YKS başvuruları perşembe başlayacak



YKS 2018 başvurular, Mart perşembe günü başladı.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, TYT 2018 puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, YKS'ye başvurabilecek.

YKS'lere girme hakkı kazanan adaylar, başvurularını Mart 2018'de yapabilecek, başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacak.

2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2018) Kılavuzu, YKS de dahil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor. Adayların, başvurudan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

2018 ÖSYS Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

YKS başvuruları, internet aracılığıyla bireysel olarak ya da herhangi bir başvuru merkezi aracılığıyla yapılabilecek. Başvurusunu başvuru merkezi aracılığıyla yapan adaylar, 5 TL başvuru hizmeti ücreti ödeyecek.

Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2018-YKS'nin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.

YKS başvurularıyla sınav ücreti bilgileri ÖSYS kılavuzunda yer alıyor. Adaylar Akbank, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve DenizBank'ın tüm şubeleriyle internet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabilecek. Adaylar sınav ücretini tüm PTT iş yerlerinden veya kredi kartıyla da yatırılabilecek.

YKS Başvuru Ücretini Online Ödemek için Tıklayınız

YKS başvuruları için adayların YKS'ye girmek istediklerine karar vermeleri, sınav ücretini yatırmaları, internet veya bir başvuru merkezi aracılığıyla başvurularını yapmaları gerekiyor.

İnternetten başvuracak adayların "Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak.

Adayların başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeleri ve yerleştirmeye kadar saklamaları gerekiyor. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacak.

Adayların, başvurularını tamamladıktan sonra başvuru bilgilerini ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr adresinden kontrol etmeleri gerekiyor.

YKS 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar girmek istedikleri YKS'nin hepsine aynı merkezde girecek.

ÖSYS’YE BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

2018-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır:

a) 2018-ÖSYS Kılavuzuna Erişim: 2018-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2018-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların Nereye Yapılacağının Belirlenmesi (Bkz. Şekil 1):

• Bir ortaöğretim kurumunda son sınıf düzeyinde öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar okul müdürü tarafından

ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecektir.

• ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

• Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar); başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

** Eğitim bilgisi: Daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. ÖSYM sisteminde eğitim bilgileri olmayan adaylardan 2008 yılı ve sonrasında MEB’e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar,ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi > Profilim > Eğitim Bilgilerim menüsünden “Eğitim Bilgilerimi E-Okul’dan Güncelle” butonuna tıklayarak, varsa E-Okul’da kayıtlı ortaöğretim eğitim bilgilerini ÖSYM sistemine yansıtabileceklerdir.

DİKKAT: MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgileri, 2018-ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacaktır. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır.

MEB e-okuldaki bilgilerin güncellenme işleminin 2018-ÖSYS’ye başvuru süresinden sonra tamamlanacağı durumlarda bu adaylar, mevcut bilgileri ile 2018-ÖSYS’ye başvuru yapabileceklerdir. Adayların MEB e-okuldaki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından TYT ve YKS öncesi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması gerekmektedir. MEB e-okuldaki eğitim bilgileri ÖSYM tarafından 2018 Haziran ayının son haftası içinde son kez diploma notları ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır.

Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile
Konservatuvarlarda ve yurt dışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışındadır.

c) Başvuru Yapılacak Merkezler: ÖSYS başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır.

d) Başvuru Ücretinin (YKS TYT) Yatırılması: Ücretler ile ilgili bilgiler kılavuzun 2.6. maddesinde yer almaktadır.Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav başvuru ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

e) Aday Başvuru Formunun Doldurulması: Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapacak adaylar, kı-
lavuzun 2.4. maddesini dikkatle okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu dolduracaklardır.

f) Aday Başvuru Formunun Onaylatılması: Son sınıftaki adaylardan MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar, Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklardır.

g) Aday Başvuru Formunun Başvuru Merkezine Teslim Edildiği/Edilmediği Durumlar:

1) MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar,

2) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgisinde değişiklik olanlar ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma/mezuniyet vb. belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir.

Belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacaktır.Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (diploma,sağlık raporu, transkript vb.) teslim edilmeyecek gerekli hallerde bu belgeler, aday tarafından doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir.