Üniversite Ön Kayıt Nedir Nasıl Yapılır?







Üniversite ön kayıt işlemleri nasıl yapılır? Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarını kayıt telaşı sardı. YÖK'ün verdiği kararla her yıl Eylül ayında yapılan kayıtlar bu yıl Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Peki, kayıt için gerekli evraklar neler? E-kayıt nasıl yapılır?





Elektronik Kayıt Tarihleri : Ağustos 2017





Kayıt Tarihleri: Ağustos 2017





Üniversiteye kayıt yaptıracak adayların dikkat etmesi gereken bazı koşullar şöyle:





· Adayların kayıt için bizzat başvuru yapmaları gerekir. Posta ile kayıt yapılamaz.


· Belgeler eksik ise kayıt yapılamaz.


· Üniversitelerin belirlediği tarihler arasında kayıt yaptırmayan üniversite adayları herhangi bir hak iddia edemez.


· Yükseköğretim kurumları sağlık raporu isteyebilir.


· Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.





ÜNİVERSİTEYE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER





· Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge





· Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi





· 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf





· Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, (http://kamu.turkiye.gov.tr) İnternet adresinde.





· Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılır.)





Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamdan iletiliyor.





E-KAYIT İLE ÜNİVERSİTE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?





E-kayıt hizmetini kullanarak, yerleşmiş olduğunuz yükseköğretim programına kayıt yaptırabilirsiniz ve elektronik kayıt çıktınızı alabilirsiniz. Elektronik kaydınızı yaptıktan sonra öğrenci işlerine gidip tekrar kayıt yaptırmanıza gerek kalmaz.





Üniversite E-Kayıt İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız





Sistem sadece E-kayıt yapan üniversiteler için kullanılıyor. Sistemi destekleyen üniversiteleri başlangıç ekranında görebilirsiniz. Aynı zamanda Bu hizmeti kullanarak aldığınız belgelerin ise resmi geçerliliği bulunuyor.





HİZMETTEN FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR





Bu hizmetten yararlanabilmek için E-devlet şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza birini kullanarak e-devlet kapısı sistemine giriş yapmanız gerekiyor. O yüzden İşleme başlamadan önce E-devlet şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza’nızı temin etmelisiniz. Ayrıca e-devlet Kapısı’nda iletişim bilgilerinizin doğrulanmış olması lazım. Tüm bu işlemler içinse herhangi bir ücret talep edilmiyor. E-Devlet Kapısı’nın adresi www.turkiye.gov.tr E-Devlet Kapısı altında birçok hizmet bulunuyor. Bunun için giriş yaptıktan sonra bulmanız gereken hizmetin adı, ‘Yükseköğretim Kurulu Üniversite E-Kayıt ‘ hizmeti. Daha sonra E-Hizmetler kısmını tıklayın “E-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” altında bulunan “Üniversite e-Kayıt” bağlantısına tıklayın. Arama kutusuna “Yükseköğretim” yazıp arama tuşuna basın, gelen listedeki “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı / Üniversite e-Kayıt” bağlantısına tıklayarak, tarayıcınızın adres kısmına https://www.turkiye.gov.tr/yok-e-kayit yazarak hizmete ulaşabilirsiniz.





ÖN GEREKSİNİMLER





1) İletişim Bilgisi Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Kapısı profilinizdeki e-posta ve cep telefonu bilgilerinizin tanımlı ve doğrulanmış olması gerekir. Eğer daha önce iletişim bilgilerinizi doğrulamadıysanız, bir ekran ile karşılaşacaksınız. Çıkan ekranda “Bilgilerimi Şimdi Güncelle” düğmesine basarak eposta ve cep telefonu bilgilerinizi sisteme girmeniz gerekiyor. Ekrandaki yönergeleri takip ederek her ikisini de doğrulanmış hale getirerek doğrulama işlemi için, e-posta adresinize gelen iletideki kodu ve cep telefonunuza gelen kısa mesajdaki kodu ilgili ekranlara yazmanız gerekiyor. Bu işlemleri tamamladıktan sonra hizmeti tekrar açınız.





2) Olası Hatalar Hizmeti ilk açtığınızda yanda örnekleri verilen hata mesajları ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda işleminize devam etmeniz mümkün olmayacaktır.





HİZMET KULLANIMI





1) ‘Sisteme Kayıtlı Okullar’ hizmete ilk girdiğinizde kayıt yaptırabileceğiniz okulların listesi ile karşılaşacaksınız. Eğer okulunuz bu liste içinde ise işleminize devam edebilirsiniz. Okulunuzun adı listede var ise, “Devam Et” düğmesine basarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.





2) Bilgi Doğrulama Bu aşamada ekrandaki bilgileri dikkatle okuyun ve tümünün eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun. Eğer tüm bilgiler eksiksiz ve doğru ise, sayfadaki tüm uyarı ve duyuruları okuyup anladıysanız aşağıda bulunan alanlara “EVET” yazdıktan sonra “Devam Et” düğmesine basarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.





3) SMS Onayı Bu aşamada cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu size verilen süre içinde ilgili alana girmeniz gerekiyor. Doğrulama kodunu girdikten sonra “Devam Et” düğmesini kullanarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.





4) Belge Görüntüleme SMS onayını takiben bu ekranı göreceksiniz. Burada Kayıt Belgenizi görüntüleyebilir veya “Dosyayı İndir” bağlantısını kullanarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.





KAYDINIZI KONTROL EDİN





Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra hizmete tekrar giriş yaparak bir ekranla karşılaşacaksınız. Burada yaptığınız kayıt işlemine ait bilgileri görebilir ve daha önce oluşturduğunuz kayıt belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.