Hangi bölümün kontenjanı ne kadar arttı?







Üniversite başvu- ruları önceki gün sona erdi. Bir önceki yıla göre, başvuran aday sayısı 57 bin arttı.





Muhtemelen üniversite sayısı ve kontenjanlar da artacak!








Peki, kayıt yaptıran öğrenci sayısı da artar mı? İşte o çok zor!





Çünkü kontenjan artışları gençlerin istedikleri mesleklerden daha çok, on binlerce, hatta yüz binlerce diplomalı işsizin biriktiği mesleklere yönelik!





Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, üniversitelerdeki öğrenci sayısı açısından Avrupa’da ikinci sıradayız diye hava atıyor ama ne kadarı açık öğretimde, ne kadarı iki yıllık meslek yüksekokullarında ve çok daha önemlisi, mezunları ne kadar iş bulabiliyor, ondan hiç bahsetmiyor!





Devletin istatistikleri ortada. İşsizlik sıralamasının en tepesinde üniversite mezunları geliyor!





Başvuran aday sayısının artması ise tıpkı piyango bileti alanların sayısının artması gibi. Tümüyle şansını denemeye yönelik!..





Nereden nereye?





Üniversitelere girmek için geçen yıl 2 milyon 265 bin aday başvurmuş ama 102 bini daha en başında vazgeçerek sınava hiç girmemişti. Bu yıl bu sayı 2 milyon 322 bine yükseldi.





Muhtemelen yine 100 binden fazlası, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, her ne kadar başvuruda bulunsa da mindere çıkmadan pes edecek ve böyle bir yarışa girmekten vazgeçecek.





Bu yılki yeni sınav sisteminde ilginç bir uygulama söz konusu. Adaylar birinci sınav sonuçları belli olmadan yani barajı aşıp aşmadıklarını bilmeden direkt ikinci sınava girebilecekler.





Yani ikinci sınav başvuruları daha en başından yapıldı.





Geçen yıl başvuran adaylardan 1 milyon 506 bini ikinci basamak sınavına girmeye hak kazanmıştı. Bu yıl için başvuran aday sayısı ise 1 milyon 982 bin!





Bu sonuç da gösteriyor ki 4 yıllık fakülteler için şansını denemek isteyenlerin sayısında yarım milyonluk bir artış söz konusu! Ama ne kadarı barajı aşar, o hiç belli değil!





Sınavlar ne zaman?





Üniversite sınavı YKS’nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak. TYT’ye 2 milyon 322 bin 421 aday başvurdu.





Sınavın ikinci oturumu olan ve 24 Haziran Pazar yapılacak Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) başvuran aday sayısı 1 milyon 982 bin 669, üçüncü oturumu olan aynı gün yapılacak Yabancı Dil Testi’ne (YDT) başvuranların sayısı ise 128 bin 457.





Aday sayısındaki en büyük patlama da yabancı dilde gerçekleşti. Geçen yıl dil sınavlarına 90 bin aday girmişken, bu yılki başvuru 128 bin oldu!





Kazanma şansı?





Yeni sınav sisteminin nasıl olacağı gibi, hangi fakülteler için kaç puan ve kaçıncı sırada olmak gerekiyor, o da hiç belli değil. Puan türü neredeyse üçte bire indi. Fakültelere yönelik barajlar ise aynı kaldı. En azından, barajların daha esnek hale gelmesi gerekiyordu. Çünkü geçen yılki kontenjan açıklarının önemli bir bölümü bu yüzdendi. Görünen o ki YÖK ve ÖSYM geçen yıldan hiç ders almamış!





YÖK ve ÖSYM’nin öngörüsüzlüğü yüzünden, tercih ve yerleştirme aşamasında ciddi sıkıntılar yaşanırsa hiç şaşırtıcı olmaz!





Aday ve velilere gelince, rahat olun. Üniversiteye girmek ve mezun olmak, giderek daha kolay hale gelecek ama mezuniyet sonrası için çok daha zor günler sizleri bekliyor.





Özetin özeti: Diplomayla artık hiçbir şey olunmuyor! Doğru yol haritası çizen, zamanı, parayı, ilgi ve yetenekleri en doğru şekilde kullananlar ayakta kalıyor, diğerleri arada yok olup gidiyor!..





Hangi bölümün kontenjanı ne kadar arttı? Tıkla öğren