2018 KPSS Cevap Kağıtları ve Soru Kitapçıkları Açıklandı mı?



Mayıs 2018 tarihinde uygulanan 2018-KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) ile Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen 2018-KPSS Lisans’a (Alan Bilgisi) giren adayların cevap kâğıtlarının görüntüleri ve cevap kâğıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları, sınav soruları ve soruların doğru cevapları, sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi https://ais.osym.gov.tr üzerinden Temmuz 2018 saat: 11:00’den itibaren erişime açılmıştır.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve “Cevap Kâğıdı Görüntüleme” ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kâğıdı görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebileceklerdir. Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebileceklerdir. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.

2017 KPSS CEVAP KAĞITLARI VE SORU KİTAPÇIKLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ÖSYM 2018 KPSS TERCİH VE SONUÇ ÖĞRENME İŞLEMLERİ

Ortaöğretim, lisans ve önlisans sınavlarına giren memur adayları alınan bilgilere göre ilk merkezi alım Kasım 2018 tarihleri arasında tercihler alınacak. Adaylar internet üzerinden 30 tercih yapacaklar.

Lisans (4 yıllık) adayları Mayıs ve Temmuz'da, 2018 yılı KPSS'ye girdiler. Önlisans (2 yıllık) ve lise mezunları ise geçtiğimiz hafta sonu Ekim'de KPSS'ye girdiler. Bu sınav sonuçlarının da dün itibariyle açıklandı. Bundan sonra sıra artık puanları kullanarak meslek sahibi olmak için tercih yapacaklar...

Merkezi yerleştirme nedir?

Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır. Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.

İlk merkezi alım ne zaman olacak?

ÖSYM ve DPB resmi sitelerinde de yer aldığı üzere ilk merkezi alım Kasım 2018 tarihleri arasında olacak. Adaylar internet üzerinden 30 tercih yapacaklar. Tercih sürecinde sizlere daha detaylı ve hayat kurtarıcı bilgiler vermeye devam edeceğiz.

Bu alımda kaç kontenjan olacak?

Yeni Bütçe Kanunu ile bu yıl çok az memur kadrosu ayrıldığını belirtmiştik. Bunun yansıması Haziran alımlarında açıkça görülmüş oldu. Bunun yanında engelli memur alımının artırılması, terör mağdurlarının sınavsız kadrolu memurluğa alınması, 4/B'lilerin önceki yıl kadroya geçirilmesi gibi durumlar da kurumların kadro taleplerinin düşmesinde etkili oldu. Sonuç olarak Kasım'daki merkezi yerleştirmedeki kontenjan sayısının 5-6 bini geçmeyeceğini tahmin etmek hiç de zor gözükmüyor.

Bu merkezi alımda hangi kurumlar yer alacak?

Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.

Merkezi yerleştirmedeki istihdam türleri

Adaylar için merkezi alımların favori olmasının iki sebebi var. birisi bu alımlarda torpil işlememesidir. İkincisi ise bu alımlarda sadece kadrolu memurluğa alım yapıldığının düşünülmesidir. Ancak merkezi yerleştirmelerde iki çeşit kontenjan vardır. bunlar kadrolu memurluk ve 300 KİT sözleşmeli personel pozisyonlarıdır.

Bu iki kontenjanın farklarını , avantaj ve dezavantaj karşılaştırmasını tablo ile detaylandırmıştık.

Kadro sayılarının belirlenişi

Öncelikle kurumlar hangi unvanlarda ve kaç tane personel alacaklarını DPB'ye bildirirler. DPB bunların şartlara uygunluğunu inceler ve yerine göre ufak tefek değişiklikler de yapabilmektedir. Bu kontenjanlar birleştirilip tek liste haline getirildikten sonra ÖSYM'ye gönderilir. ÖSYM bunları yayımlayarak adaylardan tercih alır.

Kaç merkezi yerleştirme var?

KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. Bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2018 KPSS puanları ile 2018 Kasım, 2019 Haziran, 2019 Kasım ve 2020 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.

Not: KPSS puanı diye bahsettiğimiz memurluk puanı KPSS B (p3, p93 ve p94) puanlarıdır.