Nasıl erken emekli olurum?
Emeklilik hesapları yapanlar dikkat. İleride alacağınız maaşın yüksek olmasını istiyorsanız son 1.261 güne dikkat edin. Bu 3.5 yıl sizin maaşınızı ve emeklilik statünüzü belirliyor. Emeklilik maaşı nasıl yüksek olur, emeklilik maaşında 3,5 yıl neden önemli, nasıl erken emekli olunur gibi soruların yanıtları bu haberde...
Milyonlarca çalışan emeklilik hayali kuruyor. 5510 Sayılı Yasa'yla tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmış olsa da Bağ-Kur, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Emekli Sandığı mensuplarının emeklilik hesaplamaları ayrı ayrı yapılıyor. Haliyle alacakları maaş ve zamlar da bağlı olunan kurumlara göre değişiklik gösteriyor. Ancak son 3.5 yıl yani 1.261 gün ile emeklilik statünüzü kendiniz değiştirebilirsiniz. Çünkü bir kişinin hangi kurumdan emekli olacağını son 3.5 yıldaki çalışmaları belirliyor.
DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI
Emeklilik tarihlerinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1.261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunur. Dolayısıyla 10 yıl Bağ-Kur'lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1.261 gün kala SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan olarak emekli olabilirsiniz. Böylece Bağ-Kur'a göre daha yüksek maaş alma imkanınız doğar. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre, son 7 yıllık sigortalılık süresindeki kurum dikkate alınıyor. Buradaki 7 yıl geriye doğru takvim olarak değil sigortalı geçen 7 yıl olarak anlaşılmalı. Yani 2000 ile 2004 yılları arasında çalışan biri daha sonra 2014 ile 2017 arasında 3 yıl daha çalışmışsa 7 yıl 2000'den başlıyor. Dolayısıyla bu 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurumdan daha fazla çalışılmışsa yani 1.261 gün hangi kurumda geçmişse o statüden emekli olunuyor. Eşitlik halinde ise son kuruma bakılıyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlarınsa tüm çalışma hayatına bakılıyor ve hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse orası emekliliği belirliyor.
ERKEN EMEKLİLİK HAKKI
Bir örnekle açıklayalım. Bay A 10.05.1992'de Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya başladı. Bay A için emeklilik şartları 9 bin gün (25 yıl) prim ödemek ve 53 yaşını tamamlamak. Bay A, eğer son 1.261 günde Bağ-Kur yerine SSK'lı olursa bu kez ödeyeceği prim günü 5600'e düşecek ve daha erken emekli olacak. Eğer yaşı da müsaitse emekli olup 9.5 yıl daha fazla maaş alacak üstelik maaşı yüksek olacak.
Konular
- Üniversitelerini değiştirmek zorunda kalacak öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi kolejler LGS ile öğrenci alacak?
- ÖSYM'den YKS kararı
- YDS İlkbahar Dönemi Cevap Kağıtları Soruları ve Aday Cevapları Tıkla Öğren
- YÖK-Türkoloji Bursunun Amacı Nedir?
- Öğrenci affından kimler yararlanabilecek?
- YÖK'den yeni üniversite ve diploma açıklaması
- Hangi liseye kaç puanla girilir?
- İstanbul'da lise türlerine göre kontenjanların yüzdelik oranı
- İzmir'de sınavsız öğrenci alan liseler belli oldu
- Sınav annesi nedir?
- Dijital eğitim devrimi nasıl olacak?
- Türkiye’de eğitim seviyesi ile depresyon arasındaki ilişki
- Askerde olan kişiler için öğrenci affı olacak mı?
- Mezun gruplar için hazırlanan değerlendirme sınavı yayımlandı
- Özel üniversitelere yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı düştü
- İstanbul Üniversitesine yeni bir model mi geliyor?
- KPSS'ye Hazırlık Ön Lisans Kurs Programı Yayımlandı
- YKS'de sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersinden soru olacak mı?
- ÖSYM DGS sınav tarihi ertelendi
- 2019 DİB-MBSTS Cevap Kağıtları Soruları ve Aday Cevapları
- Derste cep telefonu kullanımı yasak mı?
- ÖSYM sınav sayılarını arttırıyor mu?
- YKS Başvuruları
- LYS
- YKS Sonuçları
- YKS Giriş
- YKS Konuları
- YKS Hazırlık
- 2019 DGS Dikey Geçiş Sınavı Klavuzu