Yükseköğretim Kurumları Tercih Rehberi 2018



Yükseköğretim kurumları için tercih süreci bugün başlıyor ve Ağustos 2018 tarihinde son bulacak.

YKS sonuçlarıyla birlikte hem TYT hem de YKS yerleştirme puanları açıklandı. Sıra tercih listenizi hazırlamaya geldi. Ancak sınavda gösterdiğiniz başarı kadar doğru bir tercih listesi hazırlamak da çok önemli. Üstelik de her yıl yarım milyondan fazla üniversiteli gencin tekrar tercih yapabilmek için üniversite sınavlarına girdiği dikkate alındığında doğru bir tercihin ne kadar önemli olduğu bir kez daha önem kazanıyor.
Hatalı hazırlayacağınız bir tercih listesi istemediğiniz bir bölüme ve üniversiteye yerleşmenize neden olabileceği gibi açıkta kalmanıza da yol açabilir. Bu yüzden de sınavlar arasında geçen stresli günlerinizi ve hazırlık sürecinizi dikkate aldığınızda doğru bir tercih listesi hazırlamanız gerekiyor.
Yükseköğretim kurumları için tercih süreci bugün başlıyor ve Ağustos tarihinde son bulacak. Ağustos tarihleri arasında üniversitelere kayıt işlemlerinin gerçekleştirileceği hatırlanıldığında yerleştirme sonuçlarının da Ağustos ayında açıklanacağını söyleyebiliriz.

TYT YKS net puan hesaplama programı indir

YÖK sanal tercih rehberi indir

TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir

Hazırladığımız bu tercih rehberinde hedefimiz sizlere yol göstermek ve aydınlatmak. Puan türlerinde yapılan değişiklikleri, kontenjanları, puan türlerine göre girebileceğiniz bölümleri ve tercih aşamasında dikkat etmeniz gereken noktaları hazırladığımız bu rehberde bulacaksınız. Türkiye’nin en önde gelen kurumlarında görevli rehberlik uzmanlarının da tavsiyelerine bu yazı dizimizde yer verecek ve sizler için fikir oluşturması açısından onlara tercih listeleri hazırlatacağız.

TIP VE HUKUK BARAJI KKTC ÜNİVERSİTELERİNE YOK

Her yıl üniversite döneminde adayları bir dizi değişiklik karşılar, ya puan türleri değişir ya da kontenjanlar artar veya yükselir. Bu yıl da farklı değil. Üstelik bu yıl tıp ve hukuk fakültelerinde okumayı düşünen gençleri önemli değişiklikler bekliyor. Bunların başında da bu iki bölüm için YÖK’ün getirdiği “başarı sırası” barajı geliyor.

YÖK’ün “Barajı aşanlar rahatça giriyor, parası olan okuyor” gerekçesiyle getirdiği ve bu yıl uygulamaya konulan karara göre tıp fakültesini isteyen gençlerin ilgili puan türünde yani MF-3’te ilk 40 bin başarı sırasında olmaları gerekiyor. Bu başarı sırasını tutturamayan ne devlet ne de vakıf üniversitelerinde tıp okuyabilecek, tercihte bulunamayacak. Aynı sınırlama hukuk fakültelerinde de geçerli. İlgili puan türünde ilk 140 bin başarı sırasında değilseniz hukuk tercihi yapamazsınız.

KKTC’DE BARAJ YIKILIYOR

Ancak bu durum yalnızca Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri için geçerli. TYT YKS puanlarıyla girilebilen, tercih listesi hazırlanan ve merkezi yerleştirmeyle yani ÖSYM’nin tıpkı Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerine yaptığı yerleştirmeyle öğrenci alan KKTC üniversitelerinde “başarı sırası barajı” yok.

37 BİN TL’YE TIP OKUNUYOR

Tıp ve hukuk okumak isteyen öğrenciler eğer Türkiye’deki üniversitelerde başarı sırası barajına takılırsa KKTC üniversitelerini “barajsız” tercih edebilecek. Üstelik bu üniversiteler geçen yıl hukuk fakültelerinin ücretli programlarına başarı sıraları 170 bin ile 273 bin arasında değişen öğrenci aldı. Tıp fakültelerinde ise yine ücretli programlara 66 bin ile 110 bin başarı sırasındaki öğrenciler girdi. Öğrenim ücretlerine gelince; hukuk fakültelerinin ücretleri 16 bin ila 17 bin TL, tıp fakültelerinin öğrenim ücreti ise yaklaşık 37 bin TL.

Yani baraja takılmadan bu üniversitelerden doktor ve hukukçu olarak mezun olup Türkiye’de çalışabilirsiniz.

Yine ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılan Azerbaycan Tıp Üniversitesi’ni seçen adaylar da Türk üniversitelerinde olduğu gibi başarı sırası barajına takılmıyor. Azerbaycan’da tıp fakültesinde okumanın bedeli ise 3 bin Azeri Manatı yani yaklaşık 7 bin 686 TL.

YATAY GEÇİŞTE SINIRLAMA VAR

Ancak gerek KKTC gerekse Azerbaycan’daki bu üniversitelere giden öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri için tıpta 40 bin, hukukta da 150 bin başarı sırasında olmaları gerekiyor.

DİPLOMALARI TÜRKİYE’YE DENK

İki ülkenin üniversitelerinde de tıp ve hukuk okuyan öğrenciler, mezun olduklarında programları YÖK tarafından onaylandığı ve ÖSYM tarafından da yerleştirmeleri yapıldığı için denklik sorunu yaşamayacak.

YÖK: ONLARA DA GELECEK YIL BARAJ GETİRİLECEK

Eğitimciler, “Türkiye’deki üniversitelere barajı aşan giriyor, parası olan düşük puanla tıp ve hukuk okuyor” diyerek getirilen başarı sırası barajının KKTC üniversitelerinde olmamasını “Adaletsizlik” diye eleştirdi. Eğitimciler, “Puanı düşük, parası olan bu kez de Türkiye’deki bazı üniversiteler yerine KKTC üniversitelerine gidecek” diye konuştu.



1 YIL GEÇİŞ SÜRELERİ VAR

Eğitimcilerin bu eleştrilerine YÖK yetkilileri şu yanıtı verdi: “KKTC üniversitelerine de tıp ve hukuk için başarı sırası barajı gelecek ancak gelecek sene uygulamaya geçecek. Bu sene koyamadık çünkü onlara 1 yıllık geçiş süresi verildi. KKTC üniversitelerini Türkiye’nin üniversiteleri gibi düşünüyoruz ama aslında onlar ayrı bir ülkenin üniversiteleri. Mevzuatlarını hazırlamaları gerekiyor. O yüzden de 1 yıllık bir süre verdik. Ancak KKTC üniversitelerine düşük puanlı ve düşük başarı sırasından öğrencinin bu yıl yerleşmeyeceğini düşünüyoruz. Bu üniversitelere yerleşen öğrenciler Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak isterlerse başarı sırası kuralı aranacak. KKTC’den mezun olduklarında ise diplomalarında bir sorun olmayacak. O diplomalar Türkiye’de de geçerli olacak.”

PUAN TÜRÜ DEĞİŞİNCE KILAVUZDA BAŞARI SIRASI VE PUAN DA GİTTİ

Bu yılın bir başka değişikliği de hukuk fakültelerinin TM-2 ile değil TM-3 puan türü ile öğrenci alması oldu. Bu yıl öğrenciler tercihlerinde TM-3 puanlarını ve başarı sıralarını kullanacak. Ancak puan türü değişikliği yüzünden kılavuzda geçen yıl hukuk fakültelerinin en son hangi başarı sırasından ve puanından öğrenci aldığına ilişkin bilgi de yer almadı. Oysa öğrenciler tercih yaparken 1 yıl önce bölümlerin aldığı öğrencilerin başarı sıralarını dikkate alıyor. Bu yüzden geçen yıl hukuk fakültelerinin hangi başarı sırasından öğrenci aldığını bulmanız gerekiyor.



KONTENJANLAR NE OLDU?

Bu yıl tıp fakültelerinin devlet ve vakıf üniversitelerindeki kontenjanları toplam 11 bin 710. Bu kontenjanın 9 bin 997’si devlet, 1713’ü vakıf üniversitelerinde. Hukuk fakültelerinde de toplam kontenjan 14 bin 910. Bunun 8 bin 880’i devlet üniversitelerinde.

2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu İndir

2018-ÖSYS Tercih Robotu Tıkla İndir

2018-ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Tıkla Başla