Her 100 öğrenciden 72'si üniversite için şehir değiştirdi



YÖK Program Atlası'ndan derlenen 2015 ÖSYS lisans geneli ortalamalarına göre öğrencilerin yüzde 28'i barındığı şehirde, yüzde 72'si de farklı kentlerden gelerek üniversite eğitimi almaya başladı.

Yükseköğretim Program Atlası Giriş için Tıklayınız

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, kamuoyu ile paylaşılan YÖK Program Atlası'nın, üniversiteye girişte, adaylar için tercihte başka hiçbir kişi veya kurumun elinde olmayan bilgilerin derlenmesi ile rehberlik hizmetinin sunulması amacını taşıdığını hatırlattı.

"Öğrencilerin ve bütün kamuoyunun gösterdiği ilgi, emeğimizin hak ettiği değere kavuştuğunu göstermektedir" ifadesine yer veren Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrasındaki tercihlerde bu hizmetin yine tek üst düzey rehber olma konumunu koruyacağını ve adaylara yardımcı olacağını belirtti.

Saraç, YÖK Program Atlası'nın üniversite öğrencilerinin profilini belirlemede yardımcı olacağını, toplumu dönüştürücü fonksiyonlara sahip bulunması gereken üniversitelerin evrilip evrilmediğine dair de öğrenci esaslı veriler sunduğunu vurguladı.

Bu bakış açısıyla hazırlanan, 2015 ÖSYS ile lisans ve ön lisans programlarına girenlerin yerelleşme dağılımını içeren bilgi notunu paylaşan Saraç, üniversite ve program bazında YÖK Program Atlası kullanılarak herkes tarafından daha detaylı bilgiye sahip olunabileceğini duyurdu.

ÜNİVERSİTELERE YERLEŞENLERİN YERELLEŞME DAĞILIMI

Saraç'ın paylaştığı YÖK Program Atlası kullanılarak hazırlanan 2015 ÖSYS ile lisans ve ön lisans programlarına yerleşenlerin "yerelleşme dağılımı"nı içeren tabloya göre, lisans programlarında devlet üniversitelerine girenlerin yüzde 22'si, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise yüzde 62'si yaşadığı şehirde eğitime başladı.

Lisans geneli ortalamalarına göre öğrencilerin yüzde 28'i yaşadığı şehirde, yüzde 72'si de farklı illerden üniversiteye girdi.

Tabloya göre, lisans programlarında Marmara Bölgesi'ndeki öğrencilerin yüzde 68'si yine aynı bölgeden, yüzde 32'si ise değişik bölgelerden yerleşti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde öğrencilerin yüzde 67'si aynı, yüzde 33'ü farklı bölgelerdeki üniversitelerde eğitim almaya başladı.

Akdeniz Bölgesi'ndeki üniversitelere yüzde 51, Ege Bölgesi'ndeki üniversitelere yüzde 45, İç Anadolu Bölgesi'ndeki üniversitelere yüzde 43, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki üniversitelere yüzde 41, Karadeniz Bölgesi'ndeki üniversitelere yüzde 37 oranında yaşadığı bölgeden gelen öğrenciler yerleştirildi.

Lisans genelinde, aynı bölgeden yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 51, farklı bölgeden yerleşen öğrencilerin oranı ise yüzde 49 oldu.

ÖN LİSANS İSTATİSTİKLERİ

Tablolarda ön lisans programlarına ilişkin veriler de yer aldı. Buna göre, ön lisans programlarında devlet üniversitelerine yerleşenlerin yüzde 29'u, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise yüzde 66'sı yaşadığı şehirden, devlet üniversitelerine yerleşenlerin yüzde 71'i, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise 34'ü başka şehirlerden geldi.

Ön lisans programlarında bölge dağılımına göre, öğrencilerin yüzde 80'i Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki üniversitelere yaşadığı bölgedeki illerden yerleşti. Öğrencilerin yüzde 20'si başka bölgelerden gelerek üniversite eğitimi almayı tercih etti.
Marmara Bölgesi'ndeki üniversitelere, öğrencilerin yüzde 75'i aynı, yüzde 25'i ise farklı bölgelerden gelerek eğitim aldı.
Akdeniz Bölgesi'ndeki üniversitelerde yüzde 61, Ege Bölgesi'ndeki üniversitelerde yüzde 58, Karadeniz Bölgesi'ndeki üniversitelerde yüzde 56, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki üniversitelerde yüzde 44, İç Anadolu Bölgesi'ndeki üniversitelerde ise yüzde 35 oranında aynı bölgede yaşayan öğrenciler eğitime başladı.

Ön lisans genelinde, aynı bölgeden yerleşen öğrenci oranı yüzde 55, farklı bölgeden yerleşen öğrenci oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti.