Üniversite Bursları Nasıl Alınır?







Üniversite Devlet Bursları Nelerdir ve Nasıl Alınır? Üniversitelilerin en büyük sorunlarından biri olan maddi sıkıntılarını aşabilmeleri amacı ile devlet tarafından verilen burslar vardır. Ancak ülkemizde genellikle üniversite öğrencilerine vakıf, holding gibi özel şirketlerin sağladığı burslar daha fazladır. Üniversite okuyan ailelerinin maddi durumu olmayan öğrencilere sağlanan burslar ile bir azda olsa öğrenciler rahat nefes alabilmektedir. Özel şirketler ile vakıfların yanı sıra devlet tarafından verilen geri ödemeli burslar da mevcuttur.











Peki, üniversite devlet bursları nelerdir? Nasıl alınır?








Yerel belediyelerin vermiş oldukları burslar bunlardan biridir. Yaşadığınız ile ya da ilçenin belediyesinden burs ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Belirli evrakları tamamlamanız durumunda size başvuru imkânı sağlayacaklardır. Belediyelerin vermiş oldukları burslar az ve kısa sürelidir ancak yine de işinize yarayacaktır. Ayrıca belediyelerin vermiş oldukları bursların geri ödemesi de yoktur.





Başbakanlık bursu üniversite öğrencileri arasında en çok bilinen ve en çok yararlanılan burstur. Başbakanlık bursundan, Ön lisans (Meslek Yüksek Okulu) öğrencileri, Lisans öğrencileri, Açık Öğretim Öğrencileri (şehit, gazi çocuğu, anne baba ölü ), İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına ara vermeden intibakı yapan öğrenciler,( intibak ya da hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere burs verilmez.), Yüksek Lisans ( Master ve Doktora) öğrencileri, (hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere burs verilmez), Vakıf Üniversitesi öğrencileri, ÖSYM Sınavı sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık, yabancı dil dallarında ilk 100′e giren öğrenciler, ülke adına müsabakalara katılan, Amatör Milli Sporcu öğrenciler, İkinci öğretim de okuyan öğrenciler yararlanabilmektedir.

















Başbakanlık Bursunu almaya hak kazanan üniversite öğrencileri bursu alttan 3′ten fazla dersi olmadığı sürece almaya devam edebilir. Başbakanlık Bursu her ayın 7’sin de hesabınıza yatarak ödeme yapılmaktadır. Ancak Başbakanlık bursu alan bir üniversite öğrencisi öğrenim kredisi alamaz ve aynı şekilde öğrenim kredisi alan üniversite öğrencisine de Başbakanlık bursu verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz. Başbakanlık bursu için müracaat aşamasında evraklarında eksiklik ya da yanlış beyan tespit edilen üniversite öğrencilerine de burs verilmemektedir.








Başbakanlık Bursu Başvuru Tarihi Ne Zaman Başlıyor, Şartları ve İşlemleri Neler?





Başbakanlık bursu başvuru tarihi ne zaman başlıyor, nasıl alınır, geri ödemesi var mı, 2017 Başbakanlık bursu ne kadar, Başbakanlık bursu formu nereden temin edilir. Başbakanlık bursu şartları sonuçları sorgulama işlemleri ile ilgili detaylar sinavtakvim.com'te.





Ünivesite Yerleştirme sonuçlarının açıklanması ve kayıt tarihlerinin başlamasından sonra 2017-2018 eğitim öğretim yılında üniversite eğitimine başlayacak olan adaylardan ekonomik durumu iyi olmayanlar KYK bursu arayışı içerisine girdiler. Başbakanlık Bursu da burslar arasında yer alıyor. Başbakanlık bursu nasıl alınır, ne kadardır, başbakanlık bursu almanın şartları neler, Başbakanlık bursuna nasıl başvurulur, Başbakanlık bursu başvuru başlama ve bitiş tarihi ne zaman gibi soruların cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz.





Üniverisite kayıtlarının başlaması ile birlikte bir programa yerleşen durumları iyi olmayan adayları şimdide burs başvuruları telaşı sardı. Üniversiteye kayıt yaptıracak olan adaylardan eğitim görmek içim durumu iyi olmayanlar için kurum, kurumlar ve vakıflar karşılıksız burs vermektedirler. Bu kurumlardan biriside Başbakanlık’tır. Başbakanlık bursu başvuru tarihi ne zaman nasıl alınır, Kimler Başbakanlık bursu alabilirler. Üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veren kurumlar hangileri, Başbakanlık bursu nasıl alınır, geri ödemesi var mı, Başbakanlık bursu ne kadar, Başbakanlık bursu formu nereden temin edilir. Başbakanlık bursu şartları sonuçları sorgulama işlemleri ile ilgili detaylı bilgi haberimizin detayında.





Başbakanlık Bursu, Başbakanlık tarafından üniversite öğrencilerine eğitim süreleri boyunca verilen karşılıksız burslardan birisidir. Üniversite adaylarını maddi açıdan rahat bir nefes aldıracak Başbakanlık Bursu özellikle geri ödememesi olmaması nedeniyle oldukça fazla tercih edilen burslar arasında yer alıyor. KYK Bursu haricinde öğrencilerin yaralandığı Başbakanlık bursu başvuru şartları neler? Kimler Başbakanlık Bursu alabilirler?





BAŞBAKANLIK BURSU BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR





Başbakanlık Bursu yurtkur tarafından sadece başarılı öğrencilere öncelik durumuna göre verilen karşılıksız ve geri ödemesiz burstur. Başbakanlık bursu KYK tarafından verilmekte olup burs başvuruları KYK bursu olarak kredi yurtlar kurumu tarafından yapılmaktadır. Gençlik ve spor bakanlığının bünyesinde hizmet veren kredi yurtlar kurumu kyk, her yıl öğrencilere başbakanlık bursu olarak bilinen karşılıksız burs ve öğrenin kredisi imkanı ile kalacak yurt imkanları sunmaktadır. Başbakanlık bursu almak isteyen öğrenciler Başbakanlık başvuru tarihini, kyk bursu başvuru süreleri içerisinde yapmaları gerekmektedir. Başbakanlık başvurusunu öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumunun resmi sitesi http://kyk.gsb.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru süresi içerisinde yapacaklar.








BAŞBAKANLIK BURSU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR





Başbakanlık bursu başvuru sonuçları e-devlet kyk.gov.tr üzerinden öğrenilebilecek.





KYK BAŞVURULARI BAŞVURU ŞARTLARI NELER





Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır.





ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yükseköğretim programına yerleştiren öğrenciler ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından itibaren, Özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisanüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık,yıl öğrencileri, başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde www.kyk.gov.tr adresinden yapacaklardır.





Değerlendirme sonuçları; Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır. Başvuru sonucunda; asil listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilere yurdun adı, asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sırası verilecektir.





BAŞBAKANLIK VE KYK BAŞVURULARI İÇİN İSTENEN BELGELER





1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)


Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge) % 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)


Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)


Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)


Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)


Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)


Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)


2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)


2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf


3. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)


4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu


5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi


6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.


7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.





2017 - 2018 BAŞBAKANLIK BURSU NE KADAR





KYK burs başvurusu yapan ve KYK öğrenim bursu kazanan öğrencilere 2017 ocak ayından itibaren her ay 400 tl burs ödenecek. KYK bursu alan bir öğrenciye, VGM bursu ödenmez. VGM bursu alan bir öğrenciye de, KYK bursu ödenmez. Burs verilecek öğrenci sayısını, ödenecek burs miktarını, yıllık artış oranını ve ödeme zamanını belirlemeye Genel Müdürlük yetkilidir. Burs almaya hak kazanan öğrenciye, öğrencilik halinin devam etmesi ve burs almaya engel bir durumun olmaması koşuluyla öğrenim gördüğü okulun normal öğrenim süresince burs verilir. Aynı aileden sadece bir öğrenciye burs verilir.