YKS Sınavlarında TYT Telafi Edilebilir mi?
Üniversiteye girmek isteyen adayları şimdi zorlu bir YKS süreci bekliyor. TYT sonrası adayların birçoğunda hedeflerine ulaşamamanın huzursuzluğu gözlenmektedir. Buna bağlı olarak ta YKS çalışmalarını bırakmayı ve hayallerini bir sonraki yıla ötelemeyi düşünüyor. Şu sıralar öğrencilerin en çok “TYT’nin YKS’ye etkileri ne kadar olacak?”, “YKS motivasyonunu nasıl kazanabilirim”, “ TYT telafi edilebilir mi?” sorularına cevap arıyorlar. Adayların kalan süreci daha verimli değerlendirmeleri adına bu soruların cevabı önemli olmaktadır.
İki basamaklı sınav sisteminin, tek basamaklı sisteme göre avantajı telafi edilebilir olmasıdır Üniversiteye giriş sisteminde adayların hedeflediği bir programa yerleşebilmelerine üç ana kaynak etki etmektedir. Bunlar; TYT ve YKS sonuçları ile okul başarı puanıdır. TYT’nin YKS’ye etki durumu maksimum % 40 olduğu bilinmektedir. Fakat bu durumu “TYT puanlarının % 40’ı YKS puanlarına eklenecek” şeklinde düşünmek yanlıştır. Çünkü TYT ve YKS kendi içinde değerlendirilecektir. Buna göre, TYT’de net yapma oranı düştükçe YKS’ye etki oranında da düşme gözlenecektir.
TYT’si beklendiği gibi gitmeyen adaylar için YKS ayrı bir imkân olmaktadır. Durum böyle iken her adayın TYT sonrası bir durum değerlendirmesi yapmalı ve “YKS puanımı yukarıya çekebilmem için ne yapmalıyım” şeklinde düşünerek çalışma stratejisi belirlemeli ve zaman kaybetmeden harekete geçmelidir.
Tüm bunları yapabilmek için adayların önlerinde yetecek kadar zaman aralığı vardır. Bu zaman içinde adayların TYT’si beklendiği gibi geçmemiş olsa dahi morallerini bozmadan YKS motivasyonunu artırarak sürdürmeleri gerekir. Çünkü asıl puanlama YKS ile elde edileceğinden dolayı kesinlikle çalışmalar bırakmamalıdırlar. Özellikle bu dönemde hedefine kilitlenmiş adayların YKS çalışmaları artırarak devam ettirmeleri en isabetli bir yaklaşım olacaktır. Dolayısıyla öğrencilerin, gereksiz TYT psikolojisinden bir an önce kurtularak, çalışmalarına kaldıkları yerden devam ettirmeleri gerekmekledir. Çünkü esas olan ikinci basamak (YKS) sınavlarıdır.
TYT’de adayların daha çok kavrama yeteneği ve bilgiyi kullanma becerisi ölçülürken, YKS'de ise daha çok bilgi düzeyi ölçülmektedir. Bundan dolayı YKS çalışmaları da TYT çalışmalarından farklı olmalıdır. Bu durumda adayların öncelikle girecekleri YKS'ye kaynaklık eden ders konularıyla ilgili bilgi düzeylerini artırmaları gerekir. Ancak konular bittikten sonra test çözümlerine geçmek en akıllıca bir yaklaşımdır. Bu süreçte öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için belli aralıklarda tekrarlar önem kazanmaktadır. YKS çoğunlukla bilgiye dayalı sorulardan oluştuğu için, çalışma alışkanlığı olan, ders çalışan adaylar için çalışmanın karşılığının alınacağı bir sınavlardır. Bu nedenle öncelikle girilmesi düşünülen YKS'ye kaynaklık eden ders konularının belirlenmesi, zamanın planlanması, çalışmaların ertelenmemesi, tekrarların uygun kaynaklardan yapılması ve konular bitince de deneme sınavlarıyla çalışma yeterliliğinin belirlenmesi gerekir.
İkinci sınava doğru her ne kadar adaylar daha çok pratik yapmayı tercih etse de eksik olduğunu düşünlen dersleri dikkatlice dinlemek ve bilgileri tazelemek her zaman en iyi bir öğrenme yöntemidir. Okulda veya dershanede görülen derslere, konuyu daha önceden okuyarak gitmek ve derste dinleyerek bilgileri pekiştirmek bilginin kalıcı olmasını sağlamaktadır. Konuyla ilgili yapılan ön okumalar, çıkarılan sorular ve konu üzerinde tartışmalı test çözmekten oldukça faydalı bir yöntemdir.
TYT sonrası yapılan değerlendirmelerde, soruların zorluk derecesinin geçen seneki sorularla benzerlik gösterdiği şeklinde. Bu da gösteriyor ki YKS de bu sene benzer zorlukta sorular gelecektir. Bu yüzden farklı sorulara ve zamana karşı yarışta çalışma temposunu artırmakta yarar olacaktır.
TYT sonuçlar, muhtemelen 3 hafta içinde açıklanması bekleniyor.
Unutmamak gerekir ki, eğer adaylar TYT’de zorlanmışsa bu durum sadece kendi için değil sınava giren tüm adaylar için söz konusudur. O halde, yapılması gereken sadece YKS'ye odaklanıp TYT psikolojisinden bir an önce çıkılmasıdır.
TYT beklenilenin altında gelme endişesi, havaların ısınması, YKS konularının bilgiye dayanması öğrencileri hedefinden saptırmamalıdır.
TYT YKS net puan hesaplama programı indir
YÖK sanal tercih rehberi indir
TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir
YKS
- Çift lise diploması nasıl alınır?
- Daha başarılı bir sınav performansı için nasıl beslenilmeli?
- EBA Kamp ile YKS’ye hazırlanan öğrenciler için soru çözümleri
- Eğitim Uzmanı'ndan Sınav Tüyoları
- Kısa cevaplı sorular için cevap kağıtları nasıl olacak?
- Meslek Lisesi Öğrencileri YKS'ye Girecek mi?
- ÖSYM Giriş Sınavlarında Test Dönemi Ne Zaman Bitecek?
- ÖSYM sınavlarına ehliyetle girilir mi?
- ÖSYM Sonuc Acıklama YKS
- ÖSYM Üniversite Giriş Sonuçları Açıklandı mı?
- ÖSYM YKS Başvuruları Süresi Uzatılacak mı?
- ÖSYM YKS Puan Türleri Değişti
- ÖSYM YKS Sıkça Sorulan Sorular Yayımlandı
- ÖSYM YKS Sınav Ücreti Ne Kadar 2018?
- ÖSYM'den Çok Önemli YKS Uyarısı!
- ÖSYM'den YGS Soruları Hakkında Açıklama
- ÖSYM'den YKS kararı
- ÖSYM'den YKS Süreci Uyarısı!
- ÖSYM'den YKS'de 'Kural İhlali' Uyarısı
- Özel yetenek sınavına sadece YKS tercihleri için mi girilecek?
- Paragraf soruları çözme teknikleri
- Sınav harç parasını verilen süre içerisinde ödeyemeyen öğrenciler ne yapacak?
- Üniversite hayallerini belirleyen YKS testi hangisi?
- Üniversiteli olmak için sadece sınav mı gerekiyor?
- YDT Rusça ve Arapça Testi Örnek Soru Kitapçıkları Yayımlandı
- Yeni YKS Sisteminin Temel Özellikleri
- YKS Başvuruları
- YKS Konuları
- YKS Sonuçları
- YKS Açılımı Nedir?