ÖSYM'nin 09.45 kuralı tüm sınavlar için geçerli mi?
ÖSYM'den ALES adaylarına 09.45 uyarısında bulunuldu. Açıklamada ALES sınavına girecek olan adayların binaya alım işlemlerinin 09:45'te tamamlanacağı adayların sınav saatinden bir saat önce sınava girecekleri bina önünde yerlerini almaları gerektiği belirtildi. ALES'e girecek olan adayların sınav giriş belgesi ve kimliklerini yanında bulundurmaları gerekiyor!
İlkbahar dönemi Akademik Personel ve Lisansüstü eğitimi giriş sınavına girecek olan adayların, sınav giriş yerleri açıklandı. Adaylar, ALES sınav giriş belgelerini nasıl alacaklar? ALES ile ilgili gelişmeler haberimizde! ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan ALES ilkbahar dönemi sınavının giriş yerleri belli oldu. Adaylar, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile ÖSYM’nin resmi internet sitesinden sınava girecekleri yerleri öğrenebilirler.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
09.45’ten Sonra Gelenler Sınava Giremeyecek!
İlkbahar dönemi ALES sınavı için başlangıç saati 10.00 olarak belirlendi. ÖSYM tarafından yakın bir zamanda tüm sınavlar için uygulamaya konulan 15 dakika kuralı bu sınav için de geçerli olacaktır. Adaylar, 09.45’ten sonra sınav binalarına giremeyecektir. Adayların bu uyarıyı dikkate alarak sınav giriş binalarına en az bir saat öncesinde gidip hazır olarak beklemesi gereklidir.
ALES Puanı Kaç Yıl Geçerli Olacak?
Adayların alacakları ALES puanları, sınavın yapıldığı tarih itibariyle 3 yıl geçerlilik süresine sahip olacaktır. Eğer aday birden çok ALES puanına sahipse, ALES puanları içinde geçerlilik süresi devam eden en yüksek puan başvurularda kullanılacaktır. ALES için adaylara bir sınırlama koyulmamıştır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan tüm ALES dönem sınavlarına giriş yapılabilir.
ALES Sınavına Kimler Girebilir?
ALES için lisans eğitim programlarından mezun olmuş olanlar ve mezun olabilecek olanlar başvuruda bulunabilir. Bu kişiler dışında da yurt dışında lisans eğitimi almış ve Türkiye’de de kariyerinde bir başlangıç yapmak isteyenler de ALES’e girebilir. Araştırma görevlisi, uzman, okutman, eğitim öğretim planlamacısı ve öğretim görevlisi gibi kadrolara açıktan atanabilmek, öğretim elemanı dışında kalan kadrolara da naklen atanabilmek için ALES, adaylar tarafından girilmesi zorunlu olan bir sınavdır.
İlkbahar Dönemi ALES sınavında nasıl sorular sorulacak?
ALES sınavında adayların cevaplayacağı iki bölüm yer almaktadır. Sayısal ve sözel olarak ayrılan bu bölümler de kendi içlerinde ayrılmaktadır. Bu bölümler de Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak adlandırılır. Sınavda toplam 160 soru bulunmaktadır. Her bir bölüm içerisinde 40 soru yer alır. Sözel testler genel olarak adayların akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik olan sorulardan oluşur. Sayısal testler ise, sınava giren adayların mantıksal akıl yürütme becerilerini ve sayısal becerilerini ölçmeyen yönelik olarak hazırlanan sorulardan meydana gelir.
Sınavda sorulacak olan sorular, adayların mezun olduğu yükseköğretim programı tarafından edinmiş oldukları yeterlilik ve bilgileri ölçmez. Sınavdaki sorular farklı alanlardan mezun olmuş adayların cevap verebileceği potansiyeldeki sorulardır. Sınava girecek adaylar, hangi puan türünün yüksek olarak hesaplanmasını istiyorsa o ağırlıklı puana göre dört test içinden en az üç tanesini çözecektir. Dileyen adaylar, dört testin tamamını da çözebilir.
ALES’te Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Adaylar, sınav giriş belgelerini siyah-beyaz ya da renkli olarak yazıcıdan çıkartabilir. Sınav giriş belgesinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Aksi halde aday fotoğrafı olmayan giriş belgesi ile sınava giriş yapılamaz. Sınav giriş belgesinin arka ve ön yüzü, ÖSYM tarafından yazılan bilgiler dışında çizilmemeli ve karalanmamalıdır.
Sınav giriş belgeleri sadece internet üzerinden alınacaktır. Adayların adreslerine posta ile sınav giriş belgesi gönderimi yapılmaz. Sınav gününde yoğunluğa sebebiyet vermemek ve adayların giriş işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için sınav saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır şekilde beklenilmesi gerekir. Sınava giderken, çanta ve benzeri eşyalar götürülmemelidir. İsteyen adaylar yanlarında sadece pet şişe içerisinde su götürebilir. Sınav günü, metal aksesuar olmayan sade bir kıyafet tercihi yapılmalıdır.
OSYM
- 10 ülkedeki eğitim sistemi
- 2017 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Ne Zaman?
- 2017 Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olanların Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- 2018 MSÜ Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (%10)
- 2018 ÖSYM Sınav ve Sonuç Tarihleri Açıklandı mı?
- 2018 ÖSYS Aday El Rehberi Yayımlandı mı?
- 2018 ÖSYS'de ne gibi değişiklikler var?
- 2018'de lise ve üniversiteye giriş sınavları nasıl uygulanacak?
- 81 ilde teknoloji üssü kurulacak
- ALES, YDUS, e-YDS/12 Kılavuzları Güncellendi
- AÖF Kredili Sistem de Bütünleme Olacak mı?
- Başörtüsü iğnesi yüzünden ÖSYM sınavı iptal olur mu?
- Beyin gücünü artırmanın yolları
- Çifte vatandaşlık hakkı nedir?
- Dijital eğitim devrimi nasıl olacak?
- Dijital oyunların çocuklar ve aileler açısından taşıdığı riskler
- E Devlet Alt-Üst soy bilgisi sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?
- E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet Veraset İlami Sorgulama Ekranı Giriş
- Eğitimde Yeni Trend STEM Eğitimi
- Eğitimin kalitesini artırmak için neler yapılabilir?
- Elektronik ortamlarda sınavlar nasıl yapılıyor?
- Facebook’u silmek çözüm mü?
- Geçen Yılın Dikkat Çekici Eğitim Araştırmaları
- Göçmen ailelerin soyu nasıl araştırılır?
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Başvuruları için Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Ön Başvuru Sonuçları Tıklayın!
- İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı Sınav Sonuçları Öğren
- İnternet okur-yazarlığı gerekli mi?
- İnternet online dünyada nasıl ve nerede kullanılıyor?