Üniversite sınavlarında hormonlu not nasıl oluyor?
MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki değişikliklerden biri de, TEOG ve üniversite sınavlarında öğrencileri binlerce sıra öne geçiren 'şişirilmiş' notlarla ilgili. Değişikliğe göre, 3 kez 'hormonlu not' verdiği tespit edilen okul kapatılacak.
Yıllardır tartışmalara neden olan 'hormonlu notlar', sonunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) önlem almasına yol açtı. Verdikleri 'hormonlu' yani şişirilmiş notlarla hem lise hem de üniversite yerleştirmelerinde öğrencilerinin binlerce sıra yükselmesine neden olan özel okullar için kapatma cezası geldi.
YÖNETMELİĞE GİRDİ
Hormonlu notlar ile ilgili düzenleme geçtiğimiz cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne girdi. Yönetmelikte "Okullarda yapılan öğrencilerin başarı durumlarının ölçülmesine ilişkin sınavlarda gerçek dışı not verildiğinin tespiti halinde, kanunun 7'nci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen fiil için uygulanan idari para cezası verilir" maddesi yer aldı.
Yönetmelikte sözü edilen kanun ise 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu. Bu kanundaki 7'nci madde yönetmeliklerde belirtilen fiillere aykırı uygulamaların nasıl cezalandırılacağını düzenliyor.
ÜÇ AŞAMALI CEZA
Buna göre de eğer bir okulun 'hormonlu not' verdiği belirlenirse 3 aşamalı bir ceza söz konusu olacak. Hormonlu not verdiği belirlenen özel okula ilk aşamada brüt asgari ücretin 5 katı ceza kesilecek. Asgari ücret aylık bin 777 TL olduğu dikkate alındığında okul önce 8 bin 887 TL idari para cezası alacak.
İkinci kez aynı okulun hormonlu not verdiği saptandığında bu kez verilen ceza 5 kat artacak yani brüt asgari ücretin 25 katına çıkarılacak. Bu durumda okulun ödeyeceği rakam bugünkü hesaplamaya göre 44 bin 447 TL olacak.
Hormonlu not verdiği üçüncü kez belirlenen okula bundan sonra verilecek ceza kapatma olacak. Yasada bu durum, "Fiilin üçüncü kez tekrarı durumunda kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir" ifadesiyle düzenleniyor.
HORMONLU NOT NEDİR?
Okulların, öğrencilere lise ve üniversite yerleştirme puanını yükseltmek için şişirilmiş yani 'hormonlu' not vermesi yıllardır tartışılıyor. Şişirilmiş notlar verilen okulların mezunları, adil puan veren okulların öğrencileri karşısında avantajlı duruma gelip, binlerce sıra öne geçebiliyor. Çünkü TEOG yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul notları yüzde 30 etkili. Üniversite sınavlarında ise okul notları yerleştirmeye ortalama yüzde 12.5 oranında etki yapıyor. Bu durumda sınav puanları aynı olan öğrencilerden 'hormonlu not' alanlar öne geçiyor.
OSYM
- 10 ülkedeki eğitim sistemi
- 2017 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Ne Zaman?
- 2017 Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olanların Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- 2018 MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
- 2018 ÖSYM Sınav ve Sonuç Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Aday El Rehberi Yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'de ne gibi değişiklikler var?
- 2018'de lise ve üniversiteye giriş sınavları nasıl uygulanacak?
- 81 ilde teknoloji üssü kurulacak
- ALES, YDUS, e-YDS/12 Kılavuzları Güncellendi
- AÖF Kredili Sistem de Bütünleme Olacak mı?
- Başörtüsü iğnesi yüzünden ÖSYM sınavı iptal olur mu?
- Beyin gücünü artırmanın yolları
- Çifte vatandaşlık hakkı nedir?
- Dijital eğitim devrimi nasıl olacak?
- Dijital oyunların çocuklar ve aileler açısından taşıdığı riskler
- E Devlet Alt-Üst soy bilgisi sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?
- E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet Veraset İlami Sorgulama Ekranı Giriş
- Eğitimde Yeni Trend STEM Eğitimi
- Eğitimin kalitesini artırmak için neler yapılabilir?
- Elektronik ortamlarda sınavlar nasıl yapılıyor?
- Facebook’u silmek çözüm mü?
- Geçen Yılın Dikkat Çekici Eğitim Araştırmaları
- Göçmen ailelerin soyu nasıl araştırılır?
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuruları için Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Öğren
- İnternet okur-yazarlığı gerekli mi?
- İnternet online dünyada nasıl ve nerede kullanılıyor?