Dünya sıralaması Asya'da Türkiye üniversiteleri kaçıncı?



Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE 'Asya'nın En İyi Üniversiteleri Sıralaması 2017'yi açıkladı. Geçen yıl 11 üniversiteyle temsil edilen Türkiye'den bu sene 17 kurum yer aldı. Asya'nın en iyisi ise Singapur Ulusal Üniversitesi oldu.

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) 'Asya'nın En İyi Üniversiteleri Sıralaması 2017'yi açıkladı. THE, Asya kıtasının en iyi 300 üniversitesini; araştırma etkisi, uluslararası görünüm, endüstri bağlantıları ve öğretim kalitesi kriterlerine göre listeledi. Geçen yılki pozisyonunu koruyan Singapur Ulusal Üniversitesi kıtanın en iyisi olurken, onu Çin'in önde gelen yükseköğretim kurumları Pekin ve Tsinghua takip etti. Türkiye'den en iyi dereceyi, geçen yıla göre altı sıra kaybetmesine rağmen 27'ncilikle Koç elde etti. Sabancı Üniversitesi 33'üncü ve Bilkent 46'ncı oldu.



ALTI KURUM DAHA EKLENDİ

2016'daki listede 11 yükseköğretim kurumu bulunan Türkiye buyıl 17 üniversite temsil edildi. Ayrıca Gazi, Marmara, Ankara, TOBB Ekonomi ve Teknoloji ile Atılım üniversiteleri ve İzmir Teknoloji Enstitüsü busene Asya sıralamasına ilk kez girmeyi başardı. Türk üniversitelerinin hepsi ilk 300'de kendilerine yer buldu.



UZAKDOĞU SİLDİ SÜPÜRDÜ

Sıralamada, geçen yıl olduğu gibi 2017'de de başta Singapur olmak üzere Çin, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore öne çıktı. Özellikle teknoloji ve mühendislik odaklı üniversiteler listelerde üst sıralarda yer alırken, ilk 10'daki yükseköğretim kurumlarının sıraları farklı olsa da isimleri değişmedi.

Türkiye'nin tablosu karışık

Phil Baty (Times Higher Education Baş Editörü): Sıralamada 17 Türk üniversitesi olması çok güzel. Fakat Türkiye hakkında karışık bir tablo var. Bu yıl altı üniversite ilk 100'e girerken 2016'da yedi kurum bunu başarmıştı. Türkiye'nin ilk sırasındaki Koç Üniversitesi 2016'ya göre ortalama puanını arttırmasına rağmen altı sıra kaybederek 27'nci oldu. Bu, rakip ünversitelerin daha iyi puanlar elde ettiğini gösteriyor. Birçok üniversite daha iyi bir konum elde etti. Örneğin Sabancı Üniversitesi beş basamak birden tırmanarak 33'üncü oldu. Özellikle araştırma etkisi ve endüstri gelirlerinde performasını geliştirdi. Asya sıralaması kıtadaki dinamiği, çeşitli ve rekabetçi bir yükseköğretimin varlığını gösteriyor. Türkiye de bu gelişimin anahtar parçalarından biri. Fakat geride kalmadığından emin olması gerekiyor.

ABD ve Avrupa hegemonyası kırılıyor

Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ (Atılım Üniversitesi Rektörü): Asya'da Japonya, Güney Kore, Çin ve Singapur gibi ülkeler yoğun desteklenen devlet politikalarıyla yükseköğretimini güçlendiriyor. Örneğin Çin bir proje olarak sıralamalarda daha çok üniversitesinin olması için çalışıyor. Uzakdoğu; ABD ve Avrupa'nın yükseköğretimdeki hegemonyasını kırmak için büyük miktarda kaynağını bu alana aktarıyor. Bu nedenle Türkiye'nin ilk 100'e girmesi çok önemli. Yükseköğretim Kurulu, Kalite Kurulu gibi adımlarla niteliği artırmaya çalışıyor. Ancak Asya'nın lider ülkeleriyle kıyaslanınca bu yetersiz. Türkiye'nin iyilerinin vakıf üniversiteleri olduğunu görüyoruz. Devlet ve vakıf üniversitelerini rekabet için daha çok desteklemeliyiz.

Sıralamaları dikkate alıyoruz

Prof. Dr. Mahmut Ak (İstanbul Üniversitesi Rektörü): Ülkemizi yurtdışında başarıyla temsil eden köklü bir kurumuz. Ulusal ve uluslararası birçok üniversite sıralamasında yer alıyoruz. Erasmus, Mevlana gibi değişim programları ve ikili anlaşmalarla uluslararası üniversitelerle yoğun ilişkiler içerisindeyiz. Dokuz farklı uluslararası sıralamada da varız. Sıralamaları yapanlar prestijli kuruluşlar. Farklı alanlara göre ve değişik göstergeleri dikkate alarak listeleri yapıyorlar. Bu yüzden sıralamalarda farklılık olabiliyor. Bu sıralamaların hepsini dikkate alıyor, takip ediyoruz. Uluslararasılaşma, inovasyon ve öğrenci odaklı eğitime çok önem veriyor, öğretim üyelerimiz ile öğrencilerimizin bilimsel ve akademik projelerini destekliyoruz.

Bilim ve teknoloji ekseni Asya'ya kayıyor

Prof. Dr. Mehmet Karaca (İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü): Potansiyelimiz doğrultusunda yükselmeye devam ediyoruz. Bilim ve teknolojinin ekseninin uzak doğuya kaymakta olduğu düşünüldüğünde, Asya üniversiteleri değerlendirme listelerinde yükselmemiz farklı bir anlam kazanıyor.
ÖSYM Tercih