Merkezi sınavla öğrenci alan okullar arasında meslek liseleri olacak mı?
Merkezi sınavla öğrenci alan okullar arasında meslek liselerinin yerinin ne olacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Tekin, Bakanlık bünyesinde ortaöğretimle ilgili 3 genel müdürlüğün bulunduğunun altını çizdi.
Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar ve spor liselerinin Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olduğunu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün bulunduğunu dile getiren Yusuf Tekin, ayrıca Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün özel okullar üzerine çalıştığını vurguladı.
Tekin, "Dolayısıyla biz sınavla öğrenci alan ve sınavsız öğrenci alan okul kategorisinde bu 3 genel müdürlüğümüze bağlı okul türlerinden hepsinin bulunmasına özen gösteriyoruz. Hepsi her ilde mutlaka bulunacak. Yani herhangi bir ilde sınavla öğrenci alan bir meslek lisesi de olacak, sınavla öğrenci alan bir imam hatip lisesi, sınavla öğrenci alan bir Anadolu veya Fen lisesi de bulunacak. Bu alternatifleri öğrencilerimize bir seçenek olarak sunacağız." ifadelerini kullandı.
Sınavla öğrenci alacak meslek liselerinin tematik olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Yusuf Tekin, "Tematik meslek liselerimizin sayısı şu an yeterli değil. Sınavla öğrenci yerleştirmelerinde genelde teknik program uygulayan liseler seçilecek. Tematik olmayan okullar da sınavla öğrenci alacak okullar kategorisinde yer alacak." yanıtını verdi.
Tekin, liselere yerleştirmelerde uygulanacak mahalli yerleştirme sisteminde eğitim bölgelerinin nasıl oluşturulacağına ilişkin soru üzerine ise şu bilgileri paylaştı:
"Öğrencinin evine yakınlık esasına göre kategoriler, katmanlar oluşturduk. Her kategoride birinci evine en yakın kategorisinde 3 okul türünden birer okul yer alacak. Ardından ikinci en yakın kategorisinde ise yerleşemediği takdirde evine en yakın ikinci okul kategorisini sunacağız. Evine en yakın okula yerleşemediyse ikinci en yakın okul, ona da yerleşemezse üçüncü en yakın okul yerleştirme sisteminde kullanılacak. Bu çember ya da daire olarak tanımladığımız sistem bu aslında."
Müsteşar Tekin, bu yılın eğitim bölgelerine ilişkin çalışma ile sınavla öğrenci alacak okulların kamuoyuna nisan ayı sonu itibarıyla duyurulmasının planlandığını bildirdi.
Özel okul ücretlerine elektronik takip
Tekin, özel okulların kayıt sırasında velilerle yapacakları sözleşmenin güncellenmesine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:
"Özel okulların velilerden talep ettikleri ücretlerin hepsinin elektronik ortamda gözlenmesi için bir sistem başlattık. Öğrenci ile okul arasındaki sözleşmenin kamunun garantörlüğüne sunulması gibi kabul edelim bunu. Okullar, servis ve yemek ücreti olarak ne taahhüt ediyorlarsa onu sisteme giriyor ve kontroller bu sistem üzerinden yapılıyor. Veli ile okul arasında hukuki bir durum ya da ihtilaf ortaya çıktığında devlet olarak bize şikayet geldiğinde biz de o sözleşmeyi görüp, ona göre karar vermiş olacağız. Bütün bunlar elektronik ortamda gözlenmiş oluyor."
MEB
- 15 tatil ne zaman bitecek? 2018 Sömestr tatili uzayacak mı?
- 17 maddede yeni liseye geçiş sistemi
- 2017-2018 Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu Yayımlandı
- 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi Açıklandı
- 2018 MEB sınav takvimi yayımlandı
- ABİDE'nin ilk sonuçları açıklandı
- Açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav için nasıl ders çalışma yöntemi izlenmeli?
- Anne ve babalara LGS sınav tavsiyeleri
- Beynimizde yazılı kelimeleri tanıma ve anlama işlemi nasıl gerçekleşiyor?
- Birden fazla meslek dersinin sınavları tek oturumda aynı komisyon tarafından yapılabilir mi?
- Bu yıl liseye giriş sisteminde neler değişti?
- Değişen liseye giriş sistemi ile nasıl bir nüfus hareketliliği yaşanır?
- Denizcilik alanı için yetenek sınavı uygulanacak
- Ders süreleri kısalıyor mu?
- Dershaneler Kapanınca Öğrenciler Ne Yapacak?
- Dershaneler Neye Dönüşecek? Hangi Kurumlar Kurs Açabilecek?
- Dershaneler Tekrar Açılacak Mı?
- Dershanelerin Dönüşümü Hangi Yenilikleri Getirdi
- Derste cep telefonu kullanımı yasak mı?
- Devamsızlıktan kalan son sınıf öğrencilerinin durumu ne olacak?
- Dünyada ortaokullardan liseye geçiş sistemi nasıl işliyor?
- E-Devlet alt-üst soy bilgisi sorgulamasında en çok merak edilenler
- Eğitim bölgesi oluşturulurken hangi kriterlere bakılacak?
- Eğitimcilerce verilecek performans notu düşük olan öğretmenlerin durumu ne olacak?
- F-Klavye nedir?
- Fen liseleri için mutlaka merkezi sınav yapılacak mı?
- Fen liseleri ve nitelikli okullar için merkezi bir sınav yapılacak mı?
- Fotografik karekod uygulamasında hangi bilgiler olacak?
- Hangi kolejler LGS ile öğrenci alacak?
- Hangi liseler sınavsız öğrenci alacak?