YÖK bünyesinde denklik işlemleri hangi süreçlerden geçiyor?



1. Online başvuru TC Kimlik numarası olan başvuru sahipleri için e-devlet üzerinden, TC Kimlik numarası olmayan yabancı uyruklu başvuru sahipleri için ise aşağıda belirtilen YÖK web sayfası bağlantısından yapılacaktır.

T.C. Kimlik numarası olan başvuru sahipleri için;
https://www.turkiye.gov.tr/yok-denklik-basvurusu

T.C. Kimlik numarası olmayan (yabancı) başvuru sahipleri için;
https://denklikbasvuru.yok.gov.tr/yu-denklik-başvuru-form

2.Başvuru sahipleri ön başvuru için gerekli olan sitede belirtilen evraklarını (kimlik, diploma, transkript, tercümeler, vs.) pdf olarak dijital ortama aktarır.

3.On-line başvuru linki üzerinden kimlik bilgilerini, eğitim bilgilerini sisteme girer ve ilgili dosyaları sisteme yükler.

4.Başvuru sahibi başvurusunu tamamladıktan sonra başvuru formunu yazdırır.

5.Başvuru evrakları ile birlikte 15 iş günü içerisinde Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına başvurur.

6.Kesin başvuru işleminden sonra orijinal evrakları kendisine teslim edilerek denklik süreci başlatılır.

YÖK BAŞKANI SARAÇ, DENKLİK VE TANIMA İŞLEMLERİNDE KULLANILACAK ONLINE BAŞVURU SİSTEMİNİ TANITTI







Yükseköğretim Kurulu tarafından, yurtdışından alınan diplomaların denklik ve tanınması işlemlerinin ne durumda olduğunu öğrenebilmeleri için "Denklik Başvurusu Sorgulama" siteminin ardından, başvuru sahiplerinin işlemlerini kolaylaştırmak, işlem sürelerini kısaltmak ve başvuru maliyetlerini düşürmek amacıyla bir yeniliğe daha imza atıldı.



Bu kapsamda yurtdışından alınan diplomaların denklik ve tanınması işlemlerinde başvuruların e-Devlet kapısı üzerinden online yapılabilmesi için başlatılan "Online Başvuru Sistemi" Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna tanıtıldı.



YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında düzenlenen basın toplantısına YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Üyeleri Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, YÖK yetkilileri ve önde gelen basın yayın kuruluşlarından yetkililer katıldı.



Basın toplantısının açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, Yurtdışından alınan diplomaların tanınması ve denklik işlemlerinde başvuranların maliyetlerini düşürmek, işlem sürelerini kısaltmak, tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla Yükseköğretim Kurumu tanıma ve denklik hizmetlerini yeniden yapılandırdıklarını belirtti.



Yurt dışından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyindeki diplomaların tanıma ve denklik işlemleri daha önce "Denklik Birimi" adı altında yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Saraç, "Birimin faaliyet alanlarının genişlemesi, denklik taleplerinin artması nedeniyle 2017 yılının sonunda bu birimi daire başkanlığı olarak yapılandırdık. Yükseköğretim ile ilgili Avrupa Ulusal Bilgi Merkezlerini (ENIC-NARIC) de bu başkanlığın bünyesine aldık." ifadelerinde bulundu.



Yükseköğretim sistemimizde daha önce sadece "Denklik" belgesi olduğunu ve 2016 yılında ilk defa "Tanıma" belgesini de ihdas ettiklerini söyleyen YÖK Başkanı, 2014 yılı ve öncesinde denklik ile ilgili yeterli olmayan mevzuat yerine, Aralık 2017'de, küresel gelişme ve değişimler dikkate alınarak daha gelişmiş ve daha sade olan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği"ni çıkardıklarını belirtti.



2017 yılında, ülkelerinde savaş, işgal veya ilhak koşulları bulunan Suriye, Irak, Libya, Yemen ve Kırım gibi ülkelerden Kurulumuza ibraz etmeleri gerekli olan belgeleri ibraz edemeyen ya da diploma teyitleri yapılamayan başvuru sahipleri ile ilgili olarak savaş dönemi veya olağanüstü durum ile sınırlı kalmak üzere denklik işlemlerinin yürütülmesi sürecinde kolaylıklar sağlanması adına birtakım esaslar belirlendiğini ve yürürlüğe konduğunu söyleyen Başkan Saraç, bu uygulamanın Avrupa'daki pek çok ülke için örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.



Tanıma ve Denklik Hizmetleri Dairesi, İngiltere'deki ENIC/NARIC Merkezi, Hollanda'daki Nuffic (Eğitimi Uluslararasılaştırma Merkezi) ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse ve koordine edilen projelerde yer alarak proje kapsamındaki ülkeler ile karşılıklı temaslar içerisinde olduklarını sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:



"Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak sayısı her geçen gün artan ve 2017 yılı itibarıyla 14.000'i bulan tanıma ve denklik başvurusunu değerlendirirken başvuru sahiplerinin mağdur olmaması için çaba sarf edilmektedir, bu cihetle daha az zamanda kaliteden ödün vermeden, akademik değerlendirme nasıl yapılabilir, denklik süreci daha kısa zamanda nasıl sonuçlandırılabilir, bu soruların çözümü için çalışmalar yaptık.



Bu doğrultuda küresel gelişme ve değişimler de dikkate alınarak, Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığının web sitesi yenilenmiş, 2018 Ocak ayı itibarıyla e-Devlet sistemi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı web sayfası üzerinden online denklik başvuru hizmetine yönelik test çalışmaları tamamlanmıştır. Bu günden itibaren denklik başvuruları e-Devlet sistemi üzerinden online yapılacaktır. E-devlet şifresi olmayan yabancılar için ayrı bir başvuru portalı oluşturulmuş, yabancılar bu portaldan aynı şekilde online başvuracaklardır 16 Şubat 2018 tarihinden sonra elden başvuru kabul edilmeyecektir. Sadece ülkelerinde savaş, işgal veya ilhak koşulları bulunan kişilere yönelik denklik başvurusu kurumumuzda elden kabul edilecektir."



Denkliğin uzun süre almasında etkili etkili olan iki ana faktör olduğunu ve bunların akademik seviye yeterlilik düzeyini tespit etme süreci ile diplomanın alındığı ülkeden ve üniversiteden teyit alma süreci olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Saraç, teknik ve idari sorunları kaldırmaya yönelik önemli iyileştirmeler yaptıklarını dile getirdi.



Son üç yılda denklik ile sonuçlanan yıl içi ortalamanın % 72 olduğunu belirten YÖK Başkanı; 1005 Tıp Doktorluğu, 820 Mühendislik, 241 Hukuk ve 209 Mimarlık bölümleri başta olmak üzere 2017 yılında sayısı 200 üzerinde olan bazı meslek alanlarına göre denklik verildiğinin altını çizdi.



2017'de verilen denklik sayısının dağılımına bakıldığında ise %31.4'ünün Batı Avrupa ve Amerika'daki üniversitelerden mezun olanlara, % 68.6'sının ise dünyanın diğer ülkelerinden mezun olanlara verildiğini ifade eden YÖK Başkanı Saraç, "Ülkemize artık tersine bir beyin göçü olduğunu söyleyebiliriz. 2017 yılında 2215 yabancı uyruklu denklik başvurusu yapılmış, yıl içerisinde 1491 yabancıya denklik verilmiştir." diyerek konuşmasını tamamladı.



YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın Basın Toplantısında yaptığı konuşma için tıklayınız.



YÖK Başkanı Saraç'ın konuşmasının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, basın mensuplarına sistem hakkında bilgiler verdi ve uygulamalı olarak sistemi tanıttı.



Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi Bilgi Notu için tıklayınız.



Denklik ve Tanıma İşlemleri Online Başvuru Sistemi Aşamaları için tıklayınız.
YÖK