları kapsamında, 172 sınıf düzeyi için 53 dersin taslak öğretim programının hazırlandığını belirterek, bugünden itibaren taslak programların 10 Şubat Cuma'ya kadar http://mufredat.meb.gov.tr sitesinden askıya çıkarıldığını bildirdi.

TEOG, YGS VEYA LYS'DE FARKLILIK OLACAK MI?

2018 YGS LYS üniversite sınavı son dakika kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG kaldırılmasından sonra tüm dikkatlerin üniversite giriş sınavı olan YGS ve LYS'ye çevirdiklerini ve gerektiği takdirde burada da değişiklik yapılarak kaldırılmasının bile gündeme gelebileceğini söyledi. Erdoğan sürpriz bir açıklama yaparak TEOG'un hemen ardından üniversite giriş sistemiyle ilgili olarak yeni değişikliklerin gündemde olduğunu söyledi. LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı üniversite hayali için ter döken adayların YGS’de 180 barajını geçmeleri halinde girebilecekleri ve 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilecekleri genel sınavın adıdır.

TEOG'un kaldırılmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan üniversite sınavları olan LYS ve YGS sınavları için bir son dakika açıklaması geldi. 2018 YGS ve LYS sınavı kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG kaldırılmasından sonra tüm dikkatlerin üniversite giriş sınavı olan YGS ve LYS'ye çevirdiklerini ve gerektiği takdirde burada da değişiklik yapılarak kaldırılmasının bile gündeme gelebileceğini söyledi. BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak TEOG sınavının kaldırılmasını istemiş ve dün MEB Başkanı İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırıldığını ve bu yıl sınavın uygulanmayacağını söylemişti. Erdoğan sürpriz bir açıklama yaparak TEOG'un hemen ardından üniversite giriş sistemiyle ilgili olarak yeni değişikliklerin gündemde olduğunu söyledi. Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak.

YÖK'ten 'sınavsız üniversite' açıklaması

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınavsız modelin bugün için söz konusu olmadığını açıkladı. Saraç, 'bu yıl üniversite sınavı yapılacak' dedi.

Üniversite sınav sistemi de sil baştan değişiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, TEOG’dan sonra LYS de kalkıyor. Yeni sistem için MEB ve YÖK ortak çalışacak. Hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsayacak yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak

Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİK

AK Parti'nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum. Mümkünse üniversite sınavlarının, çok net, Aybüke öğretmenimizin şehit olduğu gün kardeşi o gün sınava girdi. Bazen böyle, kişinin ailesinde kayıp olduğu gün sınava girmek durumunda da kalıyordu. Böyle durumlarda üniversiteye girişi de birden fazla yapın diye programımızda var. Üniversite sınavlarını birden fazla yapın diye.

2018 LGS LYS SINAVI KALKACAK MI?

TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite giriş sınavları olan YGS ve LYS sınavlarının da yakın bir zamanda kaldırılması bekleniyor.

"ARTIK AİLELER, ÇOCUKLAR RAHAT ETSİN"

Erdoğan, TEOG sisteminin kaldırıldığını söyledi. Gazetecilerin yerine nasıl bir sistemin geleceğini sorması üzerine ise, "Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

"ÜNİVERSİTELER İÇİN DE ÇALIŞILIYOR"

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." değerlendirmesini yaptı.

BU SENE TEOG SINAVI OLMAYACAK

Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım. Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Şimdi bu kesin bu sene TEOG sınavı olmayacak. Peki yerine ne nasıl bir sistem gelecek? Arkadaşlarımız çalışıyor. Çıkacak alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bunun ardından yeni sestemi açıklayacağız.1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. Her okul kendi yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın diyen var. Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir diyen oluyor. Açık uçlu soru sorun diyen oluyor.

"BİR AY İÇİNDE BAKANLAR KURULU'NA SUNARIZ"

Yeni getireceğimiz sistem TEOG'dan daha iyi olacak. Milli Eğitim Bakanlığımız ölçme değerlendirme konusunda Türkiye'nin en uzman kuruluşu. Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunarız, tamamdır denildikten sonra hemen açıklarız.

Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Program geliştirme sürecinin bu aşamasında askıya çıkarıyoruz. Hedefimiz ortak aklı bulmak. Genelde herkes bir şey söyler. İşte bu süreç, söylenmenin sona ermesini, onun yerine programlar ve ders kitaplarıyla ilgili veya ders konularıyla ilgili her ne söylemek istiyorsa şimdi söylesin. Bu genelde söylenir; 'Ya şimdi söyle ya da sus' diye. Tabii biz kimsenin susmasını istemiyoruz ama ne şikayeti varsa neyin nasıl olmasını istiyorsa, işte bu askıya çıkma süreci içerisinde bizlere bildirmesini istiyoruz. Bugünden itibaren bir ay süreyle 10 Şubat 2017 Cuma gününe kadar öğretmenlerimiz, velilerimiz, 'Eğitim konusunda sözüm, görüşüm var' diyen veya sunmuş olduğu taslakları inceleyen herkesin görüş ve önerilerini bekliyoruz. Ayrıca öğretmenlerimiz, üniversitelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımıza da yazıyla bunları ileteceğiz. Onlar da gerek bu site üzerinden gerekse de e-maille katkılarını sunabileceklerdir.

Bütün halkımızı hiçbir kısıtlama ve yönlendirme olmaksızın görüşlerini bizlerle paylaşmaya davet ediyoruz. İletilen katkıları uzmanlar değerlendirip taslak programlara son halini verecek. 10 Şubat 2017 tarihinden sonra süreç, programların onaylanması süreci olacaktır. Onaylandıktan sonra da 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kullanılacak eğitim materyallerinin hazırlanmasıyla birlikte bu süreç sona ermiş olacaktır. Eğitimde demokratikleşme deniyor, eğitimde demokratikleşme budur. Eğitimde çok seslilik ve çok görüşlülük işte budur."

"KISA BİR SÜRE ONLAR DA ASKIYA ÇIKARILACAK"

Eğitimde kitaplarda yer alan bazı konu ya da ifadelerden rahatsızlığın kimi zaman dile getirildiğini aktaran Yılmaz, "İşte şimdi ola ki herkesin kendisini tanımlama hakkı vardır. Bu tanımlama hakkına ters düşen ibareler, metinler, bölümler varsa bizlere iletirlerse bunlar ortadan çıkacaktır." dedi.

Yılmaz, yenilenen eğitim programlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"172 sınıf düzeyi için 53 farklı dersin taslak öğretim programı hazırlanmıştır. Bunların arasında hayat bilgisi, matematik, Türkçe, bilişim teknolojileri, insan hakları ve yurttaşlık, felsefe, kimya, tarih, biyoloji, coğrafya, matematik, Türk kültür ve medeniyet tarihi, müzik gibi dersler var. 85 düzeyde 19 farklı dersin öğretim programı ilköğretim için, 87 sınıf düzeyinde 34 farklı dersin öğretim programı ise orta öğretim için hazırlandı.

Bunlardan din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri ise önümüzdeki dönemde kısa bir süre onlar da askıya çıkarılacak. Ayrıca ortaokul ve orta öğretim düzeyindeki seçmeli derslerin öğretim programlarının geliştirme çalışmaları da devam etmektedir."
OSYM