Temel liselerin üniversite başarı sıralaması belli oldu mu?



Dershaneden dönüşen temel liseler YGS’de Türkiye ortalamalarının üzerinde başarı sağladı. Temel liseli adayların yüzde 99’u 180 barajını geçti.

Hükümetin 2 yıl önce aldığı karar çerçevesinde dershaneden dönüşen temel liseler ilk performansını bu yılki Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gösterdi. 4 yıllık lise eğitimin yanı sıra dershane geleneğiyle de eğitim veren temel liselerin YGS'deki başarı istatistikleri Türkiye ortalamalarının oldukça üzerinde çıktı. YGS'ye giren temel liseli adayların neredeyse hepsi YGS barajını geçti. Sınava katılan tüm adayların ülke genelinde 180 barajını geçme oranları yüzde 75,6 olarak açıklanmıştı. Bu oran temel lise adaylarında yüzde 99'lara ulaştı. Bu yıl YGS birincisi de temel liseden çıkmıştı. 3 puan türünde de birinci olan İstanbul'dan Cemre Efe Karakaş bir temel lise öğrencisiydi. Temel liselerin ÖSYS'deki ilk performansını değerlendiren Kültür Temel Liseleri Genel Müdürü Ahmet Sait Yurtseven "Türkiye ortalamalarının üzerinde bir başarı sağlandı" dedi.

ORTALAMANIN ÜZERİNDE NETLER

Türkçe testinde öğrencileri Türkiye ortalaması olan 19.309'dan yüzde 31 daha yüksek bir başarı düzeyini yakaladıklarını anlatan Yurtseven "Matematikte tüm Türkiye'deki adaylar 40 soruda 7.935 net ortalamasını yakalarken temel liseli adaylar bu testte yüzde 68 daha fazla yaptı. Sınavın en düşük ortalamasına sahip Fen bilimleri testinde de tüm Türkiye'deki adaylar 5,753 net ortalamasını yakalayabilmişlerdi. Temel liseli adaylar bu testte de Türkiye ortalamasından yüzde 60 daha iyi bir sonuçla sınavı tamamladılar" diye konuştu.

1200 TEMEL LİSE YARIŞTI

Türkiye'de az sayıda temel lise öğrencisinin 2015 sınav döneminde üniversite sınavına katıldığını hatırlatan Yurtseven "2016'da dershanelerin tamamının dönüşmesi nedeniyle bin 212 ayrı temel liseden adaylar üniversite sınavına girdi. 2015'te az sayıda olmasına rağmen yüzde 54 oranında mezun adayını üniversitelerde lisans programlarına yerleştirmeyi başaran temel liseler, bu yıl çok daha fazla sayıda kurumsal okulun devreye girmesi ile daha yüksek bir başarı düzeyine eriştiler" dedi.