Yeni sınav sisteminin getirdiği yenilikler neler?
Mevcut sistemin etki analizini yaptık. Bu çerçevede ortaya çıkan bulguları sıraladık. Mevcut sistemdeki en önemli güçlükler ve olumsuzluklar; sınavın 4 ay gibi uzun bir zamana yayılması, 3 hafta sonunda yapılması, 6 farklı oturumda gerçekleşmesi ve yerleştirme işlemlerinin 18 farklı puan türünde yapılması; bilgi, beceri ve yetkinliği ölçmemiz gerekirken bunlardan tek başına bilgi ağırlıklı ve sadece bilgiye dayalı bir ölçmenin yapılması ve bu durumun öğrenciyi okul dışı yöntemlerle sınava hazırlanmaya ve ezberciliğe yönlendirmesi.
Yeni sınav sisteminin getirdiği yenilikler
Ülkemizin kısa, orta ve uzun vadeli sosyal ve ekonomik hedefleri kapsamında en önemli ihtiyacı nitelikli insan kaynağı ve beşeri sermayedir. Bu kapsamda, dünyadaki eğitim ve özelinde yükseköğretim sistemlerindeki gelişmeler de dikkate alınarak bilgiden daha çok öğrencilerimizin sahip olması gereken yeterliliklerin esas alındığı bir değerlendirme sistemine ihtiyacımız var.
Yeni sınav sistemimizin temelinde bu vardır. Bunun için sınavın sabah oturumunda Temel Yeterlilik Testi (TYT) uygulanacaktır. Yani öğrencilerimizin sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi.
Bu amaca yönelik olarak TYT, Türkçe okuma-anlama yetkinliği ile gündelik problemleri çözmede Matematiksel düşünmeyi ve kavramları kullanmayı kapsamaktadır.
Türkçe Testinde; sözel yeterlilikler esaslı, diğer sosyal bilimler dersleriyle de ilişkili olarak Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, kavramsallaştırma, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.
Temel Matematik Testinde ise; sayısal yeterlilikler esaslı, diğer fen bilimleri dersleriyle de ilişkili olarak temel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.
Bunu biraz daha açmak istersek, Türkçe testimizde, örneğin bir Coğrafya, Tarih, Din veya Felsefe veya Biyoloji alanından seçilmiş metin üzerinde Türkçe’nin kullanımını sorgulayacağız. Yine benzer şekilde Temel Matematik testimizde de, örneğin Fizik, Kimya veya Coğrafya alanlarında sayısal yeterlilikler esaslı Temel Matematiği sorgulayacağız.
Bundan dolayı da tek bir TYT puanı oluşturulacaktır ve tüm MYO programlarına tek tip TYT puanı ile yerleştirme yapılacaktır.
Sınavın öğleden sonraki oturumu sonrasında lisans programlarına yerleştirmeye esas teşkil edecek puan türleri sadece üç adet yani Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık olacaktır. Sınavın ikinci oturumundaki soruların mahiyetinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olup puan türleri sadeleştirilmiştir. Ayrıca tüm sınav sürecimiz 1 hafta sonunda gerçekleştirilecektir. Yeni sınav sistemimizde daha bilimsel, çağdaş, sade, kolay anlaşılabilir ve yönetilebilir bir sistem diye belirtirken kastedilen de budur.
YÖK
- Akademisyenlere yeni kriter mi geliyor?
- Askerde olan kişiler için öğrenci affı olacak mı?
- Askere gitmeden önce işsizlik maaşı alınabilir mi şartları nelerdir?
- Bilirkişilik başvuruları nasıl değerlendirilir itiraz hakkı var mı?
- Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü Fazla Olacak
- Doçentlik unvanına sahip olanların ilan edilen doçent kadrosuna başvurusu nasıl olacak?
- Doçentlik Yeterlik Belgesi Nedir? Kimlere Veriliyor?
- Doktor Öğretim Görevlisi, öğretim üyesi statüsünde sayılıyor mu?
- Doktor ünvanlı akademisyenlere bilimsel araştırma ve keşif şartı
- Fen ve mühendislik programında okuyanlara işyeri odaklı eğitim
- Formasyon Kontenjanlarını Kim Belirliyor?
- Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler ödedikleri paraları geri alabilir mi?
- Hangi Üniversiteye Ne Kadar Kadro Verilecek?
- Her Üniversite Uzmanlık Alanını Belirleyecek
- İkinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı
- İstanbul Üniversitesine yeni bir model mi geliyor?
- Mimarlık ve Mühendislikte Baraj Geliyor
- MYO kontenjanlarını kim belirliyor?
- Öğrenci affından kimler yararlanabilecek?
- ÖYP için Yeni Alan Sınavı Açıklaması
- Pedagojik Formasyon için Ek Kontenjan Verilecek
- Sağlık Lisans Tamamlama Programlarına Başvurular Ne Zaman?
- Sağlık Lisans Tamamlama Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- Sınav üzerinden sistem tasarımı eğitim sorununu çözebiliyor mu?
- Tıp ve Hukuk Fakültelerine Taban Puan Geliyor
- Türk üniversitelerinin dünya üniversiteleri ile rekabet edilebilir alanları açıklandı
- Türkiye'nin en eğitimli ilçeleri hangileri?
- TYS sınavı nedir?
- Uzlaştırmacılık sınavı Ne Zaman Olacak ve Kimler Girebilecektir?
- Üniversite Diploma Sorgulama YÖK