TYT sınavında ilk önce hangi dersten başlanmalı?







Sınavda her test türünde yüzde 20 oranında “çok zor” denilebilecek sorular olacak. Bu soruları çözmek için çok fazla zaman harcamayın. Önce “normal” ve “çok kolay” olan yüzde 80 oranındaki soruları yanıtlayın.





TYT yarın 2.5 milyona yakın adayın katılımıyla yapılacak.Sınava hazırlık kadar sınav sırasında uygulanacak doğru stratejiler de başarı sıralamanızı yükseklere taşıyacaktır. Saat 10:00'da başlayacak olan sınav için adaylara 100 dakika süre verilecek.


TYT’de Türkçe, Temel Matematik üzere 2 tane test yer alıyor. Her testte 40’ar soru bulunuyor. TYT’de adayların yanıtlaması gereken soru sayısı 80. Sınavın 150 ve 180 olmak üzere iki tane baraj puanı var. Sınav sonucunda yapılacak hesaplamada adayların TYT puanında bu barajları aşması gerekecek. Her puan türünde puanların en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak.





Yani bir soruya bir dakika zaman verilmiş olacak.Bu nedenle sınavda zamanı doğru kullanmak en önemli stratejilerin başında geliyor.Geçen yıllarda sınav anında çeldiricileri kuvvetli zor soruları çözmek için zaman harcanıyordu. ÖSYM'nin ölçme değerlendirme sistemine göre her test türünde yüzde 20 "çok zor", yüzde 20 "çok kolay" ve yüzde 60 "normal" denebilecek sorular bulunuyor. Önce "normal" ve "çok kolay" olarak nitelendirilen yüzde 80 oranındaki soruları doğru yanıtlamaya gayret edin. Takıldığınız soruların üzerinde çok zaman harcamayın.Zamanınız kalırsa bu sorulara yeniden dönüp çözmeye çalışın.





SÖZELDE ÖNCELİK TÜRKÇE'DE





Sınavda önceliğin en iyi bilinen derslere verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar "Öğrenciler öncelikle bölüm derslerinden başlayarak test çözmeliler. Yani sözelciler Türkçe sosyal bilgiler, sayısalcılar fen bilimleri, eşit ağırlık bölümlerini okuyanlar ise matematik testlerinden başlamalılar.TYT puanına göre tercih yapacak adaylar ise tercih yapacakları bölümün puanına göre strateji belirlemeleri gerekiyor" dedi.





PARAGRAFLARIN ALTINI ÇİZİN





İlgili testteki tüm soruların puan değerinin aynı olduğunu hatırlatan uzmanlar "Zor sorularla inatlaşmak vakit kaybından başka bir şeye yaramayacaktır.


Adaylar özellikle Türkçe paragraf sorularında çok zaman harcıyor.


Adayların her ihtimale karşı uzun paragraf sorularında anlama gücünü iyi kullanmaları ve dikkatlerinin dağılmaması için bazı kavramların altını çizerek okumaları önemli. Çünkü bu sorularda en fazla hata, sorunun yanlış anlaşılmasından kaynaklanır" uyarısını yaptı.





BİR ÖNCEKİ SORUYU DÜŞÜNMEYİN





Maltepe Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Utku Şentürk sınav sırasında zihnin başka düşüncelere kaymamamasının önemine dikkat çekti. Şentürk adaylara şu uyarılarda bulundu:


"Her soruyu bağımsız bir soru olarak değerlendirin. Bir sorunun çözümüyle uğraşırken önceki sorulara verdiğiniz cevapları aklınıza getirerek düşüncelerinizin yönlendirilmesine izin vermeyin.


Sınav anında sınav sonrasını da düşünmemeye gayret edin. Sınavda alacağınız puanınızı, sıralamanızı ve ailenize ya da arkadaşlarınıza diyeceklerinizi düşünmeden size tanınan süreyi sonuna kadar işlevsel kullanın"





İŞARETLEMEDE GRUP YÖNTEMİ





Kemer burgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet sınavda turlama tekniğinin başarıyı oldukça artırdığına dikkat çekti.


Acet "Turlama tekniği, normal ve kolay soruların çözülerek testlerin tamamlanması; zor ve çok zor soruların ikinci tura bırakılmasına dayanır.


Ancak bu performansın cevap kâğıdına da doğru kodlanması hayati önem taşımaktadır.


Cevap kağıdına işaretleme konusunda gruplama mantığı kullanılabilir.


Belirli sayıda soru cevaplandığında ya da sayfa bitimlerinde cevapları optiğe işaretlemek hem kısa molalar sağlar hem de olası zaman kayıplarının önüne geçer" dedi.





AİLELERE UYARI: SINAVA GİTMEYİN





Sınav başarısı için ebeveynlere de görevler düştüğünü hatırlatan Açı Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Nurcan Eğribaş "Öğrencilerin kaygı ve stresi artarken aileler de bu durum karşısında sakinliğini koruyamıyor.


Ebeveynler öğrencileri strese sokacak davranışlardan uzak durmalı. Mümkünse çocuğunuzla beraber sınava yerine gitmeyin.


En azından çok kalabalık olmayın" uyarısını yaptı.





PUANLAR NASIL HESAPLANIR?





TYT puanı nasıl hesaplanır?





Önlisans programlarında temel yeterlilik testi puanı şu şekilde hesaplanmaktadır;


[Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)]





YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?





Lisans programlarında ise sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanları esas alınmaktadır. Lisans programlarında Temel Yeterlilik Testi’nin bu 4 puan türüne etkisi %40 olacaktır.


SÖZEL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]


SAYISAL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]


EŞİT AĞIRLIK: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]


DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]





Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır.





Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.





2.oturum


Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Bu kapsam da, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıdır. İkinci oturum, Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir.





YKS 2.oturumda soru sayıları


40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1,


40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi),


40 adet Matematik


40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacaktır.





2.oturumda testlerin ağırlığı


Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50’dir.


Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir.


Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50’dir.





Yeni üniversite sınavının ne zaman yapılacağı belli oldu. Sınav 23-24 Haziran’da yapılacak. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler, tarih sorusu da cevaplayacak. YÖK, üniversiteye giriş sistemiyle ilgili eksik kalan detayları açıkladı. Yapılan yeni düzenlemeyle eşit ağırlığa da tarih geldi. Eşit ağırlıkçıların gireceği ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1’, ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ olarak değiştirildi. Önceden sadece Türk dili ve coğrafyanın yer aldığı teste tarih soruları da eklendi. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler matematik testinin yanı sıra bu sorulara da yanıt verecek.





YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI SİSTEMİ NASIL OLACAK?





YKS’de adaylar, cumartesi günü öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi’nden Türk dili ve edebiyatı sorularının yanı sıra Tarih-1 ve Coğrafya-1 soruları yöneltilecek. Sosyal Bilimler-2 Testi’nden Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını ve Fen Bilimleri Testi’nde ise fizik, kimya ve biyoloji sorularını cevaplandıracak.





Öğrencilere bu oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40, Matematik Testi’nde 40 ve Fen Bilimleri Testi’nde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacak.





Hangi durumlarda sınav iptal edilir?





"Sınav bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun" uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam eden adayların sınavı iptal edilir.


Sınav süresince konuşursanız, kopya çekerseniz veya kopya verirseniz, salondaki görevlilere soru sorarsanız, yanınızda müsvedde kâğıt getirdiyseniz, soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazarsanız.


Soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazarsanız, birbirinizden kalem, silgi vb. şeyler alıp verirseniz, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunursanız YGS'niz geçersiz sayılacak.





BUNLARA DİKKAT EDİN





Soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmeli olacak. Her soru için 5 farklı seçenek verilecek. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenecek. Cevapların mutlaka cevap kâğıdına işaretlenmesi gerekiyor. Soru kitapçığında işaretlenen cevaplara hiçbir işlem yapılmaz.


Şıkkınızı yuvarlak alanın dışına çıkarmayaçak şekilde işaretlemelisiniz.


İşaretlediğiniz bir sorunun cevabından vazgeçtiğinizde şıkkı çok iyi silmelisiniz. Çünkü optik okuyucu iyi silinmemiş şıkları da okuyabiliyor. İyi silmezseniz aynı sorunun birden çok cevabı işaretlenmiş görünecek ve yanlış sayılacak.


Sınav kitapçığının üzerindeki soru kitapçık numaranızı cevap kâğıdındaki ilgili alana kodlayın ve imzalayın. Bu kodlamayı yapmadığınız ya da yanlış yaptığınızda sınavınız değerlendirilmeyecek.





CEP TELEFONU, SAAT YASAK





Sınavda kullanacağınız kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından verilecek. Sınava yalnızca şeffaf pet şişe içinde su götürebilirsiniz.


Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar.


Kulaklık, kolye, küpe, alyansı hariç yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar (Basit başörtüsü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç).


Her tür elektronik, mekanik cihaz ve telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlar. Her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşya (şeffaf, numaralı gözlük hariç), banka, kredi kartı, ulaşım kartı gibi kartlar. .