TYT ve YKS sistemi nasıl uygulanacak?



Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK ve eğitim danışmanlarına talimat verdi: Hiçbir genç mağdur edilmesin. Sosyal bilimler dezavantaja yol açmasın, mesleki eğitim cazibesini korusun, temel bilimlere ilgi teşvik edilsin.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yıl ilk kez uygulanacak olan ve milyonlarca öğrencinin hayatını belirleyecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS) mercek altına aldı.Erdoğan'ın, MEB, YÖK ve eğitimdanışmanlarını toplayarak,yeni sistemin neler getireceği,nasıl uygulanacağı ve sonuçlarınınöğrencileri nasıl etkileyeceğikonularında bilgi aldığı ifadeedildi.

SAYISAL İÇİN AVANTAJ SÖZEL İÇİN DEZAVANTAJ

YÖK'ün önceki hafta açıkladığıYKS'de özellikle sosyalbilimler sorularının çıkarılmasıeleştirilere yol açmıştı. YÖK,bunun üzerine, ikinci sınavageçiş için 180 barajını kaldırmışve iki sınavın ortalamasında180 puanınınyeterli olacağını açıklamıştı.Ayrıca Eşit Ağırlıköğrencileri için tarih vefelsefe soruları getirmişti.Ancak YÖK'ün tümöğrenciler için tek birkitapçık içinde 160 soru soracağınıve soru başına düşen süreyiuzatarak her sorunun da değerinineşit olduğunu açıklaması,sayısalcılara avantaj, sözelcileredezavantaj yorumlarına sebepoldu. Geçen yıla göre bir sözelöğrencisi yeni sınavda aynıbaşarıyı gösterse bile yaklaşık100 bin kişi geriye düşme riskinitaşıyor. Yeni sistem MeslekTeknik Liseleri, İmam HatipLiseleri ve Sosyal Bilimler Lisesive tüm sözel öğrencilerine mağduriyetyaşatabileceği şeklindedeğerlendiriliyor. Ayrıca sınavınilk oturumunda sadece Türkçeve matematik sorulması, öğrencilerintarih, din, felsefe gibitemel sosyal bilimler alanındatek bir soru dahi yapmadan tıpve mühendislik alanlarını kazanabilecekolması da eleştirilerarasında yer alıyor.

ENDİŞELERİ DİKKATE ALIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,söz konusu endişelerin giderilmesini,yeni sınavın hiçbiröğrencinin mağduriyet yaşamasınamüsaade edilmeyecekşekilde dizayn edilmesi talimatıverdiği öğrenildi.
TYT