YKS nedir?
Yeni eğitim sınav sistemi YKS nedir? YÖK Başkanı yeni sınav sistemi YKS'yi açıkladı!
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği üniversiteye giriş yeni sınav sistemi hakkında önemli açıklamalar yaptı. Saraç'ın açıklamasına göre YGS ve LYS'nin yerini alacak sistem belli oldu. Yeni sınavın adı ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı. Peki yeni sınav sistemi YKS nedir? YGS ve LYS'nin yerine gelen Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS yeni sınav sistemi ve YÖK Başkanı açıklaması...
Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği yeni sınav sistemi hakkında beklenen açıklama geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni sınavın adının ''Yükseköğretim Kurumları Sınavı'' olduğunu resmen açıkladı. Bu açıklamaların ardından ise YGS ve LYS'nin yerine gelen ''YKS nedir'' sorusunun yanıtı ve yeni sınav sistemi hakkında bilgiler araştırılmaya başladı. Peki Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS nedir? İşte YÖK Başkanı açıklaması...
YKS NEDİR?
* Sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, sade, yalın bir sınav sisteminin Türkiye'ye kazandırılması kaçınılmaz oldu.
* Beş gün sürüyor sınavlar, neredeyse dört aya yayılan durum öğrencileri olumsuz etkiliyor, derslerinden kopuyorlar.
* Bundan dolayı sınav bir haftada bitirilecek.
* 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreci zorlaştırıyor.
* Bazı programlar için aday havuzunu daraltıyor. Bazı puan türlerinde akademik farklılık az ortaya çıkıyor. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Her puan türünde Matematik ve Türkçe'nin katkısı olacak. İki ders bu sınavın ortasında olacak.
* Milli Eğitim müfredatı yine esas alınacak. Milyonlarca öğrenciye ve aililerine belirtmek isteriz. Asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Hedefimiz kaliteyi yükseltmek.
* Bunu yaparken toplumu sarsmayacak, endişeye sevk etmeyecek bir yöntemi benimsiyoruz. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik anne-babaların canlarına, çocuklarına dokunuyor.
* Öğrencilerimiz sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenlemeyle dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak, sınavı öğrencilerimiz, ailelerimiz, rehber hocaları için daha yalın, sade, sistemli, yönetilebilir hale getirmeyi hedefledik.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NASIL YAPILACAK?
* 2018-2019 eğitim öğretim yılında sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır. Adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak.
* Akıl yürütme, muhasebe odaklı sözel ve sayısal bilgileri yani Türkçe'yi doğru kullanma, okuduğunu anlama...Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcut.
* Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak.
* Yükseköğretim Kurumları Sınavı, haziran ayının bir hafta sonu yapılacak.
İLK OTURUM HERKESE ZORUNLU
* Türkçe ve temel yeterlilik sınavlarından oluşan Türkçe ve matematik sınavları Milli Eğitim'in ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. Bu oturumdan sonra öğle arası verilecek. Bu, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacak.
* Birinci oturum 40 Türkçe, 40 Matematik sorularından oluşacak. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik testi sonucunu belirleyecek.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YKS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.
İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.
YKS
- Çift lise diploması nasıl alınır?
- Daha başarılı bir sınav performansı için nasıl beslenilmeli?
- EBA Kamp ile YKS’ye hazırlanan öğrenciler için soru çözümleri
- Eğitim Uzmanı'ndan Sınav Tüyoları
- Kısa cevaplı sorular için cevap kağıtları nasıl olacak?
- Meslek Lisesi Öğrencileri YKS'ye Girecek mi?
- ÖSYM Giriş Sınavlarında Test Dönemi Ne Zaman Bitecek?
- ÖSYM sınavlarına ehliyetle girilir mi?
- ÖSYM Sonuc Acıklama YKS
- ÖSYM Üniversite Giriş Sonuçları Açıklandı mı?
- ÖSYM YKS Başvuruları Süresi Uzatılacak mı?
- ÖSYM YKS Puan Türleri Değişti
- ÖSYM YKS Sıkça Sorulan Sorular Yayımlandı
- ÖSYM YKS Sınav Ücreti Ne Kadar 2018?
- ÖSYM'den Çok Önemli YKS Uyarısı!
- ÖSYM'den YGS Soruları Hakkında Açıklama
- ÖSYM'den YKS kararı
- ÖSYM'den YKS Süreci Uyarısı!
- ÖSYM'den YKS'de 'Kural İhlali' Uyarısı
- Özel yetenek sınavına sadece YKS tercihleri için mi girilecek?
- Paragraf soruları çözme teknikleri
- Sınav harç parasını verilen süre içerisinde ödeyemeyen öğrenciler ne yapacak?
- Üniversite hayallerini belirleyen YKS testi hangisi?
- Üniversiteli olmak için sadece sınav mı gerekiyor?
- YDT Rusça ve Arapça Testi Örnek Soru Kitapçıkları Yayımlandı
- Yeni YKS Sisteminin Temel Özellikleri
- YKS Başvuruları
- YKS Konuları
- YKS Sonuçları
- YKS Açılımı Nedir?