TYT'den Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler







TYT, Haziran 2018 günü yapılacak. ÖSYM TYT sınavına girecek adaylara uyarıda bulundu.TYT sınav giriş belgesi çıktısı olmayanlar sınava giremeyecek.








TYT SAAT KAÇTA?





TYT 2018, Haziran günü saat 10.00'da başlayacak ve adayların 100 dakika süresi olacak. TYT'ye girecek öğrencilerin en geç saat 09.00'da sınav merkezlerinde olmaları gerekiyor.








TYT HANGİ TESTTE KAÇ SORU VAR?





TYT’ de Türkçe ve Temel Matematik alanları ile ilgili sorular yer alacak.





Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecek.





Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek.














TYT SORULARI AÇIKLANACAK MI?





TYT 2018 soruları ve cevapları açıklanacak mı sorusunun yanıtı dün ÖSYM'den geldi. ÖSYM TYT sorularının tamamını (www.osym.gov.tr/) internet adresinden ilan edileceğini açıkladı.








TYT SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTISI OLMAYAN ADAYLAR SINAVA ALINMAYACAK!





ÖSYM TYT sınav giriş belgeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, adaylara TYT sınav giriş belgesi çıktısı gönderilmeyeceğini duyurdu. TYT 2018'ye girecek adayların TYT giriş belgesi çıktısı alıp, sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor. TYT giriş belgesi çıktıları ais.osym.gov.tr'de.





TYT sınav giriş belgesinin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır.





Yükseköğretime Geçiş Sınavı (TYT): Sınava Giriş Belgelerinin Edinilmesi





Haziran 2018 tarihinde yapılacak 2018 2018-TYT başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.





Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren 2018-TYT Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile Haziran 2018 tarihinde saat 14.00’den itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar İnternet’ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.





Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.





Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.














Sınava girerken adayın yanında bulundurması gerekenler:





Adaylar, 2018-TYT Sınava Giriş Belgesinin renkli veya siyah beyaz çıktıları ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyeceği için bu belgeyi sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edinebilirsiniz.





Sınava gireceğiniz binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmeniz sınav günü size kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar tekrar İnternet’ten edinebileceklerdir. Sınava girebilmeniz için 2018-TYT Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunuzun da yanınızda bulunması zorunludur . Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.











YGS'de puan hesaplaması nasıl yapılıyor?





İlk yapılan TYT’de, sınav Türkçe ve Matematik bölümlerinden oluşmaktadır ve her bölümde 40’ar soru yer almaktadır. Türkçe ve matematik testlerinden elde edilen başarının puana etkisi eşittir. Tüm soruların boş bırakılmadan doğru yapılması sonucunda 500 puan kazanılmaktadır. Bu oluşan 500 puana, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenerek yerleştirme puanı oluşmaktadır. OBP, diploma notunun puan yansımasının %60’ı kadar yansıtılmaktadır. Diploma derecesi tam puan olan 100 ise, öğrencinin 500 puanına, 60 puan OBP eklenerek, yerleştirme puanı 560 olarak hesaplanır. Birinci aşama TYT’nde başarılı olmak için minimum 180 puan alınması gerekmektedir. Yeni sistemin en önemli yeniliklerinden birisi de, öğrencinin hesaplanan TYT puanının 200 puanın üzerinde olması durumunda bir sonraki yıl da kullanılabilmesidir.








TYT Sınav sonuçları değerlendirmeye nasıl alınacak?





2018 TYT Sonuçları Mart 2018'de (https://sonuc.osym.gov.tr/) internet adresinden açıklanacak.TYT’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, TYT puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve YKS’lere girme hakları bulunmamaktadır. TYT puanlarından 150’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır. TYT’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların YKS’lere girme hakları bulunmamaktadır. TYT puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, YKS’lere girme hakkı kazanacaktır.





TYT’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de TYT puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, TYT puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.





TYT YKS net puan hesaplama programı indir





YÖK sanal tercih rehberi indir





TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir